Negen veteranen getuigen in de Durf te vragen-studio

Maandag 31 oktober 2022 - Komende woensdag 2 november nodigt Siska Schoeters negen veteranen uit in de Durf te vragen-studio. Het Belgische leger telt bijna 25.000 militairen. Negen onder hen antwoorden eerlijk op alle vragen die de Vlaming voor hen heeft.

Frederik en Peter trekken mee naar oorlogsgebied om gewonde militairen en burgers te verzorgen, Eline en Sarah zijn actief bij de marine. Nordine, Filip en Alex zijn actieve veteranen bij de landmacht. Op Kleine Brogel ontmoet Siska F-16-piloot Vrieske, die al meer dan 5.000 vlieguren op zijn teller heeft staan en daarmee tot de wereldtop behoort. Eerste sergeant Lesley leert Siska hoe je mijnen kan detecteren.

Durf te vragen: op woensdag 2 november om 20.35 uur op Eén, en vanaf 6.00 uur 's ochtends al op VRT MAX.

Durf te vragen is een programma van Roses are blue voor Eén.

De getuigen

Sarah en Eline

Sarah en Eline zitten allebei bij de Marine. Sarah ging al vier keer op missie in de wateren van Somalië en de Middellandse Zee. Eline werkte ook op de Middellandse Zee en voor de Libische kust. Beide bonden ze de strijd aan met mensensmokkelaars, piraten en wapensmokkelaars. De bootjes met vluchtelingen en het menselijk leed dat ermee gepaard gaat, hebben een diepe indruk op hen nagelaten. Sarah en Eline vonden elkaar bij Defensie. Ze leerden elkaar kennen op hetzelfde schip en zijn nu gelukkig getrouwd.

Nordine (50)

Nordine zit al in het leger sinds 1989 en ging al vijf keer op missie in een gevechtseenheid. Hij was al vroeg geïnteresseerd in Defensie en was geprikkeld om zich in te zetten als trotse Belg met andere wortels. Hij werkte in het toenmalige Joegoslavië, Kosovo en Afghanistan.

Lesley (38 jaar)

Lesley zit bij de landmacht bij de genie in een gevechtseenheid. Zij volgde zo in de voetstappen van haar vader. Lesley ging vijf keer op missie, waarvan vier keer op missie in Libanon om met de metaaldetector te gaan ontmijnen op het terrein.

Steven (49)

Steven is F-16-piloot bij de luchtmacht. Hij is de enige niet-Amerikaan die meer dan 5.000 vlieguren op zijn naam heeft staan met dit vliegtuig. Steven is maar liefst 23 keer op missie geweest om troepen te beschermen, maar ook om strategische doelwitten uit te schakelen. Hij vloog onder andere in Kosovo, Bosnië, Syrië, Irak, Afghanistan, en de Baltische staten.

Frederik (44) en Peter (53)

Frederik en Peter werken bij de medische component. Frederik heeft drie missies achter de rug waaronder Afghanistan en Albanië. Peter al tien, waaronder Sarajevo, Afghanistan, Benin, Gabon en Zuid-Afrika. Beiden werkten ze in de eerste lijn met oorlogsslachtoffers. Zij hebben van dichtbij gezien welk menselijk leed een conflict kan aanrichten bij strijdkrachten van beide kampen, maar zeker ook bij de burgerbevolking, volwassenen en kinderen. Peter wordt ook begeleid voor posttraumatische stressstoornis, maar is onmiddellijk bereid om terug te vertrekken: het is een roeping.

Filip (38)

Filip zit bij de landmacht. Hij zit al sinds 1999 bij defensie en ging vier keer op missie: naar Libanon, Kosovo, Afghanistan en Mali. Filip stond in de eerste lijn en patrouilleerde te voet om contact met de bevolking te maken in moeilijke omstandigheden.

Alex (54)

Alex komt uit Bilzen. Hij ging in 1988 in legerdienst en was meteen geprikkeld om later terug te komen. Alex werkt nu op de dienst communicatie maar ging daarvoor al twaalf keer op missie als paracommando. Hij werkte onder andere op het terrein in Congo, Bosnië, Kosovo, Afghanistan en Burundi.

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met