Koppen op Eén: donderdag 14 mei
Glutenvrij eten | Overwerkte specialisten-in-opleiding | 15 in 2015
GLUTENVRIJ
Volkoren graanproducten zijn goed voor je gezondheid, dat hoorden we generaties lang. Tot Amerika de oorlog verklaarde aan de gluten. Gluten zouden slecht voor je zijn en wanneer je ze laat, zou je bovendien vermageren. Het resultaat: ook in België worden vandaag massaal glutenvrije producten verkocht, hoewel wetenschappelijk gezien slechts een kleine groep mensen gebaat is bij een glutenvrij dieet.
Online shops rijzen als paddenstoelen uit de grond en zelfs in supermarkten is het aanbod geëxplodeerd. Bij Delhaize bijvoorbeeld, steeg de verkoop van glutenvrij brood met maar liefst 300 procent. Colruyt zag de omzet van glutenvrije producten verdrievoudigen.
De hype heeft volgens blogster Julie voor- en nadelen: “Als je nu op restaurant gaat en zegt: 'Ik ben glutenintolerant' kijken ze je al iets minder aan alsof je van Mars komt. Maar aan de andere kant worden mensen die een glutenintolerantie hebben niet meer serieus genomen.” Toch is glutenvrij eten voor hen een noodzaak. “Alle hipsters mogen mijn darmen een dagje lenen en dan naar de Panos en de pastabar gaan.”
Reportage: Leen Michiels en Gonda De Beule
UITGEDOKTERD
Wist u dat de kans groot is dat de specialist die u behandelt als u ‘s nachts op spoed belandt, in werkelijkheid een stagiair van 25 jaar is? Wat betekent dat voor uw gezondheid?
Michaël Dilissen telt zelf enkele specialisten in opleiding in zijn kennissenkring en hoort geregeld straffe verhalen. “Ik heb vorige week 60 uur aan één stuk gewerkt.” “Ik heb 24 uur lang de spoed alleen opengehouden.” “Er is gisteren een patiënt gestorven omdat ik hem niet kon helpen en er was niemand anders om hem te onderzoeken.” Helaas zijn het geen indianenverhalen. Michaël praatte met 20 studenten, slechts drie durfden hun verhaal te doen in de uitzending.
Specialiseren is niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je als achttienjarige student door het ingangsexamen geneeskunde geraakt, moet je vervolgens een zevenjarige opleiding geneeskunde afwerken met liefst zo hoog mogelijke punten. Heel wat dokters in spe voelen zich geroepen, maar de plaatsen zijn beperkt. Alleen de meest ambitieuze bollebozen blijven over. Het is net die ambitie om specialist te worden die de ziekenhuizen misbruiken.
Bijna alle specialisten in opleiding vertellen dat ze geregeld 80 à 100 uur per week werken. Ze nemen die vele uren er graag bij, al was het maar uit respect voor het spartaanse arbeidsregime van hun stagemeester. “Bij ons gaat het niet om de langste lul, maar om de langste adem.”
Reportage: Michaël Dilissen
15 IN 2015
Waar is de gemiddelde vijftienjarige mee bezig? Dat wilden we bij Koppen weten. En dus lanceerden we enkele maanden geleden een oproep. Heel wat jongeren reageerden en gunden ons een blik op hun leven. Koppen legde de puzzelstukjes samen en schetst zo het portret van een generatie.
Voor één keer hebben we niet zelf gefilmd, maar gaven we de regie in handen van vier doorsneetieners: Sarah, Leila, Damon en Elias. Ze tonen ons waar ze mee bezig zijn, wat hun dromen zijn en waar ze mee worstelen.
Reportage: Elias, Damon, Sarah & Leila, Ezra Eeman en Tiffany Mestdagh
Koppen: op donderdag 14 mei om 20.35 uur op Eén.
Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.