Nieuw op Eén: Dwars door België
Arnout Hauben verkent vier weken lang de GR 129 van Brugge naar Aarlen, vanaf maandag 31 augustus
Back to basics! Met de rugzak doorkruist Arnout Hauben te voet en met een tent eigen land. Arnout trekt langs de GR 129, die ook weleens de Dwars door België genoemd wordt, de langste GR-route van het land. De reis start in Brugge, de moeder aller Vlaamse steden, en eindigt in de oudste stad van Wallonië, Aarlen bij de grens met Luxemburg. Het bewegwijzerde pad is ruim 500 kilometer lang en loopt grotendeels langs onverharde wegen. In 23 etappes van iets meer dan 20 kilometer bereikt Arnout zijn einddoel. De tocht werd afgelegd in één lange trip en was al real-time te volgen op één.be en op sociale media.
Deze korte reeks is een voor de hand liggende zijsprong van de programma’s Rond de Noordzee en Dwars door de Middellandse Zee. Arnout en zijn trouwe kameraden Philippe Niclaes (camera) en Ruben Callens (drone) waren volop bezig met de opnames van Dwars door de Middellandse Zee toen de coronacrisis stokken in de wielen stak.
Noodgedwongen moesten de drie vrienden hun tocht afbreken op Malta. Door de lockdown in eigen land rijpte stilaan het idee voor Dwars door België.
Het programma is niet enkel een avontuurlijke trektocht. Onderweg spreekt Arnout in zijn gekende stijl met de mensen die hij tegenkomt. Hij gaat langs de route op zoek naar grote en kleine verhalen uit de geschiedenis van ons land. Zo wordt Dwars Door België een avontuurlijk, optimistisch én historisch programma. Bovendien inspireert dit wandelavontuur vlak bij huis heel wat kijkers om zelf op tocht te trekken.
Waar Arnout op zijn andere lange afstandstochten vaak een combinatie aan transportmiddelen gebruikt, wordt Dwars door België één lange wandeltocht met de rugzak. Terug naar de basis dus. De ingrediënten van dit programma zijn klassiek: een portie onversneden avontuur in combinatie met boeiende verhalen uit het heden en het verleden. Toevallige ontmoetingen onderweg geven aanleiding tot vertellingen over de grote én de kleine geschiedenis van België.
Aflevering 1 : Het vertrek uit Brugge (31 augustus)
Arnout trekt samen met zijn vrienden Ruben en Philippe op een 500 km lange trektocht door België. Ze volgen de GR 129, van Brugge tot in Aarlen. Het is het langste bewegwijzerde wandelpad in België.
In de bossen van Beernem botst Arnout op een duister geheim: honderd jaar geleden wordt de grootoom van Koningin Mathilde hier in de rug geschoten en levend begraven. Tot vandaag is de moord in mysterie gehuld.
Daarna trekt Arnout richting de Vlaamse Ardennen. De heuvels heten er ‘bergen’ en roepen herinneringen op aan onze heroïsche Flandriens in de Ronde van Vlaanderen.
Aflevering 2 : Over de taalgrens (7 september)
Arnout steekt de taalgrens over en komt al snel terecht in de dierentuin Pairi Daiza. Het park is gebouwd op de ruïnes van een oude abdij met een duister verleden.
Langs de oevers van de Samber komt Arnout terecht in Marcinelle . Hij spreekt er met de laatste getuigen die de mijnramp van 1956 hebben meegemaakt.
Aflevering 3 : Van Marcinelle naar de Ardeense bossen (14 september)
In de prachtige vallei van de Molignée zijn Arnout, Ruben en Philippe te gast bij de paters van Maredsous. Ze leven in een abdij die doet denken aan de middeleeuwen, maar pas gebouwd werd bij het einde van de 19 de eeuw. In de bossen van Houyet aan de Lesse vindt Arnout een verlaten treinstation. Ooit was het de toegangspoort tot het prestigieuze Hotel Royal d’Ardenne, gebouwd door Leopold II.
Van in Houyet gaat de tocht verder langs de Lesse, dwars de prachtige Ardeense bossen.
Aflevering 4: Van Herbeumont naar Aarlen (21 september)
In Herbeumont kamperen Arnout, Ruben en Philippe aan de oevers van de Semois.
Bij de abdij van Orval komen ze toe in de Gaume-streek, een prachtig bosrijk gebied met een eigen microklimaat.
Het warmer klimaat zorgt er voor dat in Torgny, het meest zuidelijk gelegen dorp van België, behoorlijk wat wijn verbouwd wordt. In Aarlen komt er na 500 boeiende kilometers een einde aan de tocht van Arnout.
Dwars door België is een programma van De chinezen voor Eén.
Het boek bij de reeks:
Bij de televisiereeks hoort ook een handige wandelgids, uitgegeven bij Pelckmans Uitgevers, de Dwars door België Stapgids .
Arnout Hauben trekt dwars door België, van Brugge naar Aarlen. Hij volgt daarbij de route van GR 129, het langste bewegwijzerde wandelpad van ons land. Met deze praktische wandelgids kun je de voettocht van meer dan 500 kilometer zelf maken. In 23 wandelingen ga je op ontdekking door België en zie je ons land zoals je dat nooit eerder zag. De handige wandelkaarten brengen je naar tal van bezienswaardigheden en verborgen parels.
Robin De Veen