Lieven Scheire gaat op zoek naar "de allesweter"
Vanaf donderdag 22 oktober om 20.40 uur op Eén
In het spelprogramma De allesweter nemen vier bekende Vlamingen het tegen elkaar op onder leiding van quizmaster Lieven Scheire. Maar: een van hen speelt het spel niet eerlijk. Deze kandidaat krijg via een oortje namelijk alle antwoorden op de quizvragen ingefluisterd. Slagen de andere kandidaten en het publiek erin om deze “allesweter” te ontmaskeren?
Marleen Merckx die meer over sport weet dan Wesley Sonck, is dat niet verdacht? Kent Tom Lenaerts wel echt iets van strips of krijgt hij de antwoorden ingefluisterd? En Rudi Vranckx die Jeroen Meus aftroeft als het over koken gaat, klopt dat wel?
De allesweter: vanaf 22 oktober elke donderdag om 20.40 uur.
De allesweter
De kandidaten proberen om, naast de allesweter te vinden, natuurlijk ook zo veel mogelijk punten te verzamelen en zo de quiz te winnen. Wie de finale wint, mag namelijk zijn of haar punten omzetten in geld om aan een goed doel naar keuze te schenken. Maar wie was de allesweter? Kan de winnaar dat raden, dan verdubbelt het bedrag voor het goede doel. Of is de winnaar misschien zelf de allesweter die iedereen te slim af was?
Lieven Scheire leidt als quizmaster alles in goede banen:
Ik weet zelf tijdens de opname ook niet wie de allesweter is, en dat maakt het echt hele toffe quiz om te presenteren. Natuurlijk zit ik altijd in stilte mee te zoeken, maar ik zat er tot nu toe gewoon al elke keer naast.
Dat zijn ook de mooiste ontknopingen: als er op het einde van de quiz een kandidaat allesweter bleek te zijn die je totaal niet zag aankomen.
De leugendetector
Om de allesweter te ontmaskeren, krijgt het publiek de hulp van een leugendetector. Dat is een bekende vrouw met een goede speurneus.
Zij houdt de kandidaten nauwlettend in de gaten en bestookt hen met kritische vragen. Bij deze extra vragen van de leugendetector wordt het goede antwoord niet in het oor van de allesweter gefluisterd. Deze moet dus goed inschatten hoe en wanneer hij of zij de ingefluisterde antwoorden tijdens de quiz gebruikt, zonder dat dit al te verdacht wordt voor het publiek en de leugendetector.
Zes bekende vrouwen nemen de rol van leugendetector graag op zich. Tijdens elke aflevering staat een van hen het publiek en Lieven bij:
Katja Retsin
Katja Retsin is bekend van tal van programma’s zoals Het swingpaleis, De rode loper, en Vlaanderen vakantieland. Ze heeft samen met haar schoonzus vijf kledingzaken.
In haar vrije tijd leest Katja graag misdaadverhalen en kijkt ze CSI – wat haar als leugendetector best van pas kan komen.
Uit alle boeken en tv-series over misdaad heb ik heel wat tips geleerd over mensen die liegen – maar die ga ik hier niet verklappen!
Wist je dat… Katja blij is dat ze niet op de stoel van de kandidaten zit? “Tenzij ik het allesweter-oortje zou krijgen. Ik ben heel slecht in quizzen.”
Liesa Naert
Ook actrice Liesa Naert speelt leugendetector in De allesweter. Ze studeerde in 2007 af aan het Conservatorium in Gent, in de richting Dramatische kunst. Iedereen kent haar wel van series als Eigen kweek, De zonen van Van As en Quiz me quick.
Als het gaat om literatuur, theater, en koken is Liesa een echte allesweter. Hoe zij van plan is de allesweter te ontmaskeren?
Als actrice ben ik het gewoon mijn intuïtie te volgen, dus dat ga ik hier ook doen.
Wist je dat… Liesa helemaal niet goed kan liegen?
Charlotte Van Brabander
Wie houdt van gamen of poker, kent Charlotte Van Brabander zeker. Haar hobby? De wereld rondreizen om deel te nemen aan pokertoernooien.
Door haar pokerervaring heeft Charlotte volgens zichzelf een stapje voor als leugendetector:
Ik herken de ‘tells’ van leugenaars, kleine bewegingen die weggeven dat ze liegen.
Wist je dat… Charlotte met een all female team deelnam aan het officieuze wereldkampioenschap gamen?
Frieda Van Wijck
Iedereen kent Frieda Van Wijck natuurlijk uit De klas van Frieda, Terzake of De laatste show. Maar ze deed ook radiowerk voor onder andere Radio 1 en Klara.
Hoe zou ze het er zelf vanaf brengen als quizzer? Frieda bestempelt zichzelf alleszins niet als allesweter:
Ik ben meer een ‘vanalles-weter’.
Ze hoopt de allesweter te kunnen ontmaskeren door op inconsistenties te letten.
Wist je dat… Frieda vrijwilligerswerk doet voor Ondernemers voor Ondernemers en voor de blindenbibliotheek Luisterpunt?
Eva Mouton
Eva Mouton is je wel bekend door haar getekende column Eva’s gedacht voor dSWeekblad. Ze heeft een master in de Beeldende Kunsten.
Haar geheime wapen om de allesweter te ontmaskeren? Eva is een pro in valsspelen:
Ik weet hoe je een leugen moet verbergen, dus ik kan de leugenaars er ook gemakkelijk uithalen.
Zelf is Eva een allesweter over planten en katten - “maar daar kun je in De allesweter niet echt punten mee pakken, zeker...?”
Wist je dat… Eva het zelfs op reis niet kan laten om te tekenen?
Danira Boukhriss Terkessidis
Danira Boukhriss Terkessidis presenteert op dit moment het reportageprogramma Koppen XL. Je zag haar misschien ook in Login op Canvas. Daarnaast is ze algemeen verslaggever voor Het journaal.
Danira is een allesweter over literatuur, film, en actualiteit. En stiekem ook over Thuis: “dat is mijn guilty pleasure.” Haar truc om de allesweter te ontmaskeren?
Ik kijk altijd naar de ogen. Wie niet in mijn ogen durft te kijken, heeft meestal iets te verbergen.
Wist je dat… Danira houdt van urenlang lezen in een goed boek en zich helemaal kan ontspannen door te zingen?
Spelrondes
In De allesweter proberen de kandidaten drie rondes lang zo veel mogelijk punten te verzamelen. De drie kandidaten met de meeste punten gaan door naar de finale. Maar wie maakt zich tijdens het spel verdacht? Na elke ronde brengen de leugendetector en het publiek hun stem uit op wie volgens hen de allesweter is.
Ronde 1: Aan de leugendetector
De kandidaten drukken om ter snelst af om te kunnen antwoorden op de gestelde vragen. Bij een fout antwoord krijgen de andere kandidaten nog een kans om het juiste antwoord te geven. Wie weet wat? En wiens kennis is verdacht?
Ronde 2: De zwakke plek
Elke kandidaat wordt geconfronteerd met een reeks vragen over een onderwerp waar hij of zij minder over weet. Tijdens deze ronde spelen alle kandidaten mee. Als een kandidaat de vragen uit zijn of haar zwakke categorie toch goed kan beantwoorden, wordt dat beloond met dubbele punten.
Maar: is dat niet verdacht? Dat was toch de zwakke plek van die kandidaat? De leugendetector, die met de info uit ronde 1 de quizkennis van de kandidaten al wat beter kan inschatten, gaat verder op zoek naar verdacht gedrag en kennis.
Ronde 3: Het verhoor
De kandidaten spelen individueel en kiezen een thema waar ze zestig seconden lang zoveel mogelijk vragen over moeten beantwoorden. Bij één fout mag de kandidaat nog doorspelen. Bij een tweede fout is het definitief afgelopen.
De leugendetector en het publiek krijgen nu de kans om de kandidaten individueel in de gaten te houden: wie kent het antwoord echt en wie speelt een spelletje?
Finale
De finale wordt gespeeld met de drie kandidaten die de meeste punten hebben verzameld. Maar: er is nog een extra complicatie voor hen… Tijdens de finale stemt het publiek namelijk continu op de finalist die zij het meest verdacht vinden. Het publiek kan, zolang er geen winnaar is, steeds een andere verdachte aanduiden. De speler die het meest verdacht wordt door het publiek, kan tijdelijk niet mee quizzen totdat een andere kandidaat meer verdacht wordt. De finalist die als eerste vijf juiste antwoorden kan geven, wint de quiz.
De kandidaat die de finale wint, zet zijn of haar gesprokkelde punten om in geld. Dit bedrag wordt aan een goed doel naar keuze geschonken. Als de winnaar van de finale ook nog de allesweter kan aanduiden, dan wordt dat bedrag verdubbeld. Is de winnaar zelf de allesweter en kon hij of zij iedereen voor de gek houden, dan wordt het bedrag voor het goede doel ook verdubbeld.
De kandidaten
Hoe komt het dat Cath Luyten meer weet over asperges dan Jeroen Meus? Is Marleen Merckx echt een onschuldig kandidate of houdt ze als allesweter iedereen voor de gek met haar acteertalent? Is Regi Penxten wel echt goed in sportvragen of krijgt hij de antwoorden ingefluisterd?
Deze bekende Vlamingen willen alvast hun kans wagen in De allesweter:
- Jeroen Meus
- Cath Luyten
- Saartje Vandendriessche
- Otto-Jan Ham
- Inge Paulussen
- Pieter Timmers
- Janine Bischops
- Goedele Wachters
- Wesley Sonck
- Herman Brusselmans
- Annelies Beck
- Henk Rijckaert
- Tom Waes
- Vincent Byloo
- Bill Barberis
- Tom Lenaerts
- Marleen Merckx
- Siska Schoeters
- Phara de Aguirre
- Bart Cannaerts
- Els Pynoo
- Regi Penxten
- Rudi Vranckx
- Olga Leyers
- Katrien De Ruysscher
- Tine Embrechts
- Fatma Taspinar
- Kamal Kharmach
- Steven Van Herreweghe
- Tia Hellebaut
Zoek zelf naar de allesweter met de app
Ook de kijker thuis kan mee op zoek gaan naar de allesweter, via een speciaal voor het programma ontworpen app. Maak zelf privé chatgroepjes met collega’s, vrienden of familie en speur samen naar de allesweter.
De allesweter: vanaf 22 oktober elke donderdag om 20.40 uur.