Koppen: "Nu de wereld eens naar ons komt, zijn we bang"

Koppen, woensdag 2 maart om 21.25 uur op Eén

Acteur en regisseur Zouzou Ben Chikha – Amar uit Bevergem – weet wat het is om op te groeien als buitenbeentje aan de Belgische kust. Hij is een geboren en getogen West-Vlaming, maar ziet er misschien niet zo uit door zijn Tunesische roots. Hij neemt de kijkers van Koppen mee naar Koksijde, waar sinds september 300 asielzoekers worden opgevangen door Fedasil.

Scheidsrechters hebben het niet gemakkelijk. Ze worden nauwgezet gecontroleerd door supporters, trainers, spelers en voetbalanalisten van over heel het land. Hoe gaan ze om met die druk? Koppen volgde Serge Gumienny. Hij is al zestien jaar actief in de hoogste klasse van het Belgisch voetbal. Ook hij wordt regelmatig uitgejouwd en bespuwd.

Nog in Koppen op woensdag 2 maart: een reportage over studenten die liever creatief zijn en ondernemen dan op café rond te hangen. Katrien Vanderstraeten bijvoorbeeld, studente geneeskunde die nu met een bakfiets vol koffie rondrijdt op de campus.

Koppen: woensdag 2 maart om 21.25 uur op Eén.

AANGESPOELD

“Mijn broers en ik vielen op in Blankenberge. Niet door onze djellaba’s, want die droegen we niet. Maar wel door onze kleur. En dat is nu ook zo in Koksijde. De asielzoekers die daar toekomen, die vallen op.”

Acteur en regisseur Zouzou Ben Chikha – Amar uit de Canvas-reeks Bevergem – weet wat het is om op te groeien als buitenbeentje aan de Belgische kust. Hij is een geboren en getogen West-Vlaming, maar ziet er misschien niet zo uit door zijn Tunesische roots. Hij neemt Koppen mee naar Koksijde, waar sinds september 300 asielzoekers worden opgevangen door Fedasil.

Op zijn weg ontmoet hij Lieven Pieters, die wekelijks looptrainingen organiseert voor de asielzoekers.

“We vliegen zo graag de wereld rond en nu de wereld eens naar ons komt, zouden we ervan afgeschrikt zijn. Dat begrijp ik niet goed.”

Reportage: Tomas Teetaert en Sofie Coucke

REF ONDER DRUK

“Als scheidsrechter kan je weinig goed doen. Je neemt altijd een beslissing in het voordeel van de ene ploeg. En in het nadeel van de andere ploeg. Scheidsrechter zijn is niet hetzelfde als een zanger bijvoorbeeld, die zijn populair. Wij niet.”

Scheidsrechters hebben het niet gemakkelijk. Ze worden nauwgezet gecontroleerd door supporters, trainers, spelers en voetbalanalisten van over heel het land. En toch moeten ze er zijn, want zonder scheidsrechters, geen wedstrijden. Hoe gaan ze om met die druk en waarom willen ze zo nodig tussen de leeuwen staan?

Koppen volgde Serge Gumienny. Hij is al zestien jaar actief in de hoogste klasse van het Belgische voetbal. Ook hij wordt regelmatig uitgejouwd en bespuwd.

Reportage: Gijs Debraekeleer, Nicolas Vlaeminck en Sofie Coucke

ONDERNEMER OP DE SCHOOLBANK

Studeren en ondernemen op hetzelfde moment? Voor de ene is het een onweerstaanbare drang, voor de ander een uit de hand gelopen hobby.

“Ik ben tijdens mijn studies gepassioneerd geraakt door koffie,” zegt Katrien Vanderstraeten, studente geneeskunde. “Goede koffie was er nooit op de campus, en vandaag rijd ik er op een bakfiets mee rond op de campus.” Het gebeurt vaker dan u denkt. Katrien is een van de 300 Gentse studenten die begeleid worden door een coach op de universiteit.

En het studentenleven? “Ik ga ook graag op café,” zegt Maxim Sergeant, 21 jaar en al aan zijn tweede bedrijf toe. “Maar mijn creativiteit en ideeën omzetten in de realiteit is veel leuker dan met een kater in bed liggen.”

Reportage: Andries Fluit en Elise Hermans

Koppen: woensdag 2 maart om 21.25 uur op Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met