Kamal Kharmach, Jacques Vermeire en Maaike Cafmeyer schrijven geschiedenis in Het collectief geheugen

Met onder andere Marcel Vanthilt, Sergio, Ini Massez, Ruben Van Gucht en Saartje Vandendriessche

Vanaf zaterdag 27 januari kunnen kijkers genieten van het nieuwe, humoristische panelprogramma Het collectief geheugen. Presentator Kamal Kharmach ontvangt er wekelijks teamkapiteins Maaike Caymeyer en Jacques Vermeire. Zij nemen het, samen met een bekende gast, tegen elkaar op en argumenteren welke gebeurtenissen, personen, voorwerpen en beelden we in ons collectief geheugen moeten opnemen en welke we meteen weer mogen vergeten.

Iedereen herinnert zich wel Get ready, Betty in Big brother, het sterrenmeisje, de Clouseau-mania… En ook het Duits van Jean-Marie Pfaff, Armand Pien en zijn wortel, en de hespen van Jan Fabre. Maar horen zij thuis in ons collectief geheugen, of net niet?

Ontdek hieronder alles over dit nieuwe programma, en welke bekende gasten er langskomen.

Het collectief geheugen: vanaf 27 januari elke zaterdag om 21.10 uur op Eén.

Een ernstige opdracht

In Het collectief geheugen wordt er heel wat afgelachen, maar Jacques en Maaike nemen hun opdracht wel ernstig. Het gaat tenslotte over ons collectief geheugen. Een wekelijks wisselende geschiedschrijver - een tv-icoon met jaren dienst en recht van spreken - velt het uiteindelijke oordeel over wie of wat een plaats verdient in het collectief geheugen, en schrijft zo ‘geschiedenis’. 

Kamal Kharmach

Als een van de rijzende sterren van de stand-upcomedy is Kamal Kharmach geknipt voor het humoristische Het collectief geheugen. Na rubrieken in onder andere Van Gils & gasten, 1000 zonnen en De 3 wijzen, en passages in De allesweter op Eén, wordt dit zijn eerste wapenfeit als presentator.

Naast op televisie, is Kamal ook in theaters te zien als stand-up comedian. Hij maakte in 2014 als finalist al indruk in Humo’s comedy cup en verzorgde in 2015 het voorprogramma voor alle try-outs van Michael Van Peel. Vanaf oktober 2017 toert Kamal door het Vlaamse land met zijn eerste volledige comedyvoorstelling De schaamte voorbij.

Jacques Vermeire

All-round entertainer Jacques Vermeire is niet in enkele zinnen te vatten. Maar “collectief geheugen” staat op zijn lijf geschreven. Jacques is sinds mensenheugenis de oerkomiek bij uitstek. De conciërge in Meester, hij begint weer, buurman Marcel in de buurt van K3, de iconische DDT in FC De Kampioenen, en natuurlijk ook Max. Daarnaast is Jacques natuurlijk ook bekend als zichzelf in het legendarische De 3 wijzen. Momenteel bereidt hij zijn zevende zaalshow voor, Van 7 tot 77, samen met Ruben Van Gucht.

Maaike Cafmeyer

Maaike Cafmeyer begon haar toneelopleiding aan het conservatorium op de afdeling woordkunst. Ze speelde als actrice is actrice onder andere mee in de reeksen Aspe, Eigen kweek en Bevergem en films als Loft en Bad trip. Ook duikt ze geregeld op in het theater, musicals, en wordt ze vaak gevraagd om animatiefilms in te spreken. Daarnaast is Maaike een graag geziene gaste in allerlei humoristische programma’s, zoals De 3 wijzen en Mag ik u kussen?

Wie staan Maaike en Jacques bij?

Elke aflevering ontvangen Maaike en Jacques een bekende gast die hen helpt om te oordelen wat er wel en niet in ons collectief geheugen moet belanden. De geschiedschrijver van dienst heeft de definitieve beslissing.

Aflevering 1:

Rik Verheye en Stany Crets, met geschiedschrijver Marcel Vanthilt.

Aflevering 2:

Rani De Coninck en Ruben Van Gucht, met geschiedschrijver Kurt Van Eeghem.

Aflevering 3:

Sergio en Wesley Sonck, met geschiedschrijver Luc Appermont.

Aflevering 4:

Eline De Munck en Sven De Ridder, met geschiedschrijver Marleen Merckx.

Aflevering 5:

Thomas Smith en Saartje Vandendriessche, met geschiedschrijver Jean Blaute.

Aflevering 6:

Joris Hessels en Showbizz Bart, met geschiedschrijver Frieda Van Wijck.

Aflevering 7:

Ini Massez en Jelle Cleymans, met geschiedschrijver Jan Verheyen.

 

Het format is afkomstig uit ­Nederland, waar het gepresenteerd wordt door de populaire Chantal Janzen. De Vlaamse poot van het Nederlandse productiehuis Tin can, dat het format bedacht, verzorgt de productie van deze nieuwe versie.

Het collectief geheugen: vanaf 27 januari elke zaterdag om 21.10 uur op Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met