Koppen: dansen met down

" We zijn trots dat hij het zover heeft gebracht"

Op woensdag 17 februari brengt Koppen een reportage over dansers met down bij Platform-K. Eén keer per jaar creëert Platform-K een voorstelling samen met professionele dansers.

Deze week zoekt Koppen uit hoe virtual reality onze samenleving zal veranderen. Want ook al bestaat de term al ruim een halve eeuw, 2016 lijkt het jaar van de grote doorbraak te worden van deze technologie. 

Jonge piloten hebben het niet gemakkelijk: ze moeten niet alleen een dure opleiding volgen, maar tegenwoordig ook de luchtvaartmaatschappij betalen om te mogen vliegen. Zijn pilotenscholen te veel commerciële bedrijven geworden?

Koppen: woensdag 17 februari om 21.25 uur op Eén.

Voetjes op de grond

“We hebben een grote groep piloten die wel zijn opgeleid, maar eigenlijk niet geschikt zijn om in een luchtvaartmaatschappij te beginnen.”

André Berger is hoofd van de piloten van JetairFly. Hij heeft de laatste jaren gezien dat de kwaliteit van afgestudeerde piloten achteruit gaat. Pilotenscholen zijn commerciële bedrijven geworden. Veel leerlingen binnenhalen is dus de boodschap. Maar die leerlingen geraken na hun opleiding moeilijk aan werk.

“Als ik het allemaal had geweten, dan had ik het nooit gedaan,” zegt Linde Van Herwegen. Ze is 24, afgestudeerd als piloot en nu aan het werk als veiligheidsagent in de luchthaven, terwijl ze nog 76 000 euro schuld heeft bij de bank.

Eens afgestudeerd moet je als piloot nog een extra opleiding volgen voor het type toestel waarmee je vliegt. Dat kost nog eens om en bij de 30 000 euro. Steeds vaker moeten piloten dat zélf betalen, of erger, betalen ze de luchtvaartmaatschappij om te mógen vliegen. Dat heet het Pay-to-Fly principe.

“Moest je weten dat de dokter die je opereert moet betalen om die ervaring op te doen, dan zou je je toch ook minder veilig voelen. Ik denk dat hetzelfde waar is in de luchtvaart,” zegt André Berger.

Reportage: Tomas Teetaert en Nicolas Vlaeminck

Dansen met down

“Ik ben Hannah, 22 jaar. Ik ben een meisje met het syndroom van Down, zo ben ik nu eenmaal geboren. Kobe is mijn vriendje. Hij is ook iemand met het Downsyndroom.”

Hannah en Kobe zijn allebei gepassioneerd door dans en leven zich uit bij Platform-K, een organisatie voor dansers met een beperking. Eén keer per jaar creëert Platform-K een voorstelling samen met professionele dansers. “Je ziet geen dansers met en zonder beperking. Je ziet een groep dansers,” zegt Inge Lattré van Platform-K.

In de voorstelling wordt met passie gedanst. Geen remmingen, ieder mag zichzelf zijn. Nu Hannah en Kobe een koppel zijn, mogen zij ook op de planken hun gevoelens voor elkaar laten zien. Ook al is seksualiteit vaak een taboe voor mensen met een beperking.

“Het zijn dingen die normaal binnenskamers gebeuren, maar ik vind het heel krachtig en gedurfd,” aldus de mama van Hannah. Of zoals de moeder van de 29-jarige Kobe het na de generale repetitie omschrijft: “29 jaar geleden zat ik in zak en as. Nu zijn we trots dat hij het zover gebracht heeft.”

Reportage: Machteld Libert en Gonda De Beule

Het leven door een virtuele bril

Even een tussenstop maken op de top van de Mount Everest? Of oog in oog staan met de vijand in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog? Het mag fictie lijken, maar het is vandaag al héél reëel. De term Virtual Reality bestaat dan al sinds de jaren '50, toch wordt 2016 als het jaar van de grote doorbraak bestempeld.

Dat heeft twee redenen: enerzijds zijn er overtuigende VR-brillen op de markt gekomen en de toepassingen worden alsmaar breder. Zo kan je nu al je vliegangst overwinnen door een cursus met een VR-bril. Koppen onderzoekt hoe deze technologie onze samenleving zal veranderen. De toekomst is dichterbij dan je denkt. 

Reportage: Ben Roelants

Koppen: woensdag 17 februari om 21.25 uur op Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen naar dit mailadres worden NIET beantwoord!)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met