MISSIE chaos: hoe Rusland van (des)informatie een wapen maakt

Afgelopen zaterdag: Rusland beschuldigt ons land van het ensceneren van een gifgasaanval in Syrië. Dat soort van vingerwijzingen is niet nieuw. In 2016 beschuldigt Rusland België ook, toen er in Syrië burgerslachtoffers vielen bij een bombardement. Maar de feiten vertellen iets anders. Wat is hier aan de hand? Pano duikt in de wereld van halve waarheden, polarisering en desinformatie. Is het de bedoeling van Rusland om niet meer te kunnen uitmaken wat waar is en wat niet? Pano praat met de Belgische Staatsveiligheid en we trekken ook naar Finland, om te laten zien hoe deze nieuwe oorlog vooral online woedt (en bestreden) wordt.

Pano reconstrueert het verhaal van het bombardement door de Belgische F-16's, samen met voormalig minster van defensie Steven Vandeput (N-VA), en Generaal-majoor van de luchtcomponent Frederik Vansina. Vandeput's naam werd verschillende keren genoemd tijdens een Russische persconferentie: "Volgens mij is dat een bewuste keuze, om te zien op welke manier ze de Westerse politiek kunnen beïnvloeden. Dit verhaal was duidelijk verzonnen". Is het echt de bedoeling het Westen te verzwakken en de democratie te ondermijnen? 

"Nonsens", klinkt het bij Russia Today, de internationale nieuwszender die gefinancierd wordt door de Russische regering. "Wij stellen het narratief van de 'mainstream media' in vraag", klinkt het bij hoofdredactrice Xenia Fedorova. Pano kon filmen in het RT-kantoor in Parijs, dat is vrij uniek. Tot slot, op 26 mei trekt België én de rest van Europa naar de stembus. Maar net als in de Verenigde Staten kunnen ook bij ons kiezers beïnvloed worden door desinformatie. De Belgische Staatsveiligheid waarschuwt voor mogelijk inmenging vanuit Rusland, dat op sociale media en via de eigen nieuwszenders het publiek probeert te bespelen.

 

Reportage: Bram Vandeputte

Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve

Missie chaos: in Pano, woensdag 3 april om 21u25 op Eén

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met