Langer werken? Koppen brengt twee 'CEO's van het geluk' samen
Frank Van Massenhove in gesprek met Braziliaanse Ricardo Semler
Langer werken, hoe houden we dat vol? Koppen brengt op donderdag 13 november twee 'CEO's van het geluk' samen: Frank Van Massenhove en Ricardo Semler, een van zijn grote voorbeelden.
Koppen heeft ook een reportage over twee transtieners. Milo (16) is een jongen, geboren in het lichaam van een meisje. Céleste (18) is een meisje, geboren in het lichaam van een jongen.
En niet iedereen koopt zijn kledij in dezelfde winkelketens. Integendeel: op maat gemaakte kleding zit in de lift.
CEO van het geluk
Het zal niet anders zijn; we moeten allemaal langer werken. Maar willen we dat volhouden, dan moeten bedrijven echt de knop omdraaien. We moeten stoppen met denken dat mensen het best presteren op kantoor van 9 tot 5, in een bedrijfscultuur waar ze amper zichzelf kunnen zijn. Topmanager Frank Van Massenhove, voorzitter van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, is een voortrekker in het zoeken naar een beter evenwicht tussen werk en privé. Een van zijn grote voorbeelden is de Braziliaanse zakenman Ricardo Semler. Die gooide het roer in de jaren tachtig al resoluut om: zijn werknemers bepalen zelf wanneer ze werken, hoeveel ze verdienen, wie hun bazen en collega’s worden. Ricardo Semler was vorige week uitzonderlijk in ons land. Koppen bracht de twee CEO’s van het geluk samen.
“Als je ziet wat de winst is die hij creëert in zo’n ongelofelijk moeilijk land als Brazilië. Daar zijn geen woorden voor. Hij is geen Beatle. He’s a fucking Rolling Stone.”
Frank Van Massenhove
Reportage: Sara Van Boxstael en Johan Ghysens
Trans-tieners
Milo (16) is een jongen, geboren in het lichaam van een meisje. Céleste (18) is een meisje, geboren in het lichaam van een jongen. Ze zijn allebei een nieuw leven begonnen met een nieuwe naam. “Nee, wij zijn geen freaks, maar normale mensen die zichzelf proberen zijn.” Milo en Céleste zijn transgender of trans-tiener. Steeds meer kinderen en jongeren nemen contact op met het genderteam van het UZ Gent omdat ze van geslacht willen veranderen. "De laatste twee, drie jaar is het aantal aanmeldingen verdrievoudigd”, zegt psychologe Heidi Vanden Bossche. Zelf kunnen de jongeren vaak niet wachten om te beginnen aan hun transitie, maar voor hun omgeving is dat niet altijd vanzelfsprekend.
Reportage: Bart Aerts, Lien Vandeputte en Gonda De Beule
Ook onderwijstijdschrift Klasse besteedt aandacht aan jonge transgenders en hoe je daar als school mee omgaat.
Kleding op maat
Vroeger had elk dorp een kleermaker of schoenmaker. Nu lopen we met z'n allen rond in dezelfde kleren, met dezelfde maten, gekocht in dezelfde grote winkelketens. Maar alles komt terug en dus ook kleding op maat. Ruben (24) ontwerpt sinds deze zomer broeken op maat. “Er is echt een markt voor ‘op maat gemaakt’. Onze klanten zijn huisvrouwen met lange benen, fashionista’s, CEO's, diplomaten, mensen met holle of bolle buiken. Het is voor iedereen.” Sabine (38) maakt al acht jaar lingerie op maat. Ook zij krijgt steeds meer klanten. Antoon (26) heeft sinds drie maanden zijn eigen zaak met handgemaakte schoenen. “Mijn klanten komen voor kwaliteit en voor iets exclusiefs: Toni Taloni-schoenen met een hoekske af.“
Reportage: Johan Ghysens en Marco Bellusci
Eindredactie: Lin Delcour.
Koppen: op donderdag 13 november om 20.40 uur op Eén.
Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.