KINDERZIEKENHUIS 24/7: authentieke verhalen over het leven in een kinderziekenhuis

De makers van Spoed 24/7 en Politie 24/7 komen dit najaar met de nieuwe aangrijpende reeks Kinderziekenhuis 24/7

Vrolijk en onbezonnen, zo hoopt iedereen zijn kindertijd door te brengen. Maar dat lukt niet altijd: ook de allerkleinsten onder ons worden soms geveld door ziektes en gezondheidsproblemen. In het ergste geval belanden kinderen voor een tijdje in een kinderziekenhuis. Hoe gaan ze om met tegenslagen? Waar vinden ze de kracht om te vechten voor herstel? Hoe zien hun dagen eruit in een ziekenhuiskamer? Kinderziekenhuis 24/7 neemt een kijkje in het dagelijkse leven binnen het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis van het UZ Gent.

Lees hieronder meer over deze nieuwe reeks.

Kinderziekenhuis 24/7: vanaf maandag 3 september om 20.40 uur op Eén.

 

Kinderen op pad als reporter

Net als in Spoed 24/7 en Politie 24/7 registreren verschillende vaste camera’s alles vanop een afstand, zonder dat de makers tussenbeide komen. Maar er zijn ook verschillen met de vorige producties: in Kinderziekenhuis 24/7 krijgen de kinderen zelf een kleine vlogcamera. Het maakt deze documentaire reeks sterker en uniek, vertelt producent Stef Soetewey:

“We vroegen aan de kinderen en hun familie om een deel van hun verhaal zélf te filmen. Ze mochten zelf reporter zijn, op pad gaan en kiezen hoe ze het in beeld brachten. Voor sommige kinderen was de camera een heuse uitlaatklep, anderen  haalden hem maar af en toe boven. De ene interviewde verplegers, de andere richtte zijn lens op zijn ouders. Kinderen die te ziek waren om te filmen, lieten hun ouders filmen. Het zijn allemaal fragmenten die zorgen voor een erg authentieke en eerlijke reeks. Kijkers beleven alles letterlijk door de ogen van de kinderen zelf.”

In totaal volgt de kijker het verhaal van 26 kinderen. Sommigen worden de hele reeks lang gevolgd, anderen verschijnen slechts in enkele afleveringen. Allemaal verblijven ze langer dan vijf weken in het Kinderziekenhuis. De makers brengen bovendien allerlei momenten in beeld: van de spanning en zenuwen vóór een ingreep tot de operatie zelf, het herstel, de eventuele complicaties en revalidatie. Het zorgt voor heel wat emoties van angst en vertwijfeling, maar evengoed van opluchting en blijdschap.

De kinderen spelen dan wel de hoofdrol in deze nieuwe meeslepende reeks, ook de familie van de patiëntjes komt in beeld. De gezondheid van een kind is een zaak van heel wat mensen, legt professor en dokter Sabine Van daele uit:

“Bij de vaak chronische ziekte van een kind is het belangrijk ook de familie te    betrekken. De artsen en zorgverleners zijn onmisbare personen, maar ook  familieleden zijn dat. Wat doet een ernstige diagnose met een kind en het gezin? Kinderziekenhuis 24/7 belicht niet alleen de medische kant, maar ook het vallen en opstaan bij het aanvaarden van de ziekte. De reeks toont hoe sterk ouders en zieke kinderen kunnen zijn in deze moeilijke omstandigheden. De beelden hebben ons eigen begrip voor de moeilijke omstandigheden van de betrokken gezinnen alleen nog maar  doen toenemen. Het is voor ons, zorgverleners, aangrijpend om de dagelijkse realiteit vanuit een andere hoek te ervaren. “

De reeks toont ook het bijzonder gemotiveerde team van het Kinderziekenhuis dat dag en nacht klaar staat voor de patiëntjes en hen begeleidt tijdens hun genezingsproces.  

Kinderziekenhuis 24/7 brengt verschillende emoties in beeld. Ondanks de vaak moeilijke situatie, wordt er ontzettend veel gelachen, worden er moppen getapt of wordt er zelfs gevierd. De kijker ziet moed, doorzettingsvermogen en kracht bij erg jonge kinderen. Ze tonen een veerkracht die volwassenen zelf moeilijk voor de dag kunnen leggen. Want vaak worden ze met erg pijnlijke en ernstige diagnoses geconfronteerd.

De laatste aflevering, een nieuw begin

Eén jaar na de opnames in het kinderziekenhuis bezochten de makers de kinderen opnieuw. Hoe gaat het intussen met hen? Zijn ze volledig genezen? Hoe kijken ze terug op hun periode in het Kinderziekenhuis? In de laatste aflevering ontdekken de kijkers hoe doorzettingsvermogen en liefde de stuwende kracht zijn tijdens het herstel.

Enkele patiënten

  • Nina (13) heeft scoliose. Haar ruggengraat is op korte tijd zo scheefgegroeid dat ze geopereerd moet worden. Het is een zware operatie waarbij haar ruggenwervels met metalen staven op hun plaats worden gezet.
     
  • Ambers (10) zicht verminderde op korte tijd tot nauwelijks 10%. Dat blijkt het gevolg van een hersentumor die drukt op haar oogzenuwen. Amber moet hoogdringend geopereerd worden om de tumor weg te halen. Het is een zware operatie en er blijven veel vragen. Hoe komt Amber uit de operatie ? Zal de tumor helemaal verwijderd kunnen worden ? Zullen de oogzenuwen van Amber herstellen?
     
  • Bij Guust (12) werd een jaar geleden vastgesteld dat hij nefrotisch syndroom heeft, een aandoening aan zijn nieren waardoor hij te veel eiwitten uitplast. Zonder behandeling riskeert Guust stollingsproblemen in zijn bloed. Maar Guust blijkt therapieresistent: de gangbare medicijnen slaan bij hem niet aan.
     
  • Jarne (11) hij komt al heel zijn leven regelmatig naar het ziekenhuis. Hij heeft syndromale congenitale diarree. Zijn lichaam aanvaardt geen voeding, dus moet hij alle essentiële voedingsstoffen krijgen via een katheter. Jarne weet dat hij nooit kan genezen en toch is hij de sfeermaker op de kinderafdeling.
     
  • Kobe (4) heeft een aantal symptomen waardoor de dokters denken dat hij de ziekte van Kawasaki heeft. Maar er is twijfel. Er zijn ook argumenten om aan een veel zwaardere diagnose te denken.
     
  • Juta (15) is een vrolijke en hypercreatieve puber. Ze heeft Mucoviscidose, en dat maakt haar leven niet gemakkelijk.
     
  • Ibe (5) en heeft PID, een immuunstoornis. Omdat hij zo dikwijls naar het ziekenhuis moet komen en zoveel infuusjes en prikjes moet krijgen, is beslist om een poortkatheter in te planten.
     
  • Lily (9) merkte zelf een verdikking op in haar buik. Het bleek een snelgroeiend kwaadaardig gezwel op haar nier. Ze kreeg meteen 4 weken chemo en moet nu dringend geopereerd worden.
     
  • Leonore is net geen 2 jaar oud. Ze had windpokken, maar kreeg daarbovenop een bijbesmetting met een kwaadaardige streptokokkenbacterie, de zogenaamde “vleesetende bacterie”.
     
  • Saar (13) kwam op intensieve zorgen terecht nadat ze tijdens de zwemles met school een herseninfarct kreeg. Toen ze in het ziekenhuis aankwam, was haar hele rechterkant verlamd. Alle hoop is nu gevestigd op revalidatie.
     
  • Fieke is (6) heeft een sinustrombose en moet 2 keer per dag spuitjes krijgen met bloedverdunners. Maar Fieke is doodsbang voor prikjes.
     
  • Matto (3). Een jaar geleden werd bij hem Leukemie vastgesteld. Nu is hij in de onderhoudsfase van de ziekte en moet hij om de 10 weken naar het ziekenhuis komen voor een chemokuur en een ruggenprik. Maar Matto vecht als Piet Piraat tegen alle boze celletjes en is vastbesloten ze allemaal te verslaan.
     
  • Malina (6) heeft in de binnenspeeltuin een pot hete thee over zich heen gekregen en ze heeft nu dagelijks heel wat verzorging nodig.
     
  • Robin (13) werd geboren met een zuurstoftekort en heeft daardoor een ernstige mentale en motorische achterstand. De laatste jaren gaat het bergaf met Robin. De artsen stellen zich vragen bij zijn levenskwaliteit. Maar overstappen op palliatieve zorg is voor zijn familie een heel moeilijke beslissing.

Kinderziekenhuis 24/7: vanaf maandag 3 september om 20.40 uur op Eén.

Kinderziekenhuis 24/7 is een programma van Eén en 100.000Volts.TV

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel