Koppen: "Ze willen dat droomlichaam meteen"
Niet alleen jonge meisjes zijn bezig met hun looks en lichaam: ook tienerjongens willen er goed en dan vooral gespierd uitzien. Hoe ver ze daarin gaan, zoekt Koppen uit op woensdag 24 februari.
De oorlog in het Midden-Oosten zadelt ook heel wat kinderen op met oorlogstrauma’s. Wat deze oorlogsgruwel doet met kinderen, weten ze goed in Mortsel bij Antwerpen, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een bombardement heel veel slachtoffers maakte, waaronder kinderen. Koppen praat met overlevenden.
En de luchtkwaliteit in ons land is de op één na slechtste van Europa, en verantwoordelijk voor jaarlijks zo'n 13 000 vroegtijdige overlijdens. Maar wat doet dat fijn stof met onze kinderen, wil Koppen weten.
Koppen: woensdag 24 februari om 21.25 uur op Eén.
PERFECTE LIJVEN
“Het ideale mannenlichaam is gespierd, met brede schouders en een sixpack zoals Cristiano Ronaldo.”
“Ik zou er later willen uitzien zoals David Beckham, strak gezicht en met een mooie sixpack.”
“Als je er gespierd uitziet, heb je meer kans bij de meisjes.”
Stap op gelijk welke tienerjongen af en vraag hem naar zijn schoonheidsideaal en meteen wordt duidelijk dat niet alleen meisjes bezig zijn met hun uiterlijk.
“Ze worden bestookt met afgeborstelde en perfecte lijven op het internet, in porno en in reclame. Ze beschouwen dat als de standaard die ze moeten nastreven. Lange tijd werd gedacht dat jongens daar immuun voor zouden zijn, maar dat is niet zo.“
Uit onderzoek van Steven Eggermont, professor Sociale Wetenschappen bij de KU Leuven, blijkt dat een derde van de 13-18 jarige jongens fitnest voor dat perfecte lijf.
“De hype is de hulk zijn, monsterlijk zijn. Ze zijn echt obsessief bezig. Ik zie soms jongens van 12 jaar met gewichten sleuren van 40 kilo.” Volgens personal trainer Jordy De Smedt is de verleiding ook groot om naar doping te grijpen. “Een gespierd lichaam op natuurlijke wijze bouwen duurt al snel drie jaar. Maar ze willen dat droomlichaam meteen.”
De cijfers liegen er niet om. Zo zou maar liefst 1 op de 10 jongens het gebruik van anabole steroïden overwegen.
Reportage: Johan Ghysens en Gonda De Beule
TRANEN OVER MORTSEL
Bijna dagelijks zien we gruwelijke beelden van de oorlog in het Midden-Oosten. Honderdduizenden van hen vluchten naar ons. Onder hen ook heel wat kinderen met oorlogstrauma’s.
Om te weten wat deze oorlogsgruwel met kinderen doet, moeten we niet ver zoeken. In Mortsel bij Antwerpen kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog in een paar seconden tijd bij een Amerikaans bombardement bijna duizend mensen om. Een kwart van de slachtoffers waren kinderen. De 600 bommen waren bedoeld voor een Duitse vliegtuigfabriek, maar kwamen per vergissing terecht op het dichtbevolkte Mortsel.
De overlevenden zijn nu in de tachtig. In een paar seconden tijd waren deze kinderen alles kwijt. Iedereen rondom hen, hun huizen, hun speelgoed, hun kleren, hun school… hun hele leefwereld was plots weg. Koppen zoekt uit hoe ze overleven met de herinneringen aan een gruwelijke en een te korte kindertijd. Ze spreken allemaal van een tijd voor en van een tijd na het bombardement.
Reportage: Chris Michel
ER HANGT IETS IN DE LUCHT
De luchtkwaliteit in België is, na Montenegro, de slechtste van Europa. Dat lazen we in een rapport van de universiteiten Yale en Columbia. Fijn stof, een stille doder, is jaarlijks verantwoordelijk voor naar schatting 13.000 vroegtijdige overlijdens in ons land en wordt gelinkt aan cardiovasculaire aandoeningen, longkanker en diabetes.
Maar wat doet dat fijn stof met onze kinderen? Reporter Ben Roelants neemt een fijn stof-meter ter hand om te kijken hoezeer zijn kinderen worden blootgesteld aan fijn stof.
Kinderen krijgen relatief gezien meer fijn stof binnen. Doordat ze kleiner zijn bevinden ze zich vaak op een hoogte waar de fijnstofconcentraties hoger liggen, bijvoorbeeld door het verkeer. Bovendien is hun ademhalingsstelsel nog volop in ontwikkeling en dus kwetsbaarder.
Onderzoekers van de universiteit Hasselt konden onlangs zelfs aantonen dat een foetus, in de baarmoeder van de moeder al luchtverontreiniging binnen krijgt. "Het is bijvoorbeeld duidelijk dat kindjes, tijdens de zwangerschap blootgesteld aan fijn stof, een lager geboortegewicht hebben," zegt professor Tim Nawrot.
Reportage: Ben Roelants en Gonda De Beule
Koppen: woensdag 24 februari om 21.25 uur op Eén.