Koppen op Eén: donderdag 4 juni
Hoe diep zit racisme anno 2015 nog ingebakken in ons denken? Eind jaren zestig deed Jane Elliott, een Amerikaanse leerkracht, een oefening rond racisme met haar 8-jarige leerlingen. De klas werd verdeeld in twee groepen: de kinderen met blauwe ogen en de kinderen met bruine ogen. Bedoeling was om hen heel direct te laten ervaren hoe vernederend discriminatie en racisme voelen. Bijna 50 jaar later doet Koppen deze unieke sociale oefening nog een keer over.
“Niemand wordt met racisme geboren en toch is het er,” zegt meester Jan. “Waar kruipt het ergens bij onze kinderen naar binnen?“ De vooroordelen blijken zich tijdens het experiment verbazingwekkend snel in de hoofden van zijn leerlingen te nestelen. “Blauwe ogen die zijn gewoon beter, dus die hebben dan een job waar je meer geld mee verdient: profvoetballer, chirurg,…”
Hoe lang gaan jullie dit nog aanvaarden?
Koppen trok ook naar Canada en ontmoette er de intussen 82-jarige Jane Elliott. Ze was geschokt door het resultaat van onze oefening. “Dit is krankzinnig. Gebeurt dit vandaag bij kinderen in jouw land? Jullie zijn een beschaafd land en dit gebeurt elke dag op straat, in de winkel, op de schoolbus, op de speelplaats,.. Hoe lang gaan jullie nog aanvaarden dat dit gebeurt met kinderen?”
‘De verdeelde klas’ schetst in 45 minuten een ontluisterend beeld van onze moderne maatschappij.
Reportage : Sara Van Boxstael, Guy De Troyer en Sofie Coucke
Koppen: De verdeelde klas. Op donderdag 4 juni om 20.40 uur op Eén

