Skip to Content
Laatste aflevering Durf te vragen: 8 Joden antwoorden openhartig op alle vragen

Laatste aflevering Durf te vragen: 8 Joden antwoorden openhartig op alle vragen

In de laatste aflevering van Durf te vragen nodigt Siska Schoeters acht Joden uit in de studio. "Hoe herken ik een Jood?", "Werk jij ook in de diamantsector?" of "Ben je nog kwaad op de Duitsers?" zijn enkele vragen die zowel orthodoxe als niet orthodoxe Joden er komen beantwoorden. 

Om de Joodse identiteit beter te kunnen begrijpen nodigt Levi, een chassidische Jood, Siska uit voor een wandeling  in de Antwerpse Joodse wijk. En bij Shifra en Jonath komt Siska meer te weten over de Joodse dresscode en gebruiken.

Durf te vragen: op dinsdag 27 oktober om 20.40 uur op Eén.

Durf te vragen is een programma van Roses are blue voor Eén.

Amir (75 jaar, Brussel)

Amir werd niet lang na de Tweede Wereldoorlog geboren en groeide streng religieus op in Antwerpen. Een tentoonstelling over de Holocaust gooide zijn geloof echter aan diggelen. Vandaag hecht hij veel belang aan zijn Joodse identiteit, maar beleeft die op een culturele en niet op een religieuze manier. Hij is gids in het Joods museum in Brussel en een wandelende encyclopedie als het op het Joodse geloof en cultuur aankomt.

Anya (44 jaar, Leuven)

Anya is afkomstig uit Canada en docent ethiek en politieke filosofie aan de universiteit van Nijmegen. Ze omschrijft zichzelf als 'koosjer light'. Op zaterdag houdt ze sabbat. Haar oudste zoon doet zijn bar mitswa en varkensvlees en schaaldieren probeert ze te vermijden. Maar Anya volgt niet strikt alle regels en zal beleefdheid en respect voor de ander voorop laten gaan, zegt ze.

David (36 jaar, Antwerpen)

David is een geboren en getogen Antwerpenaar. Hij is naast advocaat een van de woordvoerders van het Forum der Joodse Organisaties. David draagt een keppel, eet koosjer, houdt de sabbat en volgt verder naar eigen kunnen zo goed mogelijk de 613 wetten en geboden van het Joodse geloof.

Emmanuel (31 jaar, Brussel)

Emmanuel woont in Brussel en is een niet-religieuze Jood. Op belangrijke Joodse feestdagen gaat hij naar de synagoge vanwege de traditie, niet het geloof. Hij is holebi en vindt dat dat perfect samengaat met zijn Joodse identiteit.

Shifra (50 jaar, Antwerpen)

Shifra woont al haar hele leven in Antwerpen. Samen met haar Britse man heeft ze vier zonen, die ze opvoedt volgens traditionele Joodse gewoonten. Ze kookt en eet koosjer, draagt lange mouwen en rokken en zal als getrouwde vrouw altijd haar eigen haar bedekken met een pruik. Ze heeft een kritische geest, die ze aanscherpt met een studie filosofie.

Jonath (32 jaar, Antwerpen)

Jonath groeide op in het Gentse, is vrijzinnig opgevoed, maar raakte op haar 16de geboeid door haar Joodse roots. Na jaren van research en bezinning besloot ze zich in Israël te bekeren tot het orthodoxe Joodse geloof. Ondertussen woont ze in Antwerpen, is ze getrouwd met een Israëlische man en mama van vier Joodse kinderen. Ze geeft les op een ultraorthodoxe meisjesschool.

Levi (32 jaar, Antwerpen)

Levi behoort tot de zeer vrome chassidische Belze gemeenschap en is oorspronkelijk afkomstig uit Brooklyn, New York. Na het huwelijk met zijn vrouw belandde hij in Antwerpen. Levi volgt zeer strikt de wetten van het Joodse geloof op. Hij heeft de baard en krulletjes (peies) en draagt uitsluitend zwarte kleren. Hij is fier op zijn geloof, dat volgens hem in de eerste plaats om liefde en respect draait.

Joseph (27 jaar, Antwerpen)

Joseph komt uit een gekende Antwerpse Joodse familie. Zijn ouders hebben naast
​een bakkerij verschillende slagerijen en vastgoed in de Joodse buurt. Joseph is er als moderne, orthodoxe twintiger van overtuigd dat er meer dialoog tussen de verschillende geloven en gemeenschappen nodig is. Hij gaat dan ook regelmatig samen met een christen, moslim en vrijzinnige spreken in scholen.

Durf te vragen: op dinsdag 27 oktober om 20.40 uur op Eén.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos