Langverwacht nieuw seizoen van Steracteur sterartiest: spetterende show met schitterende cast
Ontdek alle steracteurs die het beste van zichzelf geven in de liveshows
Het is bijna zover: op 2 november start de gloednieuwe reeks van Steracteur sterartiest op Eén met de eerste liveshow. Het succesrecept blijft hetzelfde: acteurs zingen de ziel uit hun lijf voor het goede doel, in negen verrassende liveshows.
De steracteurs
Wie waagt zijn kans in Steracteur sterartiest? Deze tien acteurs nemen het tegen elkaar op:
- Hilde De Baerdemaeker (De zaak Alzheimer, Team spirit, Coppers, Aspe, Familie, LouisLouise)
- Koen Van Impe (Salamander, Aspe, Kinderen van Dewindt, Daens, De elfenheuvel, Kiekens)
- Bab Buelens (Familie, Professor T, Loslopend wild)
- Giovanni (Gio) Kemper (Nachtwacht, Peter Pan, The little mermaid, Wickie de viking)
- Nicky Langley (De burgemeesters, Boerenkrijg, Altijd prijs, K3 en de ijsprinses, Mega Mindy)
- Tinne Oltmans (Ghost rockers, The sound of music)
- Michiel De Meyer (Thuis, Ghost rockers, Pinokkio)
- David Cantens (Marsman, Nieuw Texas, Brabançonne, Wittekerke, De vijfhoek)
- Siegfried (Sieg) De Doncker (Helden, Helden van de zee, Helden boven alles)
- Ianthe Tavernier (Echte verhalen: De buurtpolitie, De zonen van Van As, The little mermaid)
Een evenwichtige mix dus van mannen en vrouwen, jong en oud, bekende en minder bekende namen, ervaren rotten en aanstormende talenten. De acteurs en actrices hebben hun sporen verdiend in televisiefictie, scripted reality, soaps, musicals, films, jeugdreeksen en theater. Ze voelen zich met andere woorden helemaal thuis op een set – maar hoe houden ze stand op een podium tijdens een liveshow op televisie?
Elk van deze steracteurs heeft een andere reden om mee te doen aan Steracteur sterartiest; een avontuur waar ze allen met veel enthousiasme aan beginnen. Ze zoeken volop naar de geschikte nummers om te brengen, en krijgen zangles van Lady Linn. Zij probeert hen zo goed mogelijk klaar te stomen voor de liveshows.
De jury: Kristel Verbeke, Gers Pardoel en Ingeborg
Peter Van de Veire en Danira Boukhriss nemen de presentatie van de liveshows vakkundig op zich. De jury wordt bevolkt door het toptrio Kristel Verbeke, Gers Pardoel en Ingeborg. Zij geven hun deskundig advies over de prestaties van de acteurs. Wekelijks mag de jury na alle optredens één steracteur vrijstellen en hem of haar meteen naar de volgende liveshow sturen. Vervolgens is het aan het publiek: zij stemmen via sms op hun favorieten. De twee steracteurs die op het einde van de liveshow het minste stemmen van de kijkers hebben, komen terecht op de pijnbank. De kijkers kunnen de hele week op die twee acteurs stemmen. In de volgende liveshow wordt dan bekend gemaakt welke steracteur mag blijven zingen voor het goede doel, en wie helaas naar huis gaat.
Door zijn of haar favoriete steracteur te steunen met een sms, steunt de kijker ook het goede doel. De steracteurs zingen elk voor een zelfgekozen goed doel van De warmste week van Music for life. Eén zet zo dit jaar nog extra zijn schouders onder De warmste week, want de volledige opbrengst van de sms-voting gaat naar de goede doelen. De winnaar van Steracteur sterartiest krijgt ook nog eens 10.000 euro extra voor zijn of haar goed doel.
Ontdek hieronder alles over de tien steracteurs en hun goede doelen.
Steracteur sterartiest: vanaf 2 november elke donderdag om 20.40 uur op Eén.
Hilde De Baerdemaeker
Ik vind zingen heerlijk. En dat ik dat nu mag doen voor een goed doel dat mij zo nauw aan het hart ligt, is gewoonweg fantastisch. Ik ga zingen uit pure dankbaarheid… voor twee schatten van kinderen.
Hilde is een van Vlaanderens bekendste actrices. Ze studeerde af aan het Conservatorium in Gent en werd al kort na haar afstuderen gecast door Jan Verheyen voor haar eerste grote rol in de film Alias. Nadien volgen de rollen in verschillende filmproducties elkaar snel op. Zo zagen we haar onder meer aan het werk in de kaskrakers Dossier K, De zaak Alzheimer en Team spirit 2.
Maar ook op televisie ging de bal aan het rollen. Zo speelde ze onder meer hoofdrollen in Aspe, Coppers en Familie, en verscheen ze in nog ontelbaar veel andere Vlaamse topfictie. In 2009 won ze de tv-ster voor Beste actrice met haar rol in de telenovelle LouisLouise.
Ondanks die fijne carrière, is de rol van haar leven die van mama. Ze is mama van de tweeling Marcel en Marilou en plusmama van Sam en Milan. Haar gezin en bij uitbreiding haar familie (ze komt zelf uit een gezin van vier) zijn haar heel dierbaar, en speelden dan ook een belangrijke rol in haar beslissing om mee te doen aan Steracteur sterartiest.
Hilde leeft volgens haar buik en die buik wees haar dit najaar in de richting van een nieuwe uitdaging, muziek. Ze begint met veel enthousiasme aan het Steracteur sterartiest-avontuur en is heel benieuwd waar het haar zal brengen.
Goede doel: Nicolasfonds
Het Nicolasfonds ondersteunt premature baby’s, en bij uitbreiding hun ouders, die langdurig op de dienst neonatale intensieve zorgen verblijven en ook na hun ontslag nog extra zorgen nodig hebben. Zo leent het fonds medische toestellen uit die nodig zijn voor het toedienen van zuurstoftherapie of sondevoeding.
Daarnaast ondersteunt het Nicolasfonds ook verschillende gezinsgerichte initiatieven: ze ontwikkelden een welkomstpakket voor ouders en eventuele broers of zusjes, en voorzien zorgmateriaal dat de ontwikkeling van de baby’s mee ondersteunt. Tijdens het verblijf op de afdeling wordt er ook veel aandacht besteed aan Koesterende en Ontwikkeling Ondersteunende Zorg (KOOZ). Het Nicolasfonds investeert in initiatieven die dit zorgconcept ten goede komen en streeft naar optimale en maximale betrokkenheid van ouders bij de zorg van hun kind. In samenwerking met de KU Leuven wil het Nicolasfonds ook een aangepaste psychosociale omkadering bieden via onderzoek, informatie en educatie.
Hilde heeft redenen te over om te zingen voor het Nicolasfonds, want haar eigen tweeling werd tien weken te vroeg geboren. “Zonder de neonatale afdeling van UZ Gasthuisberg waren ze er niet meer geweest. Daar werken engelen, en daar wil ik mijn uiterste best voor doen.”
- www.nicolasfonds.be
Koen Van Impe
Er zijn 1000 redenen om niet deel te nemen aan Steracteur sterartiest, en er is maar één reden voor mij om het wel te doen: zoiets zots heb ik nog nooit gedaan. Ik wil wel eens weten hoe het voelt om op zo’n podium live te staan zingen voor heel Vlaanderen…
Koen Van Impe is een acteur die iedereen wel ergens van kent. Naast ontelbare gastrollen, vertolkte hij onder andere inspecteur Ivo Verbruggen in Aspe, speelde hij het kieken in Kiekens, en gaf hij gestalte aan officier Vic Adams van de geheime politiecel P8 in Salamander. Ook in de nieuwe reeks, Salamander 2, neemt hij die rol terug op.
Met de theatergroep Compagnie Marius brengt Koen sinds 2002 in openlucht uiteenlopende stukken in binnen- en buitenland, en hij zong samen met Jonas Van Geel, Jan Van Looveren en Ann Van den Broeck in de musicals Spamalot en De producers. Zijn najaar wordt overigens best pittig, want hij combineert zijn deelname aan Steracteur sterartiest ook met de musical The Rocky horror show, geregisseerd door Stany Crets.
Als kind al had Koen door dat hij met zijn humor de mensen kon entertainen. Dat gevoel voor humor overleefde zijn tienerjaren en bleek ook uit de prettig gestoorde verborgen cameragrappen die hij met kompanen Tom Waes en Jan Van Looveren uithaalde in Tragger hippy, en uit zijn geanimeerde audiobijdragen voor de luisterspelen van Het geluidshuis. Bij Steracteur sterartiest laat hij al zijn rollen achterwege en toont hij met veel plezier de echte Koen, vleugje humor inbegrepen.
Goede doel: House of colours
House of colours is een opvangtehuis waar mensen van verschillende oorsprong en met verschillende noden elkaar helpen en optillen uit hun achtergestelde en hulpbehoevende situatie. Ondanks de kwalitatieve, georganiseerde hulpverlening in België, glippen nog heel wat mensen door de mazen van het net, en dreigen die in een isolement terecht te komen.
House of colours wil daar een antwoord op bieden door twee cohousing-formules toe te passen: ofwel komen mensen bij een gastgezin terecht, ofwel gaat een groepje mensen samenwonen in een aparte woning en vormen zij als het ware een nieuwe familie. Zij worden dan omringd door een netwerk van vrijwilligers, vrienden en sympathisanten, dat hen met raad en daad bijstaat. Inmiddels heeft House of colours al drie opvangtehuizen opgericht en elk huis wordt intensief gecoacht tot de bewoners klaar zijn om op eigen benen te staan.
Koen wil dus ook graag zijn steentje bijdragen, want House of colours is bijvoorbeeld nog op zoek naar een minibusje om de kinderen uit het project naar school te kunnen brengen. Onder het motto “Wir schaffen das” zal hij week na week met veel overtuiging zingen voor de bewoners van House of colours.
- www.houseofcolours.be
- www.facebook.com/houseofcoloursvzw
Bab Buelens
Mijn grootvader, de man van mijn leven, zal zo fier zijn als hij hoort dat ik meedoe aan Steracteur sterartiest. Ik kan niet wachten om het hem te vertellen.
Bab is de jongste van deze lichting steracteurs. Maar zeker niet de minste. Ze heeft best al wel wat muzikale ervaring, want op haar dertiende liet ze haar stem horen in de Belgische voorrondes van het Junior eurovisiesongfestival. Ze schopte het daarbij tot in de finale, waarin ze tweede werd.
Ze bracht een aantal singles uit, maar zette daarna haar muzikale carrière op een laag pitje voor andere uitdagingen. Zo presenteerde ze een aantal tv-programma’s, en stortte ze zich ook op het acteren. Dat leverde rolletjes op in Loslopend wild en Professor T, maar door de rol van Emma in Familie steeg haar populariteit plots enorm. Die rol leefde zelfs verder naast het televisiescherm, want in de zomer trok ze dat personage door in de online spin-off Jacht op Guido en Emma.
Ook in het echte leven is familie voor Bab heel belangrijk: haar broer, vader en grootvader zijn de belangrijkste mannen in haar leven. Met haar vader liep ze als kind de deur plat van menig muziekwinkel, en tokkelde ze daar op allerlei gitaren en piano’s. Haar grootvader schonk haar dan weer een grote dosis “je m’en foutisme” dat haar helpt in al haar professionele beslissingen.
Benieuwd of ze met haar deelname aan Steracteur sterartiest kan tonen dat de liefde voor muziek nooit helemaal is verdwenen.
Goede doel: Cliniclowns
De Cliniclowns bezoeken al sinds 1994 dagelijks Belgische ziekenhuizen en zorginstellingen met één enkel doel: de pijn verlichten. De clowns brengen afleiding en plezier aan kinderen en jongeren die door ziekte of handicap in een ziekenhuis, instelling of andere verzorgende omgeving verblijven.
Elk kind is uniek en heeft zijn eigen specifieke wensen en behoeften. Dat vraagt om verschillende soorten afleiding en vermaak die passen bij het kind en zijn omgeving. De Cliniclowns brengen op een artistieke en sociale manier afleiding en plezier door middel van humor, spel, verbeelding en creativiteit. Die kracht tovert telkens weer een lach op het gezicht van vele kinderen.
Die kracht mocht Bab aan den lijve ondervinden. Als tienjarige lag ze zelf in het ziekenhuis – gelukkig voor niets ernstigs - en ze herinnert zich nog levendig hoe een Cliniclown haar toen liet gieren van het lachen. Ze vond dat zo straf dat ze nu met plezier haar stembanden laat trillen ten voordele van de Cliniclowns.
- https://www.facebook.com/cliniclowns.belgie/
- http://www.cliniclowns.be/NL/
- https://www.instagram.com/cliniclownsbe/
Giovanni (Gio) Kemper
Ik wil mensen vooral laten zien dat ik de ambitie heb om op het podium te staan als zanger en niet alleen als danser. De Bruno Mars van de Lage Landen worden, dat lijkt me wel iets.’
Giovanni - of Gio - werd geboren in het Nederlandse Leiden, maar volgde zijn werk en de liefde naar Vlaanderen. Daar woont hij nu al een tijdje samen met zijn vriendin, zangeres en presentatrice Laura Tesoro. Gio was amper vijf jaar toen hij met musical begon. Drie jaar later danste hij zichzelf als achtjarige binnen op het prestigieuze Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Amsterdam; een dansacademie met een grote focus op musical. Die coup de foudre met musical zorgde ervoor dat hij in zijn jonge leven al in grote producties stond als The lion king, Oliver!, Peter Pan, The little mermaid en Wickie De viking.
Gio nam ook deel aan So you think you can dance en werd er knap vierde. Dat danstalent leverde hem een plaatsje op in de jury van het programma Ketnet musical, en inmiddels maakt hij met de Ketnetband ook de Vlaamse kinderpodia onveilig. Dat hij bovendien ook nog eens kan acteren, bewijst Gio in de succesvolle Ketnetreeks Nachtwacht. Die is al aan zijn derde reeks toe, en daarin mag hij jagen op monsters en andere magische wezens als de stoere weerwolf Wilko. Geen enkele uitdaging gaat Gio uit de weg: zijn deelname aan Steracteur sterartiest is iets waar hij zich maar al te graag in vastbijt. Het is zijn grote droom om zanger te worden, en die droom wil hij graag delen met de rest van Vlaanderen. De ultieme sterartiest voor Gio is Bruno Mars, maar Stan Van Samang en Free Souffriau komen toch ook al dicht in de buurt.
Goede doel: TEJO (Therapeuten voor jongeren)
TEJO biedt in Vlaanderen laagdrempelige, therapeutische ondersteuning aan jongeren tussen tien en twintig jaar, kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis. Die hulpverlening gebeurt door professionele therapeuten op vrijwillige basis. De hoofddoelstelling is om de jongeren te deblokkeren en hen opnieuw hun eigen kracht te tonen. Op die manier komt TEJO preventief tegemoet aan dringende hulpvragen, zodat de probleemsituatie niet verder escaleert en de jongeren in een vroeg stadium geholpen worden.
De jongeren vinden bij TEJO een pedagogische plek waar er naar hen geluisterd wordt, en waar ze door korte, oplossingsgerichte therapie en positieve psychologie weer op de rails worden gezet. Op die manier probeert TEJO de lange wachtlijsten die er heersen in de gezondheidszorg voor jongeren toch al wat korter te maken. Daarnaast zoekt TEJO naar solidariteit en inzet van de hele samenleving (ouders, leerkrachten, familie...) om mee de verantwoordelijkheid te dragen voor het persoonlijk welzijn van alle jongeren, zodat ze de nodige groeikansen krijgen om mooi volwassen te worden.
In heel Vlaanderen zetten ongeveer 350 vrijwilligers zich in voor TEJO. Voor hen, en voor de jongeren die ze begeleiden, wil Gio zich dubbel plooien: “Onze jongeren zijn de volgende generatie die het moet gaan doen. Zij zijn diegenen die het stuur overnemen en moeten hier op alle mogelijke vlakken bij ondersteund worden.”
- www.tejo.be
- https://www.facebook.com/TEJO.Info/
Nicky Langley
Ik kijk ontzettend uit naar Steracteur sterartiest; deel uitmaken van dit team voelt echt aan als genieten van een heerlijk warm bad.
Nicky Langley werd in 1954 in Amerika geboren en woonde er tot haar negende. Ze trok in die tijd regelmatig met haar ouders naar de wereldberoemde Broadwaymusicals in New York. Zo zag ze er onder meer een overweldigende versie van Oliver Twist, en tijdens het applaus na die voorstelling besliste ze voor zichzelf: “Dit is wat ik wil doen!”
Twaalf jaar later, toen Nicky en haar gezin al lang verhuisd waren naar België, maakte ze haar belofte waar en schreef ze zich in voor Studio Herman Teirlinck. Met succes, want sindsdien speelt ze de meest uiteenlopende rollen in theatervoorstellingen, televisieseries, films en musicals. Nicky is ook auteur. Zo schreef ze onder andere Het elfde gebod, dat ze ook bewerkte tot een theatervoorstelling
Nicky acteerde onder andere in De burgemeesters, Boerenkrijg en Altijd prijs, en ze vertolkte de rappende hofdame in de film K3 en de ijsprinses. Op de planken bracht ze theaterstukken als Fawlty towers en Het elfde gebod, en ze zong in musicals als My fair lady en Daens.
Nicky is ongetwijfeld het meest bekend om haar rol van Oma Fonkel in Mega Mindy. Tijdens het tweede seizoen van Steracteur sterartiest volgde Nicky het parcours van collega Free Souffriau uiteraard op de voet. Free won toen de wedstrijd. Benieuwd of haar televisie-oma bijna tien jaar later hetzelfde doet.
Goede doel: Hachiko vzw
Hachiko vzw leidt assistentiehonden op die ervoor zorgen dat hun baasjes met zo weinig mogelijk hulp van derden door het leven kunnen gaan, ondanks hun beperking of ziekte. Zo zijn er hulphonden voor mensen met een motorische beperking en meldhonden voor mensen met epilepsie.
De opleiding en toewijzing van zo een assistentiehond kost de vzw 25.000 euro. Dat is een pak geld, zeker als je weet dat Hachiko die honden gratis aan de baasjes schenkt. De vzw rekent daarvoor volledig op giften en sponsoring.
Nicky Langley zingt met volle overtuiging voor Hachiko, omdat ze zich helemaal kan vinden in hun visie en aanpak. Meer nog; ze is ervan overtuigd dat honden een soort extra zintuig hebben om mensen aan te voelen. Ze heeft dat zelf dertien jaar lang ervaren bij haar eigen hond Jack, en dat schiep al een ongelofelijke band. De band tussen een baasje en zo’n assistentiehond kan dus alleen nog sterker en intenser zijn, en dus de moeite waard om er zoveel mogelijk geld voor in te zamelen.
- www.hachiko.org
- www.facebook.com/hachiko.vzw
Tinne Oltmans
Steracteur was megagroot toen ik jonger was. Ik vond het heel fascinerend en cool om te zien wat die acteurs allemaal konden. Ook ik hoop een deel van mezelf als artiest te ontdekken dat ik nog niet ken, en ik hoop dat de kijkers een andere Tinne leren kennen, naast mijn personage Mila.
Tinne werd geboren in een creatief nest in het Antwerpse en deed als vijfjarige al aan kleuterballet en zat op musicalkampen. Als elfjarige stond ze op het podium als een van de zeven Von Trapp-kinderen in The sound of music. Als tiener studeerde ze met veel zin woordkunst-drama aan PIUS X in Antwerpen, nadien liet ze zich volledig onderdompelen in de musical aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. In haar derde studiejaar kreeg Tinne na een geslaagde auditie de rol van Mila in Ghost rockers.
Mila en haar Ghost rockers veroverden aan een razend tempo Vlaanderen: op het Gala van de gouden K’s van Ketnet werd Tinne zelf al twee maal verkozen tot Vrouwelijke tv-ster van het jaar en ook de Gouden K voor Babe van het jaar mocht ze al mee naar huis nemen. De reeks Ghost rockers is intussen al aan zijn vierde seizoen toe, en met de film Ghost rockers - voor altijd wonnen Tinne en haar collega’s zelfs een prestigieuze Ensor voor Beste kinder-/ jeugdfilm. Momenteel trekt ze met de Ghost rockers-band op een theatertournee door Vlaanderen.
Tinne is samen met collega-Ghost rocker Juan Gerlo, en die steunt haar voor de volle 100% in deze nieuwe stap. Voor het eerst wordt ze immers niet omringd door haar collega ‘s, maar staat ze helemaal alleen op het podium.
Goede doel: VAGGA vzw (Vereniging voor ambulante geestelijke gezondheidszorg Antwerpen)
VAGGA (Vereniging voor ambulante geestelijke gezondheid Antwerpen) is het grootste centrum voor geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen. Net als andere dergelijke centra biedt VAGGA hulpverlening aan voor mensen met psychische problemen. Daarvoor werken ze met aparte teams voor volwassenen, kinderen en jongeren. Elk team bestaat uit een of meerdere psychiaters, psychologen en maatschappelijk werkers. De hulpverlening in een CGG is ambulant, er is dus geen opname of verblijf.
De focus ligt op mensen met een ernstig psychisch probleem of een probleem dat het risico in zich draagt om chronisch te worden, zoals angst- en depressieve stoornissen en verslavingsproblemen. VAGGA heeft naast deze reguliere werking ook een gespecialiseerd aanbod voor jongvolwassenen, ouderen, voor verslavingszorg, verslavingspreventie en voor personen die door justitie verwezen werden voor behandeling (forensische zorg). VAGGA engageert zich ook in meerdere projecten, gericht op specifieke doelgroepen en thema’s, zoals vroege opsporing van psychose. In 2016 had VAGGA 6.085 mensen met psychische problemen in behandeling.
De loon- en werkingskosten worden dan wel grotendeels door de Vlaamse overheid gefinancierd, maar elke euro is welkom, want cliënten betalen er slechts een beperkte bijdrage. Nu is dat 11 euro per consultatie, maar in een aantal specifieke situaties is de prijs voor hulpverlening slechts 4 euro of zelfs gratis.
Tinne kiest heel bewust voor VAGGA, omdat ze door haar leeftijd en job vaak in contact komt met jongeren en ouderen die psychische problemen hebben. De hulpverlening van VAGGA is erg goedkoop, waardoor velen er gemakkelijk gebruik van kunnen maken. Tinne wil met haar bijdrage anderen aanmoedigen om die stap naar therapie te durven te zetten.
- www.vagga.be
Michiel De Meyer
Ik heb last van FOMO (fear of missing out), dus ik hoop vooral dat ik elke aflevering van Steracteur sterartiest mag meemaken!
Michiel was pas twaalf toen hij al stond te blinken op het podium van de musical Pinokkio van Studio 100. Dat zangtalent heeft hij naar eigen zeggen geërfd van zijn opa, die er zelf van droomde operazanger te worden. Als kind combineerde Michiel zijn passie voor muziek altijd met voetbal en Chiro. Maar na het middelbaar schreef Michiel zich in aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, om zijn liefde voor muziek en zijn honger naar het podium te stillen.
Ondanks zijn jonge leeftijd - Michiel is pas 23 jaar - speelde en zong hij al mee in verschillende musicals zoals Kiss me, Kate en Goodbye, Norma Jeane. Bij het grote publiek staat Michiel uiteraard vooral bekend voor de rol van Arne uit Thuis: een stevige rol die al het nodige stof deed opwaaien. Ook in de Ketnetserie Ghost rockers speelde hij Jules, de vriend van Alex.
Steracteur sterartiest is voor Michiel de ideale kans om eens een andere kant van zichzelf te tonen. Hij telt nu al vol enthousiasme af naar de eerste liveshow om eindelijk op dat grote podium te staan en de magie te voelen die daarmee gepaard gaat.
Goede doel: Villa Rozerood
Villa Rozerood is een respijthuis in De Panne voor ernstig zieke en zorgbehoevende kinderen. Een verblijf in het huis betekent op vakantie gaan zonder je zorgen te hoeven maken over de gezondheid en het welzijn van jouw kind. Villa Rozerood creëert een omgeving waar niet alleen het zieke kind 24/24 en 7/7 een gepaste zorgondersteuning krijgt, maar waar ook de ouders, broers en zussen de dagelijkse zorgen eindelijk eens achter zich kunnen laten.
Een behoorlijke uitdaging, want de financiële middelen die Villa Rozerood ontvangt, zijn lang niet voldoende voor de dagelijkse werking. Ze doen dan ook een beroep op de inzet van talloze vrijwilligers. De steun en goodwill van sympathisanten, vrijwilligers en sponsors is essentieel om de kinderen en hun gezinnen een heerlijke vakantie aan te bieden.
Michiel staat niet alleen voor de volle 100% achter Villa Rozerood, hij koos voor dit goede doel om een heel persoonlijke reden. Zijn opa, die ook zo graag zong, zamelde namelijk zelf ook al geld in voor het huis. Nu Michiel zijn opa verloren is aan kanker, wil hij graag in zijn voetsporen treden en zelf een steentje bijdragen voor Villa Rozerood.
- www.villarozerood.be
- www.facebook.com/villa.rozerood
David Cantens
Mijn grootste angst is er om als eerste uit te liggen. Dan verdwijn ik voor twee maanden van de aardbol.
Bij David Cantens is entertainen er met de paplepel ingegeven. David speelde op zijn negende al piano en gitaar in rusthuizen, op wijkfeesten, of op de planken bij de plaatselijke toneelvereniging. Vaak was dat samen met zijn vader Walter.
David studeerde drama aan het conservatorium in Gent, en kreeg in die periode al verschillende gastrollen aangeboden in onder andere Spoed en Wittekerke. Daar leerde hij Stan Van Samang kennen, en kon zo Stans eerste muzikale pasjes van dichtbij meemaken. Twee jaar later supporterde hij elke liveshow van Steracteur sterartiest voor zijn vriend en collega Mathias Sercu, die ook won. Zou dat een voorteken zijn?
David speelde rollen in Nieuw Texas, Brabançonne, De vijfhoek, Zone stad en Aspe. Maar zijn bekendste rol was waarschijnlijk die in de topreeks Marsman, waarin hij een jongen met autisme speelde. Dat betekende meteen ook Davids grote doorbraak. Samen met Mathias Sercu richtte hij daarnaast ook het theatergezelschap De spelerij op, waarmee ze door Vlaanderen en Nederland touren.
David is bezeten door muziek en hoopt met zijn deelname aan Steracteur sterartiest verder te kunnen bouwen aan een muzikale carrière. Hij heeft met collega’s Stan Van Samang en Mathias Sercu alvast twee goede voorbeelden.
Goede doel: Tanderuis vzw
De naam Tanderuis verwijst naar “het andere huis” of “een huis voor mensen die anders zijn”. Deze dienst biedt een mobiele begeleiding voor gezinnen uit de provincie Oost-Vlaanderen met een persoon met autisme. Hun autismespecifieke hulp en ondersteuning wordt in hoofdzaak via thuisbegeleiding aangeboden voor alle leeftijdsgroepen. De ondersteuningsvormen zijn heel divers: oudercursussen, broers- en zussenwerking, en vrijetijdsondersteuning.
Deze specifieke vorm van thuisbegeleiding kwam ook aan bod in het programma Marsman, waar David een jongen met autisme speelde. Die rol doorbrak het taboe rond autisme in Vlaanderen, niet in het minst voor David zelf. Na die fictiereeks werd hij dan ook gevraagd als peter van dit goede doel. Hij ging daarop in, en tot op vandaag doet hij dat nog steeds met hart en ziel. Autisme bespreekbaar maken en onder de mensen brengen, blijft daar een heel belangrijk onderdeel van.
Tanderuis heeft handen tekort om alle projecten tot een goed einde te brengen. Daar zijn niet minder dan dertig extra voltijdse krachten voor nodig.
- https://www.facebook.com/tanderuis/
- http://www.thuisbegeleidingautisme.be/
Siegfried (Sieg) De Doncker
Het ergste dat er kan gebeuren? Mijn tekst vergeten... Dan dans ik het nummer gewoon uit op het podium.
Siegfried is leerkracht lichamelijke opvoeding van opleiding. Door een toevalligheid verscheen hij een zestal jaar geleden als stoer manusje-van-alles in het Ketnetprogramma Helden. Sieg was geboren, en veroverde met Maureen, Nico en Dempsey al snel de harten van vele Vlaamse kinderen.
De serie Helden was en is zo populair dat er ook een film van werd gemaakt: Helden van de zee. De film haalde meer dan honderdduizend bezoekers, en Sieg en zijn collega’s wonnen er de Ensor voor beste jeugdfilm mee. Eind oktober komt dan ook de opvolger in de zalen: Helden boven alles.
Naast acteur is Sieg is ook fulltime avonturier. Geen adrenalinestoot is hem te veel. Dat bewees hij al als presentator in Vlaanderen vakantieland, maar vooral in het zomerprogramma 1000 zonnen toonde hij zich een alleskunner. Hij werd er tweede tijdens een wedstrijd blootsvoets waterskiën en kroonde zich tot Belgisch kampioen levend standbeeld. Geen uitdaging gaat hij uit de weg… Benieuwd of hij ook deze uitdaging tot een goed einde brengt.
Goede doel: Expertisecentrum dementie Vlaanderen
Het Expertisecentrum dementie Vlaanderen ondersteunt iedereen in Vlaanderen die met dementie te maken krijgt: van scholen tot zorgvoorzieningen, van mantelzorgers tot artsen, apothekers en anderen. En dat zijn heel wat mensen, want in Vlaanderen leven vandaag 122.000 mensen met dementie. Meer dan 60% daarvan woont thuis. In 2060 zal het aantal mensen met dementie zelfs verdubbelen, waardoor iedereen er vroeg of laat mee geconfronteerd wordt. Een gepast antwoord bieden op de vele vragen die daarmee gepaard gaan, is dus geen overbodige luxe.
Naast ondersteuning wil het Expertisecentrum dementie Vlaanderen ook sensibiliseren om tot een genuanceerde beeldvorming over dementie te komen: iemand met dementie is meer dan zijn aandoening alleen. Een dementievriendelijke samenleving creëren door de aandoening bespreekbaar te maken, is dan ook een van de belangrijkste pijlers.
Sieg kwam zelf al op jonge leeftijd in aanraking met dementie, want zijn oma lijdt eraan. Ze wordt opgevangen en verzorgd in een van de vele zorgcentra. Hij beseft dus als geen ander het belang van een goede ondersteuning en wil zich daar maximaal voor inzetten.
- http://www.dementie.be/
- https://www.facebook.com/groups/expertisecentrumdementievlaanderen/
Ianthe Tavernier
Nooit gedacht dat ik er bij zou zijn... maar nu kijk ik er zo hard naar uit. Op het podium staan met een echte band, spelen met topmuzikanten en strijden voor mijn goede doel. Dat wordt een waanzinnig avontuur.
Als klein meisje oefende Ianthe al aria’s op de muziekschool en schitterde ze in de musical Les misérables. Haar papa en broer verdiepten zich in de wetenschap, en ze twijfelde om dat ook te gaan doen. Maar al snel besliste ze om zelf haar eigen creatieve pad te kiezen en volgde ze de opleiding muziektheater in Tilburg.
Na haar studies rolde ze van de ene musical in de andere. Zo was ze te bewonderen in Wicked, Albert I, Assepoester en Belle en het beest. Ze heeft nu ook haar eerste echte hoofdrol beet in The Little mermaid, als de zeemeermin Ariël. Het wordt dus een waanzinnig druk najaar voor haar, want de repetities en opvoeringen van die musical lopen gelijk met de uitzendingen van Steracteur sterartiest.
Ianthe acteerde ook in De zonen van Van As, maar ze is uiteraard het meest bekend door de rol van Floor Lommelen in Echte verhalen: de buurtpolitie. Dat programma is op korte tijd een heus fenomeen geworden, en leverde intussen ook een film (De grote geldroof) en een spin-off voor kinderen op.
Ook muzikaal zit ze niet stil, want ze vormt samen met Isabelle A en Anneke Van Hoof de covergroep De grietjes, waarmee ze in heel Vlaanderen optreden. Ianthe kijkt er enorm naar uit om samen met een echte liveband op het podium te staan, zodat de mensen ook dat aspect van haar kunnen ontdekken.
Goede doel: Doof Vlaanderen
Doof Vlaanderen is de federatie van Vlaamse Dovenorganisaties die werk maakt van gelijkwaardigheid, emancipatie en ontplooiing van dove personen en hun taal - de Vlaamse Gebarentaal - in de samenleving. Daarom komt Doof Vlaanderen op voor de eigenheid, rechten en het welzijn van dove personen in alle aspecten van het dagelijks leven.
Deze sociaal-culturele organisatie is ontstaan in 1977 en streeft naar een samenleving met een volwaardig burgerschap voor doven. Ze ondersteunt meer dan honderd verschillende dovenclubs en -afdelingen die zich inzetten voor tal van actiedomeinen: Vlaamse Gebarentaal in gezinnen met dove kinderen, gelijkwaardige behandeling op de arbeidsmarkt, representatie van Vlaamse Gebarentaal in de media, kwaliteitszorg voor dove senioren en ondersteuning in het onderwijs.
Ianthe heeft een neefje dat doof is, en haar familie volgt avondonderwijs in Vlaamse Gebarentaal om zo beter met hem te kunnen communiceren. Die taal en lessen zijn broodnodig om elkaar te kunnen begrijpen, zelfs voor kleine dingen in het dagelijkse leven. Ianthe is dus bijzonder blij dat ze zich daar voor de volle 100% kan voor geven.
- https://www.facebook.com/doofvlaanderen/
- http://www.doof.vlaanderen/
Wie de steracteurs in levende lijve aan het werk wil zien, is van harte welkom bij de liveshows. Inschrijven als publiek kan op www.een.be.
Steracteur sterartiest: vanaf 2 november elke donderdag om 20.40 uur op Eén.