Is city farming de landbouw van de toekomst?
Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur
Is de klassieke manier van lesgeven nog van deze tijd? Koppen bezoekt op woensdag 16 december de middenschool Prins van Oranje in Diest waar ze het roer drastisch omgegooid hebben. Een klas van 24 leerlingen is er aan een innovatief project begonnen. Drie leerkrachten begeleiden de klas twee jaar lang, als een zelfsturend team.
Koppen brengt verder een reportage over voetballer Laurent Ciman, kapitein bij Standard Luik en ook Rode Duivel. Begin dit jaar verhuisde hij naar Canada. Niet voor zijn carrière, maar voor zijn zwaar autistisch dochtertje Nina.
En deze week belicht Koppen ook het zogenaamde city farming, indoor telen met ledverlichting. Landbouwers uit binnen- en buitenland lopen de deur plat bij twee jonge Belgische ondernemers die in Waregem city farms bouwen.
Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur
De school van de toekomst
Om de 50 minuten een andere leerkracht. Elk lesuur een ander vak. Is dat nog wel een goeie manier van lesgeven?
In de middenschool Prins van Oranje in Diest hebben ze het roer drastisch omgegooid. Een klas van 24 leerlingen is er aan een innovatief project begonnen. Drie leerkrachten begeleiden de klas twee jaar lang, als een zelfsturend team.
Bart Vangramberen is één van de drie leerkrachten. Volgens hem biedt het werken in team vooral voordelen. “In het klassieke systeem sta je er alleen voor. Nu kan je terugvallen op een team van leerkrachten waar je nauw mee samenwerkt.”
Het innovatieplatform Flanders Synergy begeleidt momenteel 60 Vlaamse scholen. Tom Van Acker is de coördinator. Volgens hem is het werken in lerarenteams ook voor de leerlingen positief. “Als je een kind twee jaar lang begeleidt, is er een vertrouwensband. Kinderen kunnen hun talenten dan beter ontwikkelen.”
Reportage: Ilse Van Lysebeth
Ciman, vader-voetballer
Voetballer Laurent Ciman was kapitein bij Standard Luik en verdiende daar goed zijn boterham. Hij was ook Rode Duivel.
Maar begin dit jaar hield hij dat allemaal voor bekeken en verhuisde hij met zijn gezin naar Montreal in Canada. Daar voetbalt hij nog steeds, weliswaar voor een veel lager loon. Maar voor Ciman was er iets dat veel belangrijker was dan geld: hij vond in Canada aangepaste begeleiding voor zijn zwaar autistisch dochtertje Nina.
“Toen ze zes maanden oud was, zagen we dat ze niet reageerde op geluid of mensen,” vertelt Diana Ciman. “Ze zei geen woord, ze zat in haar eigen luchtbel, ze gilde enkel. In België zochten we gepaste hulp, maar we vonden niks op haar maat. Hier krijgt ze speciale therapie tot 40 uur per week. En hier is er wel evolutie.”
Reportage: Koen Soete en Ben Roelants
Led farming
De zon vervangen door ledlampen en sla kweken in een container, in laagjes boven elkaar? Het biedt niets dan voordelen, zo blijkt. Je hebt weinig ruimte nodig, geen onkruidverdelgers, geen last van droogte of zomerstormen. De sla groeit sneller en is even gezond. De boerderij van de toekomst werkt met speciale ledlampen, die licht maken dat optimaal is voor plantgroei.
Het ziet er onnatuurlijk uit, maar dat is het niet, legt professor Kathy Steppe van de Universiteit Gent uit. “De zon geeft een spectrum aan lichtdeeltjes. Slechts een deel daarvan wordt door de plant gebruikt. Die specifieke lichtdeeltjes komen dan van de ledlampen.”
Het zogenaamde city farming, indoor telen met ledverlichting, staat nog in zijn kinderschoenen, maar belooft een hoge vlucht te nemen. Landbouwers uit binnen- en buitenland lopen de deur plat bij twee jonge Belgische ondernemers die in Waregem city farms bouwen. “We moeten ervoor zorgen dat alle monden gevoed kunnen worden. Ook in 2050, wanneer de wereld aan zijn natuurlijke limieten raakt,” zegt Maarten Vandecruys van Urban Crops. “Dit is de landbouw van de toekomst.”
Reportage: Laura Niclaes en Andries Fluit
Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur