Kan de wetenschap meten of twee mensen bij elkaar passen?
Koppen achter de schermen van de online datingindustrie
Koppen duikt op donderdag 20 november achter de schermen van het online daten op basis van wiskundige formules: "Wij geloven er heel sterk in dat het wetenschappelijk meetbaar is of je bij iemand past, op basis van een aantal eenvoudige vragen," aldus een datingsite. Hoe zit het met de nieuwe generatie bij de vakbond: gaan jongeren en vakbond nog samen? En Koppen stuurt Kamagurka naar zijn heimat in West-Vlaanderen naar aanleiding van de campagne 'Oe ist?'die het taboe rond zelfmoord wil doorbreken.
De juiste match in wiskundige formule gegoten
Er bestaat een wiskundige formule om te meten of twee mensen bij elkaar passen, althans volgens datingsite Twoo. Zij geven Koppen een inkijk in hoe twee singles precies aan elkaar gekoppeld worden. Want daar is minder toeval mee gemoeid dan het lijkt. Terwijl vroeger vooral de profielfoto's en interesses met elkaar vergeleken werden, zijn het nu wiskundige algoritmes die uitrekenen of twee vrijgezellen bij elkaar passen.
"Wij geloven er heel sterk in dat het wetenschappelijk meetbaar is of je bij iemand past, op basis van een aantal eenvoudige vragen," zegt oprichter Lorenz Bogaert.
Koppen ging achter de schermen van de online datingindustrie.
Reportage: Tomas Teetaert en Celine Willmore
Vakbond, de nieuwe generatie
Jongeren en de vakbond. Gaat dat eigenlijk nog samen? Of kleuren de hesjes tegenwoordig eerder grijs? Midden in de hete herfst trekt Koppen met twee jonge vakbondsmannen de baan op. Tom Vrijens (29) is jongerencoördinator bij ACV. Hij ziet alvast veel jongeren die zich engageren. “Voor mij was de betoging van 6 november een hoogtepunt. Ik heb nog nooit zoveel jongeren samen gezien.”
Hannes (33) kreeg de vakbondsliefde van thuis uit mee. Op z'n twaalfde liep hij al mee te betogen. Nu is hij afgevaardigde bij een metaalbedrijf uit Brugge. Hij heeft de houding van jongeren tegenover de vakbond zien veranderen.
“Jongeren sluiten zich minder snel aan dan vroeger. Ze zijn mondiger geworden en hebben minder nood aan iemand die het voor hen opneemt.”
Koppen stapt mee in het spoor van de nieuwe generatie bij de vakbond.
Reportage: Ezra Eeman
Oe is 't?
"Mensen vragen: oe ist? Oe ist? Maar ze zijn al een meter verder, en ze verwachten dat je zegt: goed he. Je moet niet zeggen: ik ga nog wat vertellen of neen, het gaat niet goed."
Aan het woord is Trees. Haar zoon Michael was pas 22 jaar toen hij zelfmoord pleegde, nu vijf jaar geleden. Elke dag plegen in Vlaanderen drie mensen zelfmoord. Maar nergens zijn zoveel zelfdodingen en pogingen als in West-Vlaanderen, vooral bij mannen. Daarom wil de provincie met de campagne
Oe ist? mensen aanzetten om te praten over hun problemen. Maar waarom is dat voor velen zo lastig? Speciaal voor Koppen maakte Kamagurka, zelf West-Vlaming, een reis door de Westhoek op zoek naar een antwoord en ook een beetje naar de ziel van de West-Vlaming.
Reportage: Guy De Troyer en Sofie Vaes
Eindredactie: Lin Delcour
Koppen: op donderdag 20 november om 20.40 uur op Eén.
Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.