Marcel Vanthilt op zoek naar de eeuwige jeugd in 'Op naar de 100!'

Van vet bevriezen over meditatie en koudetraining tot een facelift

Vanaf woensdag 15 mei is Marcel Vanthilt het gezicht, het lichaam en het lijdend voorwerp van de nieuwe reeks Op naar de 100! Daarin reist Marcel de wereld rond, op zoek naar methodes om zijn veroudering te stoppen en misschien zelfs om te keren. De reden? Marcel is 60 geworden en daar is hij niet blij mee. Statistisch gezien is hij begonnen aan het laatste kwart van zijn leven. Genetisch gezien kan het nog vele kanten uit: Marcels vader stierf op zijn 65ste, zijn moeder daarentegen is 95 jaar geworden.

"Op naar de 100!" was trouwens een geliefde uitspraak van Marcels levenslustige moeder. Met haar motto in het achterhoofd begint Marcel – zelf vader van twee tienerzonen, die hij natuurlijk zo lang mogelijk wil zien opgroeien – aan zijn queeste naar de eeuwige jeugd. Die zoektocht doet Marcel niet alleen. Hij laat zich begeleiden door dokters, voedings- en verouderingsexperten van over de hele wereld. Een jaar lang stelt hij zijn lijf en zijn geest ter beschikking van de wetenschap en ondergaat hij als proefkonijn allerlei behandelingen.

Al na het allereerste onderzoek blijkt Marcels conditie zorgwekkend. Er is dus werk aan de winkel. Hij laat onder meer zijn vet bevriezen en zijn brein onderzoeken. Hij krijgt een hormonenkuur voorgeschreven en mediteert op oud-Japanse wijze. En om zich voor te bereiden op het onvermijdelijke, oefent Marcel zelfs met een doe-het-zelfkit voor euthanasie en ondergaat hij zijn eigen begrafenis.

Wat kunnen we doen om vrolijk en gezond 100 jaar of zelfs ouder te worden? En zal Marcel erin slagen om tegen het eind van de reeks ‘jonger’ te worden? De antwoorden brengt hij 8 weken lang in Op naar de 100!

Aflevering 1: Veroudering (15 mei)

Marcel Vanthilt is 60 jaar geworden, maar na tests onder leiding van verouderingsexperte Andrea Maier blijkt zijn biologische leeftijd veel hoger te zijn. Daar is hij niet blij mee. Met behulp van ’s werelds grootste experts wil Marcel alles uitzoeken en uitproberen om zo oud mogelijk te worden. In San Francisco praat hij met de excentrieke wetenschapper Aubrey De Grey, die beweert dat mensen ooit 1.000 jaar zullen worden. In New York probeert Marcel goede anti-agingtips van geldklopperij te onderscheiden en in Antwerpen laat hij zijn vet bevriezen. En dat is nog maar het begin.

Aflevering 2: Levensstijl (22 mei)

Na een povere hart- en conditietest leert Marcel het belang van een gezonde levensstijl. Hij bezoekt een dorp in Sardinië met een opvallend aantal inwoners van 100 jaar en ouder, en wordt er van zijn sokken gelopen door een herder van 84. Sporten dan maar? Daar is Marcel geen fan van. Ex-atlete Hanna Mariën helpt hem op weg. Op de sofa bij mental coach Elke Geraerts spreekt Marcel vrijuit. En uit Amerika komt een nieuwe trend: LSD gebruiken in een microdosis, om gelukkiger te worden. Marcel probeert het - of beter gezegd: een synthetische en legale variant ervan - onder begeleiding.

Aflevering 3: Brein (29 mei)

Een goede geestelijke conditie is een belangrijke factor voor wie gezond oud wil worden. Marcel wil er alles aan doen om zijn hoofd zo lang mogelijk fris te houden. ​ Neuroloog Steven Laureys neemt het brein van Marcel onder de loep en stuurt hem naar een verrassende maar doeltreffende breintraining: leren dansen. In de Verenigde Staten bezoekt Marcel een nieuw soort opvangcentrum voor dementerende senioren: een nagebouwd stadje uit de jaren 50. Hyperkineet Marcel leert ook de kracht van meditatie kennen en dat brengt hem zelfs tot onder een zuiverende waterval in Japan.

Aflevering 4: Verjonging (5 juni)

Volgens de wetenschap is een verjongingspil nog slechts een kwestie van tijd. In de Verenigde Staten ontmoet Marcel een man die op zichzelf experimenteert met medicijnen om langer te leven. Hij slikt en spuit op eigen initiatief, zelfs al is het effect van de middelen nog niet bewezen of de veiligheid ervan voor mensen niet gegarandeerd. Marcel gaat ook op visite bij dokter Thierry Hertoghe, die hem een wel heel uitgebreide hormonenbehandeling voorschrijft. Ten slotte klopt hij aan bij ‘Iceman' Wim Hof, een man die zweert bij koudetraining om zijn immuniteit te versterken en ziektes te overwinnen.

Aflevering 5: Technologie (12 juni) 

Welke technologische ontwikkelingen zitten eraan te komen om de mens langer te laten leven, sterker of zelfs onsterfelijk te maken? Marcel praat met getuigen in binnen- en buitenland over het invriezen van overledenen met het oog op ontdooiing en verder leven in de toekomst. In Japan bezoekt Marcel een rusthuis waar ze experimenteren met robots en waar verplegers robotachtige harnassen dragen om hen sterker te maken. In de Verenigde Staten ziet Marcel hoe technologie ons geheugen kan helpen en probeert hij de eerste seksrobot met artificiële intelligentie te verleiden tot een date.

Aflevering 6: Voeding (19 juni)

Wat en hoe moet je eten om zo oud mogelijk te worden? Marcel schuift mee aan tafel bij fitte eeuwelingen in Sardinië en bij een Nederlandse bodybuildster die al haar kracht uit een veganistisch dieet haalt. Hij wordt ook met veel groenten en Gods liefde ontvangen door de Zevendedagadventisten: een vegetarische geloofsgemeenschap in Californië waarvan de leden 10 jaar langer leven dan de gemiddelde Amerikaan. Ten slotte zet Marcel ook deze week zijn lijf in voor de wetenschap: hij onderzoekt het effect van een stevige vastenperiode om zijn groeihormoon te laten zakken.

Aflevering 7: Beauty (26 juni)

Toon mij uw achterwerk en ik zeg u wie u bent, dat lijkt het motto van de Duitse huidspecialiste dokter Adler. Marcel gaat dus met de billen bloot terwijl hij oplossingen zoekt voor de zichtbare veroudering. Wat kunnen we doen om er zo lang mogelijk rimpelloos te blijven uitzien? Hij krijgt advies van een 83-jarig lingeriemodel. Maar ook van Rodrigo Alves, een man die na 70 plastische ingrepen ‘The human Ken doll’ wordt genoemd. Marcel gaat ook op consultatie voor een facelift en is getuige van een ‘vampire facial’, waarbij bloed wordt geïnjecteerd in het aangezicht.

Aflevering 8: Extra time (3 juli)

Hebben Marcels inspanningen iets opgeleverd? Is zijn biologische leeftijd gedaald? Misschien is 100 worden niet langer een droom, maar een haalbare realiteit. Wat moet hij dan met al die extra tijd? Marcel zoekt raad bij televisie-icoon Paula Semer, met 94 al goed op weg naar de 100. In Japan laat Marcel zich kisten. Dat doet men daar: zich als voorbereiding op de dood al een keer laten begraven tijdens het leven. Andere opties: een bijzonder rusthuis voor artiesten in Italië en – voor als het echt niet meer gaat – de euthanasiecapsule van Dr. Death, waarin je zelf op de knop mag drukken.

Op naar de 100!: vanaf 15 mei elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Op naar de 100! is een programma van Lecter Media voor Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met