Skip to Content
Kinderen bezoeken Koningin Mathilde voor ‘Merci voor de muziek’

Kinderen bezoeken Koningin Mathilde voor ‘Merci voor de muziek’

Zeven weken lang brengt ‘Merci voor de Muziek’ verslag uit van individuele gesprekken die Hare Majesteit Koningin Mathilde op Het Paleis voerde met kinderen die elk op hun manier gepassioneerd zijn door muziek.  Bart Peeters en Nora Gharib begeleiden de kinderen tot bij de Koningin en kijken vol trots toe hoe de kinderen ondanks de nodige stress hun grootse muzikale talenten tonen.

Tijdens de eerste uitzending leren we de achtjarige Stella uit Bornem kennen die wonderlijke tonen uit haar harp kan toveren.  In de volgende afleveringen ontmoet de Koningin twee vlotte accordeonistjes, een vingervlugge pianiste, een uitmuntende cellist, een stoere rapper, een enthousiaste congaspeler en twee zangtalenten.

Maar muziek is ook samenspelen.  Daarom brengen Bart en Nora na deze bijzondere ontmoetingen binnenkort alle kinderen nog eens samen voor een slotconcert waarin eregaste Hare Majesteit Koningin Mathilde getuige zal zijn van een hartverwarmende muzikale samensmelting.  Voor dit concert werd een magische locatie gevonden in het hart van onze hoofdstad. De weg naar en registratie van dit slotconcert kan je zien tijdens de achtste en laatste aflevering van ‘Merci voor de Muziek’.

Het is geen toeval dat de Koningin en ‘Merci voor de muziek’ elkaar gevonden hebben: als er 1 ding duidelijk is geworden tijdens het maken van het programma, dan is het wel dat muziek meer dan ooit mensen verbindt en samenbrengt. En laat dat nu net ook de basisfilosofie zijn van Koningin Mathilde, en van het fonds dat haar naam draagt: jongeren en kinderen verbinden door middel van muziek.

Hare Majesteit: “Muziek leert de jongeren meer over zichzelf, over de andere en over hun plaats in de maatschappij. Of het nu popliedjes zijn, een fanfare of klassieke werken, maakt niet zoveel uit. Want muziek verbindt!
​Meer dan ooit ben ik ervan overtuigd dat muziek jongeren echt op weg kan helpen in het leven. In mijn gesprekken met jongeren zie ik hoe verrijkend het is, wanneer ze muziek met elkaar delen. Muziek ontdekken, aanleren, een instrument bespelen, samen zingen: het helpt allemaal om je beter te voelen, zelfkennis op te doen, meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, het gevoel te hebben dat je erbij hoort. En we weten hoe belangrijk dat is voor jongeren”.
Bart Peeters: “Onze koningin houdt duidelijk echt van muziek. Ze kreeg alle mogelijke muzikale werelden op haar dak, van klassiek tot hiphop, van een achtjarig harpprinsesje tot een bijzonder enthousiast blind congaspelertje. Het begon allemaal voorzichtig, maar ik werd écht gelukkig toen ik merkte hoe snel alle protocol verdween door de warme chemie tussen Hare Majesteit en die jonge muzikantjes.“
Nora Gharib: “Ik had nooit gedacht dat ik de Koningin ooit zou ontmoeten, en dat dit kon gebeuren dankzij muziek maakt het alleen maar leuker.
​Natuurlijk hou je op voorhand rekening met het protocol, maar vanaf het begin was de sfeer meteen zeer aangenaam en relaxed.
​De kinderen voelden zich enorm op hun gemak mede omdat de Koningin enorm veel humor heeft.  En toch ook belangrijk: ik was enorm onder de indruk van haar kledingstijl!”
Hare Majesteit, Bart Peeters en Nora Gharib luisteren naar Stella en haar harp (c) VRT
Hare Majesteit, Bart Peeters en Nora Gharib luisteren naar Stella en haar harp (c) VRT
Vlnr. Bart Peeters, Hare Majesteit en Nora Gharib (c) VRT
Vlnr. Bart Peeters, Hare Majesteit en Nora Gharib (c) VRT

 

Het Koningin Mathildefonds ondersteunde de afgelopen jaren projecten die ontwikkeld worden door en voor jongeren en een bijzondere aandacht hebben voor de meest kwetsbaren onder hen. Muziek speelt een belangrijke rol in de wereld van veel kinderen en jongeren. Muziek is de universele taal bij uitstek en omwille van haar verbindende kracht vormt muziek het ideale middel om zich te ontplooien, zich te emanciperen, zich te engageren, zich open te stellen voor andere socioculturele milieus, andere jongeren te ontmoeten, interesse te ontwikkelen voor muziek, hun talenten te ontdekken en te tonen, vol te houden of zich gewoon goed te voelen. De Koningin Mathilde prijs stond de afgelopen 3 edities in het teken van Music Connects.

Voor de redacties: Vanavond na 'Vandaag' op Eén (omstreeks 23u) komen de eerste beelden van 'Merci voor de muziek' op het Paleis in syndicatie

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos