Interview met de geschiedenis: Arnout Hauben reist in de tijd voor bijzondere interviews met onze Belgische koningen

Dinsdag 22 augustus 2023 - Arnout Hauben krijgt de kans van zijn leven: in de gloednieuwe, zesdelige reeks Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis mag hij alle Belgische koningen interviewen. In elke aflevering wordt Arnout teruggevoerd in de tijd en komt hij oog in oog te staan met een koning die zich op een cruciaal moment in zijn koningschap bevindt.

Het gesprek dat Arnout met de koning voert, vormt telkens de rode draad van een aflevering, maar het verhaal wordt ook doorspekt met markante reportages. In zijn gekende stijl gaat Arnout op zoek naar hedendaagse verhalen, doorzoekt hij archieven en spreekt hij met bevoorrechte getuigen die onze vorsten in een breder perspectief plaatsen. Fictie en reportage sluiten naadloos bij elkaar aan.

Arnout ontmoet Leopold van Saksen-Coburg, een week voordat hij van Engeland naar België zal afreizen om er onze eerste koning te worden. Met Leopold II spoort Arnout van Oostende naar Brussel, enkele weken nadat hij Congo op slinkse wijze in zijn bezit heeft gekregen. Koning Albert I ontvangt Arnout in de herenhoeve Sint-Flora nabij Veurne, waar hij met zijn familie de oorlogswinter van 1917 doorbrengt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog reist Arnout naar het kasteel van Hirschstein in Duitsland waar Leopold III door de Duitsers wordt gevangengehouden. Arnout voert ook een exclusief interview met koning Boudewijn een week voor zijn onverwachte overlijden in zijn vakantievilla in Motril, Spanje.

Voor deze reeks werkte Arnout samen met scenarist Marc Didden en fictie-regisseur Cato van Passel. Vlaamse topacteurs wekken de koningen op majestueuze wijze tot leven. Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis portretteert ons koningshuis op een ongekende manier en biedt een unieke inkijk in de geschiedenis van ons land zoals je die nog nooit eerder hebt gezien. Dankzij deze vernieuwende vertelvorm komen onze koningen en onze vaderlandse geschiedenis op een bijzondere manier tot leven.

Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis: vanaf 4 september elke maandag om 20.45 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis is een programma van De chinezen voor VRT.

Aflevering 1 – Leopold I (04/09)

Arnout: “Voor Leopold I was België een troostprijs. Met wat meer geluk in zijn leven had hij aan de zijde van Charlotte, de dochter van koning George IV, kunnen heersen over het Britse wereldrijk. Maar een tragische speling van het lot besliste daar anders over.”

1830

Arnout wordt door Leopold van Saksen-Coburg ontvangen in zijn statige villa Claremont House, slechts een steenworp verwijderd van Windsor Castle in Engeland. Binnenkort reist Leopold af naar België waar hij onze allereerste koning zal worden. Helaas verloopt het interview niet soepel, omdat Leopold de afspraak is vergeten en zijn stemming niet al te vrolijk is. Leopolds gedachten zijn nog steeds bij zijn vrouw Charlotte, de kroonprinses van het Britse rijk, die enkele jaren voordien onverwacht is overleden.

Leopold I wordt vertolkt door Bruno Vanden Broecke, butler Eward door Tuur Deweert.

 

2023

De Muntschouwburg in het hartje van Brussel. Peter De Caluwe, de directeur van De Munt, leidt Arnout rond op de plek waar bijna 200 jaar geleden het verhaal van België begon. In verschillende Europese landen komt het volk in opstand tegen hun heersers. Ook in België, dat toen deel uitmaakt van het Verenigd koninkrijk der Nederlanden, smeult het vuur van de revolutie. ​

Arnout bezoekt het Duitse stadje Coburg, de bakermat van ons koningshuis. ​ Hij wordt er op sleeptouw genomen door prins Hubertus, ​ de zoon van de ​ hertog van Coburg. Hier, in het noorden van Beieren, werd in 1790 Leopold van Saksen-Coburg geboren. Hij is het zevende kind van hertog Franz en zijn vrouw Augusta. Moeder Augusta slaagt erin haar gezin op te werken van eenvoudige adel naar een vooraanstaande familie, door haar kinderen te koppelen aan de machtigste Europese vorstenhuizen.

In Engeland bezoekt Arnout Claremont House. Deze prachtige villa vlakbij Windsor Castle was het thuisadres van Leopold en Charlotte. Zij was de kroonprinses van Groot-Brittannië, hij haar prinsgemaal. Samen zouden ze over enkele jaren aan het hoofd van het Britse rijk staan. Ze waren in blijde verwachting van een zoon, het leven lachte hen toe. Tot het noodlot onverbiddelijk toesloeg.

Vandaag is Claremont House een exclusieve school. Arnout wordt er hartelijk ontvangen door Pamela Rider die jarenlang lesgaf op de school en het koninklijke verleden als haar broekzak kent. Pamela toont Arnout waar het kraambed van Charlotte stond en waar ze na een lange, uitputtende nacht beviel van een doodgeboren kind. Charlotte zelf leek de bevalling goed doorstaan te hebben, maar enkele uren later overleed ook zij.

Leopold was op enkele uren alles kwijt: de liefde van zijn leven, zijn zoon en zijn toekomst aan het hoofd van het Britse wereldrijk.

Aflevering 2 – Leopold II (11/09)

Arnout: Leopold II was een koning van uitersten die me mateloos fascineert. Onder zijn koningschap groeide ons land uit tot een van de rijkste landen ter wereld, maar hij zadelde de Belgen ook op met een zwaar en donker koloniaal verleden…”

1885

Op het strand van Oostende ontmoet Arnout Leopold II. De koning heeft net een duik in het koude Noordzeewater genomen. Hij wordt vergezeld door zijn lijfarts, want het is geen plezierduik, maar een behandeling tegen de jicht van de koning. Een week eerder, op de Conferentie van Berlijn, slaagde Leopold erin om Congo op slinkse wijze in privébezit te krijgen. Arnout voelt de koning meteen aan de tand over zijn plannen met dit immens grote gebied. Leopold wil niet in zijn kaarten laten kijken en scheept Arnout af: hij wil pas morgen verder praten.

De volgende dag sporen Arnout en Leopold van Oostende naar Brussel, in de koninklijke trein. Ook de koningin, Maria Hendrika, reist mee. Ze heeft weinig positiefs te vertellen over haar echtgenoot. Het is duidelijk dat ze diepongelukkig is in haar huwelijk. Leopold’s motto is “La où Ostend s’arrête, le monde commence”. Het piepkleine België is te klein voor de vorst. Hij ziet het groter, veel groter. Na een hele rits kolonisatiepogingen is hij erin geslaagd om Congo - dat 76 keer groter is dan België - te bemachtigen. Hij beweert er beschaving te willen brengen en de Congolezen te willen helpen, maar Arnout weet beter en legt de koning het vuur aan de schenen.

Leopold II wordt vertolkt door Tibo Vandenborre, Maria Hendrika door Evelien Bosmans en dokter Georg door Warre Borghmans.

2023

In Oostende ontmoet Arnout kinderpsychiater Binu Singh. Zij bestudeert het belang van de eerste levensjaren van een kind en weet hoe bepalend die jaren zijn voor de verdere persoonsontwikkeling. Samen met Binu probeert Arnout de jeugd van Leopold II te reconstrueren. Een gezin zonder veel liefde, zo blijkt. Ze bezoeken de voormalige koninklijke residentie in de Langestraat, waar Leopolds moeder Louise Marie op 38-jarige leeftijd overleed.

In Verviers verkent Arnout het Hotel de Boilley, waar in 1853 de zogenaamde huwelijksoverdracht van Maria Hendrika plaatsvond. Het verloop van deze dag leest als een komedie. Zo kwam de trein van de Belgische koning Leopold I en kroonprins Leopold II door een misverstand veel te laat aan. Wanneer de officiële documenten getekend zijn en het kersverse paar elkaar mag kussen, hield Leopold II het bij een formele, stijve handdruk. Burggraaf Jean de Biolley is tachtig jaar en stamt af van de toenmalige bewoners van de statige herenwoning die hun residentie voor de ceremonie aanboden. Zijn overovergrootmoeder mocht hier mee aan de koninklijke tafel schuiven.

Arnout gaat samen met een groep gepensioneerden uit Haacht op rondleiding door onze hoofdstad. Brusselse stadsgids Stéphanie Ngalula heeft Congolese roots en weet veel over Leopolds verwerving van Congo en de weerslag die dat had op het Brusselse straatbeeld. Ze organiseert met haar vereniging Collectif Mémoire Coloniale al jaren rondleidingen in Brussel.

Arnout komt aan in Antwerpen, waar hij de 82-jarige Jean Jacques Tamba ontmoet. Hij is een van de laatste getuigen die nog kan vertellen over het dagelijkse leven in Congo ten tijde van het kolonialisme. De twee fietsen naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, waar in 1894 een wereldtentoonstelling plaatsvond. Arnout en Jean Jacques hebben hier afgesproken met Randy Kalemba, een geëngageerde student politieke wetenschappen met Congolese roots. Hij kent het verhaal van de wereldtentoonstelling erg goed. Randy vertelt dat voor deze wereldtentoonstelling 144 Congolezen werden overgebracht zodat de miljoenen bezoekers hen konden bekijken als in een zoo. Zeven Congolezen stierven in België. Zij liggen anoniem begraven in het perk nummer U, in de zuidwesthoek van het Schoonselhof. Arnout legt er samen met Randy en Jean Jacques een gedenksteen met de namen op van zeven slachtoffers.

Aflevering 3 – Albert I (18/09)

Arnout: “Koning Albert en Koningin Elisabeth spreek je uit in één adem. Ze vulden elkaar perfect aan. De koning-soldaat en de koningin-verpleegster zijn wat mij betreft de meest mythische figuren uit onze vaderlandse geschiedenisboeken.”

1917

Koning Albert inspecteert de Belgische loopgraven achter de IJzer. Het is winter, de oorlog is vastgelopen en uitzichtloos. Arnout wacht de koning op in de herenhoeve Sint-Flora in het gehucht De Moeren, bij Veurne. Hier bracht de koninklijke familie de donkere oorlogswinter van 1917 door. Albert laat tijdens het interview in zijn ziel kijken: ook hij wordt soms verteerd door twijfel en vraagt zich af hoe deze oorlog zal aflopen. Wanneer niet veel later koningin Elisabeth thuiskomt, krijgt Arnout de kans om samen met haar enkele foto’s te ontwikkelen in haar donkere kamer. De koningin is een verdienstelijke fotografe, de beelden die ze schiet brengen de oorlogsellende erg dichtbij. Ook de koningin is opvallend openhartig, want de oorlog verdeelt niet enkel de wereld in twee kampen. Ook op persoonlijk vlak is het voor Albert en Elisabeth een complexe zaak. De koning heeft namelijk Duitse roots en koningin Elisabeth is van Beierse afkomst. Bovendien vechten sommige van Elisabeths familieleden mee aan de andere kant van de frontlinie...

Albert I wordt vertolkt door Greg Timmermans, Elisabeth door Wine Dierickx en Leopold III door Kes Bakker.

2023

Arnout verkent de omgeving van het kasteel van Ciergnon, het buitenverblijf van de koninklijke familie in de Ardennen. Arnout ontmoet alpinist en koningskenner Mark Sebille. Samen beklimmen ze Les Aiguilles de Chaleux, een van de geliefde rotsmassieven van koning Albert. Tijdens het klimmen schets Marc de persoonlijkheid van Albert: een sportieve en timide man die, na de dood van zijn broer Boudewijn, tegen wil en dank koning werd.

Arnout neemt Prinses Esmeralda van België, de kleindochter van Albert en Elisabeth, mee op een fietstocht door de Westhoek. Samen bezoeken ze enkele locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van haar grootouders tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dankzij Esmeralda leren we koning Albert en koningin Elisabeth op een andere manier kennen, niet alleen als koning-soldaat en koningin-verpleegster, maar ook als (groot)ouder en als mens.

Arnout ontmoet forensisch geneticus Maarten Larmuseau (KU Leuven) aan de voet van de rots in Marche-les-Dames, waar koning Albert op een gure winterdag in februari 1934 van de rotsen viel en overleed. Na zijn dood ontstonden er allerlei complottheorieën. Stierf hij echt door een klimongeval en of was er kwaad opzet in het spel? ​ Maarten deed onderzoek naar het ongeval aan de hand van met bloed besmeurde boomblaadjes die op de plaats van het ongeval werden gevonden. Hij verzamelde met zijn team DNA-stalen van verwanten van Albert I om te achterhalen of ​ het bloed op de boomblaadjes écht van de koning ​ was.

Aflevering 4: Leopold III (25/09)

Arnout: “Leopold III was ongetwijfeld de meest tragische koning die ons land ooit heeft gekend. De plotse dood van zijn vader Albert en van zijn vrouw Astrid, de verwoestende Tweede Wereldoorlog en zijn troonsafstand... Een Shakespeariaans drama in het kwadraat.”

1944

Juni 1944, de geallieerden landen op de stranden van Normandië. Niet veel later wordt Leopold III, ​ die door de nazi’s wordt krijgsgevangen gehouden, van het kasteel van Laken naar Duitsland gebracht. De koning wordt opgesloten in het kasteel van Hirschstein. Leopold is helemaal van slag, want hij weet niets over het lot van zijn gezin. Wanneer Arnout de vorst mag interviewen, kan hij de wanhopige Leopold helaas geen nieuws brengen over zijn geliefde Lilian of zijn kinderen Boudewijn, Albert en Josephine Charlotte. Arnout wil Leopold tijdens het interview aan de tand voelen over zijn ontmoeting met Hitler aan het begin van de oorlog. Arnout weet dat Leopold bereid was om ver te gaan tijdens de onderhandeling met Hitler en dat de koning zich in een grijze zone bevond: hij flirtte met collaboratie. Leopold ​ blijft overtuigd van zijn eigen gelijk. “Ik had enkel het beste voor met mijn land en mijn volk,” zo houdt hij vol.

Niet veel later komt Lilian, na een lange, bange reis, ook aan in Hirschstein en valt ze haar echtgenoot in de armen. Wie moet de koning vervangen, nu hij gevangen zit in Duitsland, vraagt Arnout zich luidop af. Alleszins niet zijn broer Karel, zo zegt Leopold, want hij is totaal niet geschikt voor de macht.

Na zijn ontmoeting met Leopold zoekt Arnout ook prins Karel op. Hij zit ondergedoken voor de Duitsers op een geheime locatie in de Ardennen. Hij brengt zijn dagen door met het luisteren naar Amerikaanse muziek en filosoferen over het leven. De relatie met zijn broer Leopold is verkild. Maar Karel is wel bereid om na de bevrijding de eer van zijn broer en zijn familie te redden, en het land te dienen als koning ad-interim.

Leopold III wordt vertolkt door Mathijs F. Scheepers, Lilian Baels door Eliza Stuyck, Karel door Roy Aernouts en de Duitse bewaker door Filip Peeters.

2023

Arnout reist naar Zwitserland, meer bepaald naar het mooie bergdorp Küssnacht. Op 29 augustus 1935 verloor Leopold III er de controle over zijn wagen en belandde hij tegen een boom. Koningin Astrid, slechts 29 jaar oud en moeder van de drie jonge koningskinderen, overleed ter plekke. Arnout spreekt met een van de enige nog levende getuigen van het ongeluk, Rudi Steinegger. Zijn vader was de lokale arts, die als een van de eerste ter plekke was na het ongeluk. Rudi ontmoette de gewonde koning Leopold in de dokterspraktijk van zijn vader.

Opnieuw in België wordt Arnout door kasteelheer Jérôme Matthieu de Wynendaele ontvangen in zijn kasteel. Jérômes grootvader stond zijn kasteel af aan koning Leopold bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Jérôme toont de kamer waar Leopold met zijn ministers breekt en hen weigert naar het buitenland te volgen, om van daaruit de strijd tegen de Duitse agressor verder te zetten. Drie dagen later geeft de koning zich over aan de Duitsers en wordt hij gevangen gezet in het kasteel van Laken. Op dat moment is Leopold nog populair bij de Belgen, maar dat zal veranderen nadat bekend raakt dat de koning Hitler ontmoet heeft en dat hij in 1941 stiekem getrouwd is met Lilian Baels. ​ ​ 

Arnout gaat op bezoek bij baron en barones de Villenfagne-Vogelsanck. Isabelle de Villenfagne is het petekind van Prins Karel. Zij heeft de prins goed gekend en weet hoe de broers Leopold en Karel al sinds hun kindertijd elkaars tegenpolen waren. Karel kwam altijd al op de tweede plaats, hij schikte zich naar zijn rol in de schaduw van zijn broer Leopold, die de troonopvolger was.

Van juni tot september 1944 dook prins Karel onder voor de Duitse bezetter en verbleef hij op twee verschillende locaties in de Ardennen. In Spa maakt Arnout kennis met Marianne en Alexandre Hanlet. Zij zijn de kinderen van André Hanlet, de ​ pianostemmer van het paleis die de prins op spectaculaire wijze kon laten ontsnappen aan de Duitsers en in wiens buitenverblijf prins Karel mocht onderduiken.

Aflevering 5: De Koningskwestie (02/10)

Arnout: “Prins Karel is ten onrechte een vergeten prins. Dat we vandaag nog een koningshuis hebben, is dankzij hem. “

1950

Na de Tweede Wereldoorlog is de positie van Leopold III onhoudbaar geworden. Zolang zijn dubieuze rol tijdens de oorlog niet is opgehelderd, verblijft de koning in Zwitserland en mag hij niet terugkeren naar België. Zijn broer, prins Karel, neemt zes jaar lang zijn taken over als prins-regent.

Pas in 1950 wordt er een volksraadpleging ​ gehouden. De vraag is simpel: kan Leopold zijn grondwettelijke taken als koning weer opnemen, ja of nee? In Vlaanderen is ​ 72% van de bevolking voor de terugkeer van de koning, maar in Wallonië heeft 58% van de kiezers tegen Leopold III gestemd. De volksraadpleging die duidelijkheid had moeten scheppen, legt een diepe verdeeldheid bloot tussen het katholieke Vlaanderen en het socialistische Wallonië. Onder grote druk van de politiek en van de man in de straat draagt Leopold op 11 augustus 1950 de macht over aan zijn negentienjarige zoon Boudewijn.

Kort na Boudewijns eedaflegging mag Arnout op audiëntie in het kasteel van Laken. Leopold en Lilian wonen ook nog steeds in het kasteel en lijken zich in hun lot te schikken. Maar wanneer Boudewijn niet veel later het gezelschap vervoegt, wordt al snel duidelijk dat de machtsverhoudingen binnen de koninklijke familie niet veel veranderd zijn.

Boudewijn wordt vertolkt door Willem De Schryver, Leopold III door Mathijs Scheepers, Lilian Baels door Eliza Stuyck en Karel door Roy Aernouts.

2023

Na de volksraadpleging over de terugkeer van Leopold III breken er betogingen uit tegen de koning. In Wallonië worden de sfeer steeds grimmiger en gewelddadiger. Arnout trekt naar ​ Grâce-Berleur bij Luik, waar de situatie helemaal uit de hand liep toen de rijkwacht het vuur opende op de menigte die zich verzameld had rond het socialistisch café La Boule Rouge. Vier mensen kwamen om het leven. De stamgasten herinneren zich de woelige periode alsof het gisteren was.

Arnout spreekt met graaf Yves du Parc. Zijn vader, Gatien du Parc, werd door Leopold III aangesteld als mentor van de jonge Boudewijn. Ondanks de moeilijke oorlogsjaren wordt de troonopvolger zo goed en zo kwaad mogelijk klaargestoomd voor het koningsschap. Tegelijk probeert Gatien du Parc hem ook een kind tussen andere kinderen te laten zijn, en richt hij speciaal voor Boudewijn een scoutsgroep op.

Tijdens zijn eerste tien jaar als koning woont Boudewijn samen met zijn vader Leopold en stiefmoeder Lilian in het kasteel van Laken. Na zijn werkdag als koning wordt hij thuis weer gewoon ‘de zoon van’. ​ In de koninklijke bibliotheek van Brussel doorzoekt Arnout alle kranten uit die periode. Ontelbaar veel ​ artikels gaan over de bijzondere woon-werk situatie in het kasteel van Laken. Marlène de Wouters is koningskenner en zet de artikels voor Arnout in perspectief.

Terwijl Leopold en Boudewijn een nieuw evenwicht zoeken in de koninklijke familie wordt er één man aan de kant geschoven: prins Karel. Hij houdt na de oorlog zes jaar lang de troon warm voor zijn oudere broer Leopold, maar hij krijgt stank voor dank. Arnout spreekt af met een vertrouweling van prins Karel: Gunnar Riebs. Hij bezocht de prins regelmatig in zijn villa in de duinen in Raversyde, waar Karel zijn toevlucht zocht in muziek en in de schilderkunst.

Aflevering 6: Boudewijn (09/10)

Arnout: “Ik zie koning Boudewijn nog altijd een beetje als “mijn koning”. Ik denk dat dat voor veel Belgen geldt. Het was een heel bijzondere koning: een man uit één stuk die voor iets stond.

1993

In de zomer van 1993 reist Arnout af naar Motril, een klein stadje in Andalusië, Spanje. Hij krijgt er de kans om koning Boudewijn te interviewen tijdens de laatste vakantie van zijn leven, voor hij plots zal overlijden aan hartfalen. Het wordt een gesprek over leven, werk en geloof.
Arnout ontmoet de koning in de tuin van zijn vakantiehuis, Villa Astrida, genoemd naar Boudewijns overleden moeder. Het koningspaar brengt hier al meer dan dertig jaar hun zomervakanties door en is helemaal ingeburgerd in Motril. Boudewijn leidt Arnout rond in de stad. Ze branden samen een kaars in de lokale kerk. Wanneer Arnout buiten komt, wil hij een serieus onderwerp aansnijden: de onafhankelijkheid van Congo. Boudewijn wimpelt het onderwerp in eerste instantie af: “Ik wil wel met u bidden, maar niet biechten”.

Samen met Fabiola wandelt Arnout door een park in Motril. Hij praat met haar over het leven in Laken, hoe ze Boudewijn ontmoette, hun prille relatie. Het gesprek gaat daarna over hun onbeantwoorde kinderwens. Dit is voor het vorstenpaar altijd een groot gemis geweest. Ondertussen heeft hun neef prins Filip een bijzondere plek in hun hart.

Terug in de tuin van de villa snijdt Arnout nog de abortuskwestie aan, die de vorst in 1990 in een moeilijke positie bracht. Het was een keuze tussen hart en verstand, die Boudewijn niet kon maken…

Boudewijn wordt vertolkt door Johan Van Assche, Fabiola door Katelijne Verbeke.

2023

Arnout reist naar Motril, in het warme zuiden van Spanje. Taxichauffeur Juan Pablo neemt Arnout mee doorheen Motril en toont hem de plekken die belangrijk waren voor koning Boudewijn. Juan was de zoon van de conciërge van Villa Astrida. Hij groeide op met het koningspaar en was voor hen als een zoon die ze nooit gehad hebben.

De poorten van Villa Astrida gaan ook open voor Arnout. Hij heeft er afgesproken met Ana Maria en Luis, de kleinkinderen van de zussen van Fabiola. ​ Zij kwamen hier elk jaar op vakantie en hebben warme herinneringen aan hun geliefde tio Balduino y tia Fabiola.

Terug in België trekt Arnout naar het Heizelpark, waar de wereldtentoonstelling in 1958 feestelijk geopend werd door een fiere koning Boudewijn. Aan de voet van het Atomium ontmoet hij Jean Kabuta. Hij kwam speciaal voor de expo vanuit Congo naar België, om er te zingen in het Congolese jeugdkoor dat naar onze koning genoemd was: De Troubadours van Koning Boudewijn. Congo was in 1958 nog steeds een Belgische kolonie, maar niet meer voor lang, want de wereldtentoonstelling bracht de onafhankelijkheid van Congo in een onvoorziene stroomversnelling.

Arnout duikt in het Rijksarchief, op zoek naar de abortuswet van 3 april 1990. Die werd enkel door de betrokken ministers ondertekend, maar niet door koning Boudewijn. Een koning mag zich politiek niet inmengen, maar moet met zijn handtekening wel wetsontwerpen bekrachtigen en in werking doen treden. Boudewijn hield zich hier netjes aan tijdens zijn koningschap, maar één keer stak zijn geweten hier een stokje voor: bij de abortuswet. Het bewust beëindigen van een zwangerschap was voor de katholieke vorst ondenkbaar. De politici zaten met hun handen in de haren… Arnout praat met de betrokken politici Mark Eyskens, Willy Claes, Wivina De Meester en Leona Detiège in het parlement over deze mini-koningskwestie. 

31 juli 1993. Het noodlot slaat genadeloos toe in Motril. De koning sterft onverwachts, België verliest zijn vorst. De uitvaart zal een week later plaatsvinden in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal en staat bij veel Belgen tot op vandaag in het geheugen gegrift. Maar voor één Belg is het wel een heel bijzonder moment: begrafenisondernemer Paul Van Gossum. Hij krijgt een telefoontje van de koninklijke familie met de vraag of hij de begrafenis van de overleden koning Boudewijn wil regelen.

Het boek: Onze koningen

Bij de televisiereeks Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis hoort ook het boek Onze koningen. Een reis door de geschiedenis van het Belgische koningshuis, geschreven door Arnout Hauben en Katrien De Groef.

Koningen en koninginnen spelen vaak een hoofdrol in de geschiedenisboeken. Ze zijn fascinerende figuren die tot de verbeelding spreken. Rond de Belgische koningen van vroeger en nu hangt nog een sluier van mysterie. Arnout Hauben ging een jaar lang op zoek naar bevoorrechte getuigen, bezocht kastelen en koninklijke domeinen, dook in de archieven van ons land en vond verhalen over ons koningshuis die buiten onze klassieke geschiedschrijving vallen. Want wat voor mensen waren onze koningen echt? Hoe groeiden ze op, hoe stonden ze in het leven? Wat waren hun grote en kleine trauma’s en hoe gingen ze om met het keurslijf van het koningschap? Voor sommigen zat dat als gegoten, voor anderen voelde het als een zware last.

Dit boek toont onze vorsten, van Leopold I tot Filip, op een heel persoonlijke manier. Als koning maar ook als mens. Want de geschiedenis van het vorstenhuis is er niet alleen een van politiek, maar ook van liefdesperikelen, ambitie, zelfopoffering, familieruzies en heroïek. Onze koningen is een boek vol bijzondere verhalen, anekdotes, getuigenissen en nooit eerder gepubliceerde foto’s.

 

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met