Pano: Kinderen van de rekening

De impact van Umicore Hoboken op de gezondheid van kinderen - woensdag 17 maart op Eén

16 maart 2021 - Al 50 jaar worstelt het metaalverwerkende bedrijf Umicore Hoboken, ten zuiden van Antwerpen, met de giftige uitstoot van zware metalen. Reden genoeg voor Pano-reporters Débora Votquenne en Doruntina Islamaj om, samen met Knack-collega Kristof Clerix, de impact te onderzoeken van de uitstoot op de omwonenden. ​

Ze doken in duizenden pagina’s verslagen, vonden uniek archiefmateriaal terug in oude Panorama’s en spraken met betrokken buurtbewoners, overheden en artsen. Sinds 1978 wordt halfjaarlijks het loodgehalte in het bloed gemeten bij de kinderen die in de buurt van de Umicore-fabriek in Hoboken wonen. Vorig jaar bleken die bloedwaarden opnieuw te hoog.

Pano en Knack onderzoeken of de overheid de afgelopen decennia genoeg heeft gedaan. Zijn de omwonenden in de wijken dichtbij de fabriek genoeg beschermd?

De conclusies doen de wenkbrauwen fronsen. Wie betaalt hier uiteindelijk de rekening? ​

Een reportage van Pano in samenwerking met het weekblad Knack

Reportage: Débora Votquenne, Doruntina Islamaj en Kristof Clerix
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

'Kinderen van de rekening' in Pano: woensdag 17 maart, om 21.30 u. op Eén

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met