Koppen: doorbreken in het Vlaamse levenslied

Op donderdag 11 juni op Eén

Donderdag 11 juni brengt Koppen drie reportages:

Ondanks de populariteit van het Vlaamse levenslied, heeft de nieuwe generatie artiesten moeite om door te breken in Vlaanderen. Koppen duikt achter de schermen van het Vlaamse levenslied, met onder meer Eveline Cannoot, Danny Fabry, Dennie Christian, Jo Vally, Margriet Hermans en Celien Deloof.

Depressiviteit is nog steeds een taboe, maar toch kampen veel jongeren ermee. De campagne Te Gek!? vraagt hier aandacht voor. VRT-collega Riadh Bahri en studente Feydi De Mooy getuigen.

En intelligente kledij met behulp van nanotechnologie.

Koppen, op donderdag 11 juni om 20.40 uur op Eén.

LEVENSLIED, LEVENSDROOM?

Ergens tussen de bierbakken en de ronkende frigo's in de kelder van een Vlaams café trekt Yvan Verelli zijn showkostuum aan. Enkele minuten later gaan alle mensen in de zaak compleet uit hun dak. Dat Verelli geen klinkende naam is in de Vlaamse showbizzscène maakt niet uit. Er is genoeg ambiance. "Mijn droom is om echt door te breken," zegt Verelli. "Ik wil kunnen leven van mijn muziek."

Tientallen Vlaamse artiesten, bekend of niet, treden elk weekend wel ergens in Vlaanderen op. Duizenden mensen komen daar nog altijd op af. Maar ondanks het succes van het Vlaamse levenslied, slaagt de nieuwe generatie artiesten er maar moeilijk in om echt door te breken.

Margriet Hermans moet niet ver zoeken naar een verklaring:

"Ondanks Facebook, Twitter en andere sociale media is de beste manier om bekend te worden nog altijd met je hoofd op televisie komen. Ik hoop dat onze Vlaamse zenders snel weer een muziekprogramma lanceren. Er is echt een markt voor."

Reportage: Tim Verheyden, Karine Claassen en Celine Willmore


JONG EN DEPRESSIEF

Jonge mensen horen in de fleur van hun leven te zitten. Depressief zijn wordt als een teken van zwakte gezien, maar toch kampt 16% van de Vlaamse jongeren met depressieve gevoelens. Daarom is dat het jaarthema van Te Gek!? Praten over depressie of het toegeven aan je vrienden of collega’s blijft ontzettend moeilijk.

VRT-collega Riadh Bahri voelde zich aanvankelijk ook beschaamd om toe te geven dat hij een depressie had, maar na maanden worstelen met zichzelf is hij die schaamte voorbij.  

“Toen ik terug begon te werken, opende Het journaal ’s middags met het bericht: ‘Meer en meer jongeren kampen met mentale problemen, blijkt uit de Gezondheidsbarometer’. Ik zat op de redactie en ik dacht: ik ben het zo beu om dat soort berichten te moeten horen. Over mezelf eigenlijk. En nooit te zien hoe lelijk en hoe smerig en hoe allesvernietigend dat is.”

In Koppen toont hij wat die depressie met hem gedaan heeft en vertelt hij hoe hij er weer bovenop is geraakt.

Feydi De Mooy is 24 en studeert psychologie. In haar puberteit heeft ze vier jaar lang geworsteld met een depressie. Zij is een van de jongeren die deze zomer met de campagne Te Gek!? een deel van de Ronde van Frankrijk fietst om aandacht te vragen voor jongeren en geestelijke gezondheid.

Reportage: Phara de Aguirre


SLIMME KLEDIJ

Kunnen we in de toekomst onze gsm opnemen of de garagepoort openen, simpelweg door over de mouw van onze jas te wrijven? Als het van internetbedrijf Google afhangt wel. Maar ook in Vlaanderen zijn heel wat ontwerpers en wetenschappers bezig met het ontwikkelen van intelligente kleren.

Neem nu Katrien Herdewyn. Ze is burgerlijk ingenieur, maar koos toch voor haar passie: schoenen ontwerpen die gemaakt zijn met nanotechnologie, waardoor het leer niet meer vuil wordt als er regen, rode wijn of modder op komt.

"Ik geloof zo hard in nanotechnologie dat ik met mijn spaarcenten zélf een bedrijfje heb opgericht om de schoenen te produceren."

Ook de Nederlandse ontwerpster Anouk Wipperecht gelooft in slim textiel, zelfs op ‘haute couture-niveau’. Haar Spiderdress houdt lastige mannen op afstand als ze te dicht komen. Sciencefiction? Toch niet. Terwijl onze auto's, gsm's of horloges alsmaar slimmer worden, staat onze kleding nu ook voor een technologische revolutie. De vakgroep Textielkunde van de UGent onderzoekt dagelijks de mogelijkheden: een babyrompertje dat de hartslag van de je baby voortdurend bijhoudt, dat zal heel gewoon worden, aldus professor Lieva van Langenhove. Koppen ging op zoek naar wat we in de toekomst zullen dragen.

Reportage: Tomas Teetaert en Gonda De Beule

Koppen: op donderdag 11 juni om 20.40 uur op Eén.

Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met