Koppen in het kielzog van jonge Vlaamse ondernemers in San Francisco
En nog in Koppen op donderdag 2 oktober: leven met clusterhoofdpijn en wat kunnen de kinderdromen van de Ketnetters ons leren
San Francisco is niet alleen het mekka voor jonge ondernemers die de nieuwe Mark Zuckerberg willen worden. Tim Verheyden volgt Julie Vandermeersch en Arnaud Goethals die er een taartenbedrijf uit de grond stampen. Met een oud opgemaakt volkswagenbusje brengt het koppel zelfgemaakte taarten en quiches rond in San Francisco. En hun product slaat aan, ze mogen Apple, Facebook en Twitter tot hun vaste klanten rekenen. Ook Yoeri Roels wil het er maken, maar dan in de IT-sector. Achter hun droom schuilt ook een economisch verhaal: de drie jonge ondernemers kozen bewust voor San Francisco, omdat er een beter ondernemersklimaat heerst dan in België: betere ondersteuning, je hebt minder startkapitaal nodig en de ondernemersmarkt is er veel dynamischer.
En verder in Koppen op donderdag 2 oktober: leven met clusterhoofdpijn: een dagelijkse realiteit voor zo'n tienduizend landgenoten. En welke lessen kunnen volwassenen trekken uit de vele kinderdromen die na een rondvraag door Ketnet binnenstroomden?
Koppen, elke donderdag om 20.40 uur op Eén
@koppentv
"Alsof er een gloeiende pook in je oog wordt gestoken." Het is maar één van de beschrijvingen van een aanval van clusterhoofdpijn. Het is geen gewone hoofdpijn en geen migraine. In de ergste vorm krijgen patiënten dagelijks meerdere aanvallen. Naar schatting tienduizend mensen lijden in ons land aan één of andere vorm van clusterhoofdpijn. Naast de enorme impact die de ziekte op je sociale leven heeft, is er ook veel onwetendheid. Bovendien is de behandeling van clusterhoofdpijn duur. "Als je Imitrex moet gebruiken, krijg je maar een paar spuitjes terugbetaald. Maar als je twee keer per dag een spuitje moet zetten, wordt dat al gauw een serieuze hap uit je budget," zegt Gerry Eestermans, huisarts én clusterhoofdpijnpatiënt.
Reportage: Tomas Teetaert en Gonda De Beule
Misschien droomde u er als kind van om brandweerman of kapster te worden. Of droomde u van wereldvrede of kunnen vliegen als een vogel. Ketnet stelde Vlaamse kinderen tussen 4 en 12 de vraag wat ze zeker willen doen vóór ze 12 worden. Uit de bijna 100.000 dromen die bij hen binnenliepen, kunnen we ook als volwassene heel wat leren. "Kinderen hebben geen grote of dure wensen. Het zit hem in de kleine dingen. Tijd en aandacht zijn het grootste geschenk." Kinderpsychiater Peter Adriaenssens, actrice Inge Paulussen en Walter Grootaers vertellen ons waar zij van droomden en kijken met verwondering naar de dromen van kinderen en kleinkinderen.
Reportage: Jess Houbregs en Gonda De Beule