Kinderziekenhuis 24/7 verhuist voor derde reeks naar Leuven

Kinderziekenhuis 24/7 verhuist voor derde reeks naar Leuven

Dinsdag 22 augustus 2023 - Na twee reeksen van het beklijvende programma Kinderziekenhuis 24/7 begint op dinsdag 5 september de derde reeks. De makers verhuisden voor deze nieuwe reeks van UZ Gent naar UZ Leuven.  

In de lente van 2022 werden acht weken lang de verhalen van een twintigtal patiëntjes geregistreerd. Verhalen van verdriet, vreugde en hoop op genezing. Naast de indrukwekkende inzet van het personeel van het kinderziekenhuis, is het vooral de kracht, de weerbaarheid en het doorzettingsvermogen van de kinderen en hun ouders die in de reeks bovendrijft. 

Kinderziekenhuis 24/7 is opnieuw gemaakt volgens de unieke “24/7-stijl”. De verhalen van de kinderen werden gefilmd met tientallen vaste camera’s. Wat deze reeks uniek maakt is dat de kinderen en hun familie ook zelf een camera krijgen en zo reporter worden van hun eigen verhaal.  

Prof. dr. Gunnar Buyse, diensthoofd kindergeneeskunde UZ Leuven: “We wilden graag meewerken aan dit programma vanuit een grenzeloos respect voor onze patiëntjes en hun familie. Het blijft verbazingwekkend hoe moedig en sterk kinderen kunnen zijn, zelfs als ze ernstig ziek zijn. Kinderziekenhuis 24/7 toont hoe ingrijpend een ziekte kan zijn voor kinderen en hun familie, en hoe we er als zorgverleners zijn om hen te genezen en te helpen. Zo’n verhalen van veerkracht kunnen een bron van hoop en inspiratie zijn voor iedereen die het moeilijk heeft in onze samenleving. Wat we ook willen delen, is hoe trots we zijn op onze zorgverleners. Mensen met een enorme kennis en expertise, met erg veel passie en engagement, zetten zich 24/7 als team in voor het zieke kind. Een kind dat nog een heel leven voor zich zou moeten hebben. Als je ziet hoe onze artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners zich samen inzetten om die toekomst mee te verzekeren, zie je wat voor een prachtig beroep dit is.”   

Kinderziekenhuis 24/7: vanaf 5 september elke dinsdag om 20.45 uur op VRT 1 en VRT MAX. 

Kinderziekenhuis 24/7 is een productie van 100.000Volts voor VRT 1. 

Korte inhouden Kinderziekenhuis 24/7 reeks 3 

Aflevering 1 

Mano, een 15-jarige frisse en enthousiaste tiener kreeg twee dagen geleden onverwacht nieuws. Hij heeft een hersentumor die in de buurt van zijn spraakcentrum ligt. De 6-jarige Sofia-Maria kampt met spasticiteit in haar benen als gevolg van een hersentrauma vlak na haar geboorte. Ze ondergaat vandaag een complexe operatie. Céril is opgenomen op de afdeling voor intensieve neonatale zorgen. Hij werd geboren in de 26e week van de zwangerschap, maar liefst 14 weken vroeger dan voorzien. Mattis is 10 en heeft lymfeklierkanker. Hij krijgt een zware chemokuur en moet 4 dagen in het ziekenhuis blijven. 

Aflevering 2 

Het is een spannende dag voor Mano. Een team van dokters zit samen om het plan van aanpak te bepalen. Mattis verblijft 4 dagen in het ziekenhuis voor een chemokuur. De eerste dagen verliepen vlot, maar vandaag voelt hij zich rotslecht. Sofia-Maria onderging een zware operatie aan haar spastische spieren. Er wacht haar nu nog een lang en intensief revalidatietraject. Céril is prematuur, maar nu hij 6 dagen oud is, is hij sterk genoeg om zelfstandig te ademen. 

Aflevering 3 

Mano stelt het niet goed. Onverwachts kreeg hij een hersenbloeding ten gevolge van zijn tumor. Hij wordt met spoed geopereerd. Céril is prematuur, maar wordt elke dag een beetje sterker en krijgt bezoek van zijn meter. Al sinds zijn geboorte is Ilyan een vaste patiënt bij gastro-enterologie. Hij heeft het short bowel-syndroom en kan hierdoor niet goed voeding en vocht opnemen in zijn lichaam. De dienst kinderorthopedie behandelt enkele patiënten met zeldzame aandoeningen. 

Ilyan (c) VRT
Ilyan (c) VRT

Aflevering 4  

Gabriëlla moet geopereerd worden aan haar luchtpijp want die is sinds haar geboorte misvormd. Mano ligt al 5 dagen op intensieve zorgen. Hij herstelt moeizaam en zijn spraak komt maar langzaamaan weer terug. Ilyan krijgt dagelijks een spuitje met groeihormoon. Zo kan hij op termijn net als iedere tiener vaste voeding eten. Elisabeth komt naar het ziekenhuis voor een bloedafname, maar heeft enorm veel prikangst. 

Gabriëlla (c) VRT
Gabriëlla (c) VRT

Aflevering 5 

Emma is 3. Ze is vandaag samen met haar mama's naar het ziekenhuis gekomen voor een operatie aan haar stemband. Gabriëlla is geboren met een te nauwe luchtpijp. Op intensieve zorg herstelt ze van haar inmiddels derde operatie. Ellen is 37 en werd gisteren in het ziekenhuis opgenomen. Ze is zwanger van een drieling en is nog maar 28 weken ver. Mano ligt opnieuw op kinderoncologie. Hier krijgt hij de tijd om zo veel mogelijk te herstellen. 

Aflevering 6 

Mano heeft een hersentumor. De resultaten van de biopsie zijn gekend. Het type tumor zal bepalen wat het verdere verloop is. Sofia-Maria werd geopereerd aan haar spastische spieren. Vandaag mag ze voor de eerste keer sinds haar operatie opnieuw in een rolstoel zitten. Ilyan krijgt dagelijks een spuitje met groeihormoon. Dankzij dit groeihormoon zullen zijn darmen beter vast voedsel kunnen verteren. Emma onderging een levensnoodzakelijke operatie aan haar stembanden. De operatie was een succes, maar Emma voelt zich niet al te best. Ellen wil koste wat het kost de 32 weken zwangerschap halen, maar haar lichaam heeft de afgelopen maanden al veel te verduren gekregen. 

Aflevering 7 

Seppe is 14. Tijdens zijn groeispurt als jongvolwassene heeft hij een ingedeukte borstkas ontwikkeld en daar wil hij nu iets aan doen. De gezondheid van Ellen en de drieling wordt voortdurend onderzocht, maar vandaag zijn de resultaten verontrustend. Léon is 5, hij heeft een spraakstoornis en kan moeilijk klanken vormen. Hij komt naar het ziekenhuis voor een les logopedie. Mano blijkt een kwaadaardige tumor te hebben waardoor hij waarschijnlijk nog maar enkele jaren te leven heeft. Flynne is 10, ze is in het ziekenhuis voor een heel speciaal dieet omdat haar hersenen geen suikers opnemen. 

Aflevering 8 

Seppe werd geopereerd aan zijn ingedeukte borstkas. De eerste dagen verliep zijn revalidatie vlot, maar vandaag gaat het iets moeizamer. Drie weken na zijn hersenbloeding mag Mano eindelijk terug naar huis. Eline is 18 en heeft een Hodgkinlymfoom, een vorm van lymfeklierkanker die vooral jongvolwassenen treft. Na een eerder mislukte chemokuur heeft ze enkele dagen geleden een stamceltransplantatie gekregen. Twee broers, Xenne en Lias, hebben primaire immuundeficiëntie, een aangeboren afwijking in het immuunsysteem waardoor kinderen vaak heel ziek kunnen zijn. Gabriëlla werd geopereerd aan een vernauwde luchtpijp. Tijdens haar herstel komt ze terecht in een levensbedreigende situatie en is een spoedoperatie nodig. 

Aflevering 9 

Carol is 19 jaar en 6 maanden zwanger. Samen met haar mama komt ze vanuit Engeland naar België voor een heel speciale operatie. Gabriëlla kreeg tijdens haar revalidatie een ernstige inwendige bloeding en ze moest gereanimeerd worden. Sindsdien wordt ze in coma gehouden. Soufiane is 15. Sinds 4 maanden komt hij wekelijks naar het ziekenhuis voor een nierdialyse. Tuur is 15. Enkele maanden geleden werd bij hem een tumor ontdekt aan zijn ruggenwervel. Sindsdien heeft hij er al een zwaar traject op zitten. Eline is 18 en heeft lymfeklierkanker. Door haar therapie en haar verzwakte weerstand ligt ze intussen al bijna 3 weken in isolatie. 

Aflevering 10 

Soufiane zal ooit een niertransplantatie nodig hebben. Zijn vader heeft zich opgegeven als mogelijke donor. Eline heeft lymfeklierkanker. Uit angst voor infecties ligt ze nu al 3 weken in isolatie, maar vandaag mag ze voor het eerst weer naar buiten. Ellen is zwanger van een drieling. Na 32 weken zwangerschap is het moment aangebroken om hen op de wereld te zetten. Vandaag is heel het team samengekomen om te kijken hoeveel vooruitgang Sofia-Maria de voorbije 7 weken al heeft gemaakt. Mano krijgt al enkele weken een intensieve behandeling van chemo en stralingstherapie. Gedurende 6 weken komt hij hiervoor elke werkdag naar het ziekenhuis. 

Aflevering 11 

10 maanden na haar operatie is Sofia-Maria nog steeds volop aan het revalideren. Maar al het zware werk krijgt resultaat, want haar stappatroon is al veel beter dan voor de operatie. De kleine Céril is eindelijk thuis na een ziekenhuisopname van 4 maanden. Intussen is hij al een flinke baby die het zeer goed doet. Emma is goed hersteld van haar stembandoperatie. Ze is minder hees en verslikt zich nog maar zelden. Ook bij Seppe was zijn borstkasoperatie een succes. Hij heeft nu meer zelfvertrouwen en is zeer tevreden met het resultaat. Ilyan krijgt nog steeds dagelijks zijn spuitje met groeihormoon en mag nu overdag vrij rondlopen zonder rugzak. Enkel ’s nachts loopt de kunstmatige voeding nog via een katheter en maagsonde.

Gabriella komt een bezoekje brengen aan het ziekenhuis. Ze is intussen goed hersteld van haar operatie aan de luchtpijp. Ellen heeft haar handen vol met haar drieling in huis, maar krijgt hulp om alles in goede banen te leiden. Carol is goed bevallen van haar dochtertje Emma. Het is nog afwachten welke gevolgen de foetale chirurgie op lange termijn heeft. Soufiane komt nog steeds naar het nierdialysecentrum. Hij wacht nog steeds op de juiste donor voor een niertransplantatie. Mattis had lymfeklierkanker, maar zit in de laatste fase van zijn genezing. Eline heeft ook lymfeklierkanker, maar haar stamceltransplantatie heeft niet aangeslagen. Ze krijgt binnenkort een nieuwe stamceltransplantatie. Mano is intussen 16 jaar geworden en heeft dat goed gevierd. Hij heeft zijn behandeling achter de rug en geniet nu ondanks de zware diagnose ten volle van het leven.  

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1
Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos