Kijk mee achter de schermen bij de proefopnames van Thuis

Eén heeft goed nieuws voor alle Thuis-fans: de ploeg onderzoekt hoe de opnames opnieuw ​ kunnen starten in veilige omstandigheden. Een select groepje acteurs en medewerkers van Thuis heeft in de Manhattan Studio in Leuven vandaag een proefdag gehouden: de acteurs speelden als test enkele scènes die ze eerder al hadden opgenomen. Het verhaal blijft inhoudelijk hetzelfde, maar het scenario is aangepast zodat acteurs op 1,5 meter van elkaar kunnen spelen - zonder dat het opvalt voor de kijkers natuurlijk. Ook werden er nog andere veiligheidsmaatregelen genomen op de set.

De productie wil uitzoeken of ze binnen deze nieuwe setting Thuis nog altijd kan maken zoals de kijkers het gewoon zijn. Eén en de productie van Thuis nemen dit weekend de tijd om de werking te analyseren. Volgende week zullen ze de inzichten van deze proefdag ook delen met de Vlaamse productiesector. ​

Ontdek de eerste beelden van deze proefdag hieronder.

Veel enthousiasme bij cast en crew voor testdag

Dat Thuis een extra groot gemis is in deze vreemde tijden, blijkt uit de duizenden reacties op de sociale mediakanalen van Vlaanderens meest bekeken fictiereeks. Met het uitbreken van de coronacrisis moesten ook de opnames wijken, waardoor het 25ste seizoen van Thuis onverwacht vroeger eindigde. Samen met alle kijkers van Thuis hoopt de ploeg dat er stilaan licht komt aan het einde van de tunnel. De eerste proefopnames in een veilig coronakader zijn intussen achter de rug. ​ 

Thuis-producer Hans Roggen: “Uiteraard willen wij de opnames zo snel mogelijk hervatten zodat Vlaanderen opnieuw kan genieten van zijn dagelijkse tv-afspraak op Eén. Maar de veiligheid van al onze medewerkers blijft onze grootste prioriteit en daarom hebben we gekozen om een testdag op poten te zetten. We hebben de scenario’s van een uitgezonden aflevering herschreven zodat we de social distancing kunnen respecteren. We hebben ze opnieuw opgenomen met de acteurs in de setting zoals in de originele aflevering. Zo kunnen we in de praktijk zien op welke mogelijke hindernissen we stuiten wanneer we alle veiligheidsregels naleven bij de acteurs, maar ook bij alle mensen van het licht, het geluid, onze make-up-artiesten en iedereen die is betrokken bij het opnameproces. We willen via deze testopnames uitzoeken of we nog altijd ons zelfde Thuis-verhaal kunnen brengen ondanks de nieuwe setting waarbij acteurs op 1,5 meter van elkaar blijven.” 

Voor de acteurs komt deze proefdag als een geschenk, want ook zij staan te springen om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan: ​ ​ 

Ann Pira (Nancy): “Het gemis is enorm! Van de ene dag op de andere konden we elkaar niet meer zien, terwijl we anders zo’n intens contact hebben met elkaar op en rond de set. Ik ben enorm blij dat de ploeg van Thuis en de VRT zoveel moeite doen om deze proefdag te realiseren. Ik denk dat ik spreek voor alle acteurs als ik zeg dat we massaal hopen dat we zo snel mogelijk nieuwe afleveringen kunnen maken, waarbij uiteraard de veiligheid van ons en de hele ploeg centraal staat.” 
Yemi Oduwale (Dries): “De testopnames waren super interessant. We hebben veel geleerd en geëxperimenteerd. Ik ben héél benieuwd naar het resultaat! Uiteraard hoop ik dat onze bevindingen van vandaag zullen leiden tot een “go” zodat wij binnenkort echt aan nieuwe afleveringen kunnen beginnen!” 

Strenge veiligheidsmaatregelen op de set

Om de veiligheid voor iedereen te garanderen, hebben de studio en alle ruimtes er rond natuurlijk een serieuze corona-make-over gekregen. Via pijlen op de grond staat aangegeven in welke richting medewerkers door het gebouw en de studio moeten wandelen zodat iedereen op elk moment de afstandsregel van 1,5 meter kan respecteren. Daarnaast zijn alle ruimtes uitgerust met de nodige zeep en ontsmettingsgels, en wordt het maximum aantal toegelaten personen vermeld. Waar ​ 1,5 meter afstand onmogelijk is, zoals bij de cameramannen en in de regiekamer, staan plexischermen om de medewerkers toch van de nodige bescherming te voorzien. Ook droeg iedereen tijdens de testopnames mondmaskers (uiteraard zetten de acteurs de mondmaskers af tijdens de opnames).

Raf Jansen (Dieter): “Ik ben heel blij dat ik vandaag mag meewerken aan de testopnames. De nieuwe setting met ontsmettingsgels en plexiwanden was eerst een beetje wennen, maar ik zie onze bevindingen van vandaag als een unieke kans om tv-opnames binnenkort hopelijk weer mogelijk te maken. Zowel voor Thuis als voor alle andere tv-programma’s.” ​ 

De make-up-artiesten van Thuis zijn dankzij deze proefdag de eersten die opnieuw aan de slag kunnen, vanaf nu uitgerust met een gezichtsmasker in combinatie met een chirurgisch mondmasker. 

Schminkster Ellen Van Dyck: “Aangezien wij voor onze job zeer nauw contact hebben met de acteurs, moeten we het vanaf nu wel anders aanpakken. Schminken vanop 1,5 meter afstand is niet mogelijk, maar we dragen een speciaal spatmasker om onszelf en de acteurs te beschermen. Daarnaast heeft iedereen vanaf nu een persoonlijk make-up-tasje waardoor niemand het risico loopt om bijvoorbeeld geschminkt te worden met de mascara van een andere actrice. Het moeilijkste is misschien wel dat er vanaf nu tijdens de make-up niet meer gepraat mag worden. Ik merk nu al dat dit vooral voor de acteurs niet altijd makkelijk is! (lacht)

Armbanden met alarm: samenwerking met Vlaams technologiebedrijf Rombit

Thuis maakt van de gelegenheid gebruik om tijdens de testopnames samen te werken met het Vlaams technologiebedrijf Rombit. Zij ontwikkelden een speciale armband voor social distancing: kom je te dicht bij een collega, dan krijg je een waarschuwing via een licht- en trilsignaal. Een waardevol hulpmiddel voor wie tijdens het werk de veilige afstand even uit het oog verliest.

John Baekelmans, CEO Rombit: “Deze digitale armband is oorspronkelijk ontwikkeld om de algemene veiligheid in industriële en logistieke markten te verhogen. We hebben geen specifieke plannen voor film- en productiesettings, maar voor de iconische reeks Thuis maken we graag een uitzondering. Deze test biedt ons leerkansen om onze slimme armband, de Covid Radius, verder te optimaliseren. Hopelijk kunnen de Thuis-cast en -crew de opnames zo veilig hervatten. Een win-win dus, zeker voor de dagelijkse, miljoenen kijkers.”
Thuis-producer Hans Roggen: “Na de lunch hebben we de technologie van Rombit letterlijk aan de lijven ondervonden. ​ Na een halve dag in de studio maakte deze innovatieve technologie ons opnieuw duidelijk wat anderhalve meter is. ​ Het hield ons allemaal bij de les. Social distancing is niet evident, en dit maakte die afstanden opnieuw letterlijk voelbaar. De armband trilde en gaf licht wanneer we in elkaars 'bubbel' kwamen.

Inzichten delen met Vlaamse productiesector

De VRT vindt het belangrijk om als openbare omroep een voortrekkersrol te nemen om de mogelijkheden voor opnames in deze coronatijden te onderzoeken. Naast de proefopname bij Thuis wordt er ook voor andere fictiereeksen en programma's nagedacht over hoe opnames op een veilige manier kunnen plaatsvinden. De inzichten van de Thuis-opnames van vandaag worden, samen met andere inzichten, volgende week via een webinar door de VRT gedeeld met de Vlaamse productiesector.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met