Hoe kijken tieners naar seks en zwangerschappen? Iluna en Stephanie Planckaert ontdekken het in Onverwacht

Ontdek ook 'Meer onverwacht' op VRT NU, met Iluna en Lotte Vanwezemael

Dinsdag 17 augustus 2021 - In het nieuwe Onverwacht trekt Iluna (16 jaar), samen haar moeder Stephanie Planckaert, op ontdekkingstocht in de wereld van seks en zwangerschap bij Iluna's leeftijdsgenoten. De reeks is vanaf 30 augustus elke maandag te zien op Eén.

Op VRT NU is daarnaast vanaf 30 augustus de zesdelige webreeks Meer onverwacht, een samenwerking tussen Eén en MNM, te vinden. Hierin gaan Iluna en MNM-dj en seksuologe Lotte Vanwezemael met enkele jongeren dieper in op thema's als verliefdheid, seksuele geaardheid en sexting.

Onverwacht: vanaf 30 augustus elke maandag om 21.30 uur op Eén.

Meer onverwacht: vanaf 30 augustus elke maandag een nieuwe aflevering via VRT NU.

Hoe kijken tieners naar seks en zwangerschappen?

Zestien jaar geleden werd Stephanie Planckaert de bekendste tienermoeder in Vlaanderen. Ze werd op haar vijftiende zwanger van haar vriend Christopher en besliste om het kindje te houden. Dat kindje, haar dochter Iluna, is nu zelf zestien jaar. Moeder en dochter zijn hartsvriendinnen, maar op seksueel vlak lijken ze wel elkaars tegenpool. 

Iluna vindt het dan ook heel bijzonder dat haar moeder zo jong voor haar heeft gekozen. Om zich beter te kunnen inleven in die keuze van toen, trekt ze in Onverwacht samen met Stephanie op pad om met andere tieners te praten over seksualiteit en zwangerschap. 

Iluna: "Mijn mama is echt een vriendin voor mij. We komen heel erg goed overeen. Maar op sommige vlakken kunnen we niet méér verschillen Zo heb ik nog nooit een vriendje gehad, terwijl zij op haar vijftiende zwanger werd. Toch een heel andere wereld en een ander leven, dat ik me moeilijk kan inbeelden. Om haar situatie van toen beter te kunnen begrijpen, ben ik met andere tieners gaan praten om te horen hoe zij omgaan met seksualiteit en onverwacht zwanger worden. Ik ben hen ontzettend dankbaar dat zij hun verhalen zo open met ons en met Vlaanderen willen delen."

Verrassende gesprekken en aangrijpende getuigenissen

Onverwacht vertrekt vanuit de persoonlijke vragen van Iluna en de ervaringen van haar moeder Stephanie, en snijdt thema’s als anticonceptie, baas in eigen buik, adoptie en jong ouderschap aan. Ook Christa en Eddy Planckaert, Stephanies man Christopher, en zijn ouders delen hun verhaal.

Via aangrijpende getuigenissen en geëngageerde organisaties geeft Onverwacht verrassende inzichten over seksualiteit bij jongeren en wat het betekent om tienerouder te zijn of te worden.

Lotte Vermeir, netmanager Eén: "Heel vaak wordt er in tv-programma’s over of tegen jongeren gesproken maar niet per se mét hen. In Onverwacht horen we hoe jongeren zelf kijken naar seks, relaties, (ongewenste) zwangerschap en de daarbij horende keuzes, en hoe ze ermee omgaan. Iluna kan, zelf tiener zijnde, als geen ander connectie maken met haar leeftijdsgenoten, terwijl Stephanie dankzij haar persoonlijke ervaringen de nodige steun kan bieden bij de vaak aangrijpende verhalen. Ik ben er zeker van dat Onverwacht - en ook het online programma Meer onverwacht - vele gesprekken op gang zal brengen in de huiskamers of aan de koffieautomaat. Seks en zwangerschap bij tieners is een thema waar toch nog wat schroom over is, maar waar de getuigen in dit programma open over durven praten en hun verhaal willen delen. En daardoor helpen om dit gevoelig onderwerp bespreekbaar te maken."

Onverwacht, aflevering 1 (30 augustus)

Stephanie Planckaert was nog maar vijftien jaar toen ze zwanger werd van haar vriend Christopher. Iluna vraagt zich af hoe dit is kunnen gebeuren. Stephanie vertelt haar zestienjarige dochter haar unieke verhaal. Iluna is nog niet seksueel actief en zit boordevol vragen over seks: ‘Wanneer ben je er dan klaar voor?’ ‘Hoe verloopt die eerste keer?’ Ze gaat op zoek naar leeftijdsgenoten die hier met haar willen over spreken in videochats, en trekt naar een anticonceptieles.

Onverwacht, aflevering 2 (6 september)

Tijdens de videochats met haar leeftijdsgenoten ontdekt Iluna dat Elien en Enrique onverwacht en op jonge leeftijd zwanger zijn. Het koppeltje heeft besloten het kindje te houden. Iluna en Stephanie gaan bij toekomstige ouders op bezoek. Iluna gaat ook langs bij Fara, een organisatie die begeleiding biedt bij zwangerschapskeuzes. De getuigenis van K over haar abortus grijpt Iluna en Stephanie erg aan.

De korte inhoud van de volgende afleveringen worden via de programmakolommen verspreid.

Meer onverwacht

In de zesdelige webreeks Meer onverwacht, te bekijken op VRT NU, gaan Iluna en MNM-dj Lotte Vanwezemael dieper in op thema's rond seksualiteit bij jongeren. Iluna en Lotte praten met verschillende jongeren over zaken als seksuele geaardheid, voorbehoedsmiddelen, sexting, menstruatie, sociale media, opvoeding en verliefdheid. De reeks is een samenwerking tussen Eén en MNM en richt zich hoofdzakelijk naar jongeren.

Iluna stelt haar leeftijdsgenoten vragen vanuit haar eigen nieuwsgierigheid en spontaniteit. De jongeren geven inzicht in wat er bij hen en hun leeftijdsgenoten speelt en hoe zij seksualiteit in al haar facetten beleven. Lotte is als seksuologe de perfecte gesprekspartner voor zowel Iluna als de jongeren. Zij geeft als expert een concrete houvast en kan de vragen van de jongeren beantwoorden.

Wekelijks is een nieuwe aflevering van Meer onverwacht te zien via VRT NU, samen met de lineaire uitzending van Onverwacht op maandag.

Aflevering 1: seksualiteit

Wat is seksualiteit nu eigenlijk? Wat verstaan jongeren hieronder? En vanaf welke leeftijd ervaren ze het? Iluna en Lotte praten met hun gasten ook over de seksuele voorlichting die ze op school krijgen en of ze die voldoende vinden, voorbehoedsmiddelen, en menstruatie.

Aflevering 2: verliefdheid

Een moeilijke vraag voor jongeren, waar iedereen ooit wel mee heeft geworsteld: wat is verliefdheid? Hoe weet je of je verliefd bent, en of de ander hetzelfde voelt? En wanneer ben je klaar voor intimiteit?

Aflevering 3: geaardheid

Waarom is geaardheid vaak nog zo’n gevoelig onderwerp? Waarom wordt het niet door iedereen zonder meer aanvaard dat je niet hetero bent? En hoe vertel je het aan je ouders? Iluna en Lotte hebben het erover met twee jongeren die uit ervaring spreken. Vinden zij dat er al voldoende stappen gezet zijn om het taboe te doorbreken?

Aflevering 4: uiterlijk

Het is moeilijk om als tiener echt tevreden te zijn met hoe je eruit ziet. Zeker anno 2021, nu sociale media met perfecte foto's en filters het moeilijker dan ooit maken om je goed te voelen in je vel. Hoe hard zijn jongeren bezig met hun uiterlijk? Denken ze meer dan ooit na over welke kledij ze aantrekken? Voelen meisjes zich verplicht om make-up te dragen? En zijn de kledingregels op school te streng?

Aflevering 5: sociale media

Sociale media is overal. Jongeren kunnen zich onmogelijk een leven zonder voorstellen en zijn er sinds klein af aan mee opgegroeid. Hoe beïnvloeden al die platformen hun zelfbeeld? Hebben ze al datingapps gebruikt? En wat met sexting?

Aflevering 6: opvoeding

Jongeren worden aan erg veel blootgesteld. Ze moeten weerbaar zijn. Hun opvoeding, en iemand hebben waar ze hun hart bij kunnen luchten, zijn dus belangrijk. Hoe moeilijk is het om als ouder je kind tegen de wereld te beschermen? En hoe zouden deze jongeren dat later zelf doen met hun kinderen?

Onverwacht: vanaf 30 augustus elke maandag om 21.30 uur op Eén.

Meer onverwacht: vanaf 30 augustus elke maandag een nieuwe aflevering via VRT NU.

Onverwacht en Meer onverwacht zijn programma's van Vincent TV voor Eén en MNM.

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met