Jeroen Meus ontdekt bijzondere gemeenschappen in Goed volk

De wereld rond via de keuken

Eten is meer dan overleven, het is samenleven. Daarom trekt Jeroen Meus vanaf maandag 1 september zes weken lang de wereld rond om via de keuken de ziel van enkele bijzondere gemeenschappen bloot te leggen, in het gloednieuwe reportageprogramma Goed volk op Eén.

Eten gaat natuurlijk over voedsel en hoe lekker dat is. Maar het is meer dan dat. Zoals de keuken in de meeste huizen het centrum van het dagelijkse leven vormt, doet ze dat ook in gemeenschappen. Het is aan de keukentafel dat familieleden vertellen over hun dag, het is bij het diner dat vrienden elkaar deelgenoot maken van hun plannen.

Al van jongs af is Jeroen geïnteresseerd in die sociale functie van voedsel. En in de mensen die zich door voedsel laten binden. Na jaren van zelf koken – of het nu ging om dagelijkse kost, lievelingsgerechten van legendarische figuren of duizend soorten patatten – wil Jeroen dat het nu om de mensen gaat.

De ziel van originele gemeenschappen

In Goed volk trekt Jeroen naar zes gemeenschappen die hem vaak als kind al fascineerden. Het zijn gemeenschappen die, elk op hun manier, moeilijk te doorgronden zijn en die Jeroen via de keuken probeert te ontdooien. Van cowboys in Texas, over de Langa-township in Zuid-Afrika tot rusthuis Sint Anna in Berchem. En van vissers op de Lofoten over sumoworstelaars in Tokio tot de inwoners van Oymyakon, het koudste dorp ter wereld.

Hij gaat er op zoek naar mooie, sterke of gewoon verrassende figuren, en het leven zoals het origineel kan zijn. Van de ‘stal’ van de sumo’s, over de huifkar van de cowboys, tot het vetkoek-kraam in een beruchte township in Kaapstad. Via de keuken komt Jeroen in de gemeenschap terecht, om ze zo van binnenuit te leren kennen. Omdat een keukendeur net iets vaker op een kiertje staat.

De afleveringen

  • Sumoworstelaars in Tokio (maandag 1 september)

Ze zijn gehuld in mysterie. Het zijn sterren met een heldenstatus, die wordt versterkt door hun spartaanse levensstijl. Ze laten zich leiden door eeuwenoude tradities en voor ons westerlingen onbegrijpelijke regels en erecodes. Jeroen kreeg de uitzonderlijke eer om een week lang de eetgewoontes van de leden van de Tamanoi-stal in Tokio te gaan bekijken. En zo, via de keuken, een glimp op te vangen van een unieke subcultuur: sumoworstelaars in hun sumo-stal.

  • Een rusthuis in Berchem (maandag 8 september)

Een rusthuis kennen we allemaal. Of dat denken we toch. Maar hoe gaat het eraan toe als het bezoekuur is afgelopen? Wat krijgen de bewoners te eten? En wat hebben ze te vertellen over gisteren en vandaag? Jeroen liet zich een week lang onderdompelen in het dagelijkse leven van rusthuis Sint Anna in Berchem. Het resultaat is een ontluisterend en ontroerend beeld van gewone mensen tijdens het laatste hoofdstuk van hun leven.

  • Cowboys in Texas (maandag 15 september)

Het Wilde Westen bestaat nog. In het spoor van de cowboys van de Tongue River Ranch trekt Jeroen de Texaanse prairie op om de nieuwe kalveren te tellen. Centraal in het kamp staat de kookhuifkar van cowboykok Charlie. Vanuit zijn mobiele keuken probeert Jeroen door te dringen in de harde wereld van de laatste echte cowboys.

Het koudste dorp ter wereld in Rusland

Februari 2014. Het wordt er gemakkelijk -60°C. Simpele dingen zoals ademen en wandelen zijn er moeilijk. Het leven is er keihard. En toch zijn er mensen die in Oymyakon wonen; het koudste dorp ter wereld. Hoe overleven zij? Wat eten ze? En waarom kiezen ze ervoor om in de diepvries van de planeet te leven? Jeroen gaat in het ijskoude hart van Siberië op zoek naar antwoorden.

  • Een township in Zuid-Afrika

De apartheid is in Zuid-Afrika officieel al jaren opgedoekt. Maar toch blijven grote delen van de zwarte bevolking samenleven in wijken die vaak als de gevaarlijkste ter wereld worden bestempeld. In het spoor van Zola, de eigenares van een eetkraam, leert Jeroen Langa kennen, de oudste township van Kaapstad.

  • Vissers in Noorwegen

In 1003 al staken de Vikingen de Atlantische oceaan over en ontdekten ze er Amerika. Ze konden die reis maken omdat ze een wondermiddel hadden: stokvis. Nu, meer dan 1000 jaar later, wordt dat wondermiddel nog altijd gemaakt. Op identiek dezelfde manier. Op het Noorse eiland Røst ontdekt Jeroen een van de oudste bewaarmethodes ter wereld, en een gemeenschap wiens band met de zee nog even innig is als die van hun Viking-voorouders.

Goed volk is een programma van Hotel Hungaria voor Eén.

Goed volk: op maandag om 20.40 uur vanaf 1 september op Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel