Integratie op zijn Deens

"Er zijn gaten op de kaart van Denemarken. Gettowijken met parallelle samenlevingen. Waar werken niet de gewoonte is, maar wel uitkeringen incasseren. Of criminele activiteiten organiseren. Waar vrouwen minder waard zijn dan mannen. Waar jongeren moeten trouwen met iemand waar ze niet van houden. Waar de schoolcarrière van verwaarloosde kinderen van bij de start mislukt."

Met deze woorden legde de Deense premier Lars Løkke Rasmussen (Venstre, de Deense liberalen) vorig jaar in zijn nieuwjaarsspeech de vinger op de wonde. En hij gaf meteen ook een verantwoording voor zijn forse beleidskeuzes: Denemarken wil zo weinig mogelijk nieuwe vluchtelingen, en diegenen die er toch nog bij komen moeten zo snel mogelijk weer vertrekken. De burgers met allochtone roots die al in Denemarken wonen, moeten gedwongen worden om zich te integreren. Wie niet meewil, verliest zijn uitkering.

Het ‘Deense model’ wordt dat wel eens genoemd: no nonsense, rechttoe rechtaan, doortastend. ​ Mensen met allochtone roots moeten meer inspanningen doen om actieve burgers te worden die helemaal aan de Deense samenleving deelnemen. En Denemarken kijkt vooral naar Aarhus, de tweede grootste stad van het land, die tien jaar geleden al begonnen is met het openbreken van de grootste probleemwijk in Denemarken. De criminaliteit is er alvast substantieel afgenomen. Het ‘Deense model’ wordt door de nieuwe, linkse premier van Denemarken Mette Frederiksen nagenoeg ongewijzigd doorgezet. Er lijkt een consensus over de politieke fracties heen over de te volgen richting.

Pano(rama) is in het verleden al vaak gaan filmen hoe Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen bepaalde belangrijke maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Over langer werken bijvoorbeeld, maar ook over onderwijs, voeding en ​ psychosociaal welzijn. Pano heeft dat nu opnieuw gedaan in Denemarken, met open vizier, want asiel, migratie én integratie blijven thema’s die ook hier erg leven. Het Deense model inspireert blijkbaar ook onze Vlaamse politici. Zowel Bart De Wever, Jan Jambon, Tom Van Grieken maar ook John Crombez kijken met veel interesse naar de Denen, die een aantal taboes over asiel, migratie én integratie achter zich lijken te hebben gelaten. Pano brengt nu de beruchte gaten in de map van Denemarken in kaart. Zullen de ‘gettowijken’ er over 10 jaar zijn verdwenen? 

Pano, Integratie op zijn Deens, woensdag 11/9 om 21u25 op Eén. Een reportage van Wim Van den Eynde, Greet Nagels en Emilie Légère. Eindredactie door Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen naar dit mailadres worden NIET beantwoord!)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met