Koppen, op woensdag 4 mei om 21.25 uur op Eén

Woensdag 4 mei volgt Koppen Ysra Mardini, een Syrische vluchtellinge die een half jaar geleden naar Duitsland is gevlucht. Ze zwom van Turkije naar Griekenland en haalde het. Haar talent is ook opgemerkt door het internationaal Olympisch Comité die Ysra als gezicht uitspelen voor het speciaal opgerichte vluchtelingenteam dat aan de Spelen van Rio zal deelnemen. 

Vlees, groenten en fruit kan je al even via de korte keten krijgen, en wordt in Vlaanderen almaar populairder. En ook met vis is het sinds kort mogelijk in Oostende.

En ook in Koppen woensdag een reportage van de verdwenen soldaat Albert William Venus, een 22-jarige Britse artilleriesoldaat. Hij sneuvelt op 24 mei 1915 tijdens de Veldslag van Bellewaerde Ridge. In de zomer van 2013 vinden archeologen zes restanten in de buurt van Ieper en na 100 jaar wordt hij samen met zijn gesneuvelde strijdmakkers met militaire eer herbegraven in Ieper. 

Koppen, op woensdag 4 mei om 21.25 uur op Eén

VAN DAMASCUS TOT RIO

“Ik wil de vluchtelingen trots maken!” Ysra Mardini zegt het met de flair van een volwassen politicus, maar ze is amper achttien jaar oud. Zes maanden geleden kwam ze in Duitsland terecht, na een helse vlucht uit Syrië. De oversteek van Turkije naar Griekenland deed ze al zwemmend: “We zaten drie uur in de zee. Het was koud en ik was moe, maar ik haalde het. Godzijdank.”

Ysra was een zwemster in Syrië en haar talent is nu ook opgemerkt in Duitsland en ver daarbuiten. Het internationaal Olympisch Comité wil Ysra als gezicht uitspelen voor het speciaal opgerichte vluchtelingenteam dat aan de Spelen van Rio zal deelnemen. “Zij is het symbool voor wat hoop kan doen voor mensen in nood,” klinkt het bij het IOC. Maar de druk is enorm want Ysra haalt nog niet de Olympische norm. “Heel de wereld verwacht nu dat Ysra de Spelen haalt en bovendien altijd lacht en overal haar verhaal vertelt, een bijna onmogelijke opdracht,” zucht haar coach Sven.

Koppen-journalist Steven Decraene merkte Ysra vorig jaar al op, tijdens haar vlucht in Belgrado en volgde haar op weg naar Duitsland. Op die manier kreeg hij exclusieve toegang tot wat een Hollywoodverhaal met haakjes is. Want op 100 dagen voor Rio worstelen Ysra en haar coach duidelijk met de druk en de hoge verwachtingen.

Reportage: Steven Decraene

DE KORTE KETEN

Rechtstreeks bij de boer kopen, zonder tussenschakels. Het klinkt als een terugkeer naar een ver verleden, maar steeds meer Vlamingen doen het. Voor varkensboer Carl Adriansens betekent het een afscheid van de klassieke landbouw. “Het werd zo anoniem. Nu hebben we weer voeling met ons product en contact met de klant.”

Vlees, groenten en fruit kan je al even via de korte keten krijgen. Wie in Oostende woont, kan sinds een goed half jaar ook Noordzeevis krijgen. Welke vis er precies in de zak zit, weet je nooit. “Het hangt ervan af wat de vissers die nacht vangen,” zegt Levi Vermote van Vesche Vis. Per kilo betaal je 7 euro. Daarvan gaat 4 euro naar de vissers, een pak meer dan wat ze normaal krijgen.

Reportage: Andries Fluit, Ben Roelants en Gonda De Beule

DE VERDWENEN SOLDAAT

Tijdens de Eerste Wereldoorlog stierven in de Westhoek meer dan een half miljoen soldaten. Maar verborgen onder de klei liggen nog altijd vele duizenden die nooit teruggevonden zijn.

Eén van hen was Albert William Venus, een 22-jarige Britse artilleriesoldaat. Hij sneuvelt op 24 mei 1915 tijdens de Veldslag van Bellewaerde Ridge. Bijna 100 jaar lang is zijn lichaam vermist en heeft zijn familie geen idee waar hij gestorven is.

In de zomer van 2013 vinden archeologen zes restanten in de buurt van Ieper. Dankzij een oorlogsdagboek en DNA-stalen slagen onderzoekers erin om twee van hen te identificeren. Eén soldaat blijkt Albert William Venus te zijn. Na 100 jaar wordt hij samen met zijn gesneuvelde strijdmakkers met militaire eer herbegraven in Ieper. Zo komt ook een einde aan Kathleens' jarenlange zoektocht naar haar grootoom. “Nu kunnen zowel Albert als ik eindelijk rusten.”

Reportage: Guy De Troyer

Koppen, op woensdag 4 mei om 21.25 uur op Eén

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel