Skip to Content
Kamp Waes: 15 mannen en vrouwen gaan tot het uiterste bij de Special Forces

Kamp Waes: 15 mannen en vrouwen gaan tot het uiterste bij de Special Forces

Tom Waes: "Kamp Waes is een unieke samenwerking met de Belgische Special Forces, en een televisieprogramma zoals ik er nog nooit een heb gemaakt"

Vanaf zondag 8 december palmt Tom Waes de zondagavond in op Eén met een uniek project: Kamp Waes. Daarin volgt hij vijftien gewone burgers op het avontuur van hun leven. Wie van de geselecteerde mannen en vrouwen slaat zich door een loodzware week vol fysieke en mentale tests uit de opleiding van de Special Forces? Wie van hen overleeft Kamp Waes?

In Kamp Waes verlegt Tom Waes voor een keer niet zelf zijn grenzen, maar kijkt hij toe hoe anderen dat doen. Vijftien Vlamingen, door Tom geselecteerd, worden een week lang uitgedaagd door de Special Forces, een hypergetrainde eenheid binnen het Belgische leger. Tom volgt het hele avontuur vanop de eerste rij.

Tom Waes:Kamp Waes is een unieke samenwerking met de Belgische Special Forces, en een televisieprogramma zoals ik er nog nooit een heb gemaakt. We hebben zo goed mogelijk geprobeerd om 15 interessante kandidaten te selecteren voor Kamp Waes. Vanaf dan was het aan de Special Forces en mocht ik het hele project 24 op 24 uur volgen met onze camera’s. Het is op vele vlakken een bijzondere ervaring geworden. Kamp Waes is geen televisiespel of zo. Het is een echte test waarin de Belgische Special Forces 15 mannen en vrouwen tot het uiterste drijven.”

Kamp Waes: vanaf 8 december elke zondag om 20.00 uur op Eén.

Kamp Waes is een programma van De Mensen voor Eén.

Special Forces: geheime elite-eenheid van het Belgische leger

In Kamp Waes is Tom niet alleen een steun en toeverlaat voor ‘zijn’ kandidaten, maar hij grijpt tegelijkertijd ook de kans om de Belgische Special Forces zo goed mogelijk te leren kennen. De Special Forces vormen een discrete eenheid die in alle soorten militaire operaties ingezet kunnen worden. Hun opleiding staat bekend als een van de zwaarste beproevingen die er bestaan. Normaal gezien kunnen enkel militairen zich kandidaat stellen om aan de opleiding tot SF-operator te beginnen. Maar dankzij Kamp Waes krijgen gewone burgers nu voor één keer de kans om te proeven van de leefwereld van de Special Forces.

Special Forces Group: “We vonden de tijd rijp om gewone burgers en bij uitbreiding heel Vlaanderen een inkijk te geven in onze manier van werken en selecteren. Ook voor ons was dit daarom een spannend project. Want niemand van ons kon op voorhand inschatten hoe gewone Vlamingen, zonder militaire ervaring, zouden reageren op enkele van onze testen en selectieprocedures.”

De identiteit van de leden van de Special Forces is geheim. Toch mochten twee Special forces-operatoren herkenbaar meewerken aan Kamp Waes. De 51-jarige Fly is een van de meest ervaren leden van de Belgische Special Forces eenheid. Zijn 20 jaar jongere collega Stijn is bijna 9 jaar actief als operator en stopt dit najaar als lid van de Special Forces. Samen begeleiden Fly en Stijn de kandidaten tijdens Kamp Waes zo goed mogelijk.

Fly: “Het is uiterst moeilijk om vandaag nog gemotiveerde jongeren te vinden die de uitdaging willen aangaan om SF-operator te worden. Wij wilden weten of er nog jonge mensen te vinden waren met die intrinsieke motivatie, bereid om zich belangeloos in te spannen en op te offeren. Mannen en vrouwen die het karakter, discipline en doorzettingsvermogen hebben om zichzelf te overtreffen. Kamp Waes is een experiment van de Special Forces Group om op zoek te gaan naar de Special Forces mindset bij gewone burgers. Deze SF mindset is de ingesteldheid die er voor zorgt dat iemand, los van talenten, kennis en conditie, iedere uitdaging tegemoet stapt, met de onbreekbare wil om te slagen."

De vijftien straffe kandidaten

Benieuwd welke vijftien mannen en vrouwen de uitdaging van Kamp Waes aangaan? De geselecteerde elf mannen en vier vrouwen zijn een mix van leeftijden, achtergronden en woonplaatsen. Alle informatie is te vinden in onderstaand document.

KW_Kandidaten.pdf 31 MB

Korte inhouden

AFLEVERING 1 (8 december)

Tom stelt zijn vijftien geselecteerde kandidaten voor aan de Belgische Special Forces. De Special Forces willen op deze eerste dag vooral uitzoeken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Hoe zullen de kandidaten omgaan met de eerste tests van de Special Forces? En hoeveel van de startende kandidaten blijven er na vandaag nog over?

AFLEVERING 2 (15 december)

Na een zware eerste testdag worden de overblijvende kandidaten nu op een heel andere manier uitgedaagd. Met amper een tweetal uur slaap trekken ze een hele nacht op pad. Hoe gaan de kandidaten om met het gebrek aan slaap? En hoe reageren ze op een van de meest legendarische proeven uit de Special Forces-opleiding?

AFLEVERING 3 (22 december)

De kandidaten starten aan hun derde dag in Kamp Waes. En er staat meteen een uitdagende proef op het programma. Even buiten het kamp worden de kandidaten naar een meer gebracht waar hun durf op de proef gesteld wordt. Later op de dag krijgen de resterende kandidaten een moeilijke boodschap: ze moeten een hele nacht uit handen van de Special Forces proberen blijven. 

AFLEVERING 4 (5 januari)

De vermoeidheid eist zijn tol bij de meeste kandidaten. Kamp Waes is al vier dagen bezig en de groep heeft amper geslapen. Toch gaan de Special Forces onverbiddelijk door. Stijn en Fly willen weten wie onder druk en slaaptekort toch kan blijven presteren. Wie haalt het einde van de vierde dag?   

De korte inhouden van de volgende afleveringen worden via de programmakolommen bekend gemaakt.

Kamp Waes: vanaf 8 december elke zondag om 20.00 uur op Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos