Koppen: "Hij stond met een mes voor mij. Toen heb ik gedacht: die moordt nog."
Op woensdag 16 maart brengt Koppen een reportage over Marie-Jeanne Thielemans, de moeder van een moordenaar. Ze was geschokt toen ze haar zoon zag afgelopen vrijdag op het assisenproces in Gent. Marie-Jeanne zag het al van kindsbeen af dat er iets mis was met de kleine Ronny: stelen, liegen en bedriegen.
Rian Roegholt woont in Nederland, is 30 jaar en weet al sinds ze klein was dat ze een donorkind is. Een drietal jaar geleden liet ze een bloedstaal nemen en stuurde dat naar de DNA-databank die in 2010 werd opgericht om donorkinderen in contact te brengen met hun donor. In januari 2015 kreeg Rian Roegholt te horen dat Jim Van Beusekom haar donor was. Jim en Rian getuigen in Koppen over wat dat voor hen betekend heeft en hoe het hun leven veranderd heeft.
In Vlaanderen alleen al zijn er meer dan 20 000 panden geregistreerd als leegstaand, en dat cijfer is nog maar het topje van de ijsberg. Gemeentes gebruiken nu de leegstandtaks als wapen, maar er zijn ook andere mogelijkheden, toont Koppen.
Koppen, op woensdag 16 maart om 21.25 uur op Eén
DE MOEDER VAN EEN MOORDENAAR
“Lelijk, met die baard en dat lang haar. Dat is mijn Ronny niet meer.”
De 79-jarige Marie-Jeanne Thielemans was geschokt toen ze haar zoon zag afgelopen vrijdag op het assisenproces in Gent. Voor de tweede keer al moest ze als moeder van een moordenaar komen getuigen voor assisen. In 2001 na de moord op zijn toenmalige vriendin. Nu voor de moord op Martine Van Der Elst, de dame die Ronald Van Crombruggen regelmatig kwam bezoeken in de gevangenis.
Marie-Jeanne Thielemans zag het al van kindsbeen af dat er iets mis was met de kleine Ronny. Stelen, liegen en bedriegen.
“Ik heb hem daarmee geconfronteerd. Dan werd hij razend. Schuim op de lippen. Hij stond met een mes voor mij. Toen heb ik gedacht: die moordt nog.”
Tijdens zijn eerste assisenproces had ze de voorzitter nog verwittigd:“Als Ronny vrijkomt, doet hij het opnieuw...”. Tien jaar later krijgt ze helaas gelijk.
Reportage: Machteld Libert en Gonda De Beule
GEVONDEN: MIJN DONOR
“Ik heb er iemand bijgekregen in mijn leven die zeker wel een plaats zal houden. Welke plaats, dat weet ik nog niet, maar ik hoef me nooit meer af te vragen wie die man is.“
Rian Roegholt woont in Nederland, is 30 jaar en weet al sinds ze klein was dat ze een donorkind is. Een drietal jaar geleden liet ze een bloedstaal nemen en stuurde dat naar de DNA-databank die in 2010 werd opgericht om donorkinderen in contact te brengen met hun donor. Eind vorig jaar hadden 541 donorkinderen en 233 donoren zich geregistreerd en zijn al 129 personen gematcht.
Jim Van Beusekom was spermadonor in zijn jonge jaren en liet zich in 2014 registreren in de DNA-databank. In januari 2015 kreeg Rian te horen dat Jim haar donor was. Jim en Rian getuigen in Koppen over wat dat voor hen betekend heeft en hoe het hun leven veranderd heeft.
Reportage: Phara de Aguirre
CREATIEF MET LEEGSTAND
Dat de Belg graag bouwt en verkavelt wisten we al. Maar wist u dat er daardoor heel wat panden leeg staan in ons land? In Vlaanderen alleen al zijn er meer dan 20 000 panden geregistreerd als leegstaand, en dat cijfer is nog maar het topje van de ijsberg. Gemeentes gebruiken nu de leegstandtaks als wapen, maar er zijn ook andere mogelijkheden.
Wat als je architectuurstudenten vrij spel geeft om te experimenteren met de ruimte? Of als je de leegstaande panden teruggeeft aan de buurt, zodat buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en sporten? En wat als je jonge mensen in historische panden laat wonen zodat ze niet verkrotten? Koppen gaat op zoek naar alternatieven.
Reportage: Michael Dilissen en Gonda De Beule
Koppen, op woensdag 16 maart om 21.25 uur op Eén