Nieuw seizoen 'De repair shop': waardevolle voorwerpen met bijzondere verhalen krijgen een tweede leven

Nieuw seizoen 'De repair shop': waardevolle voorwerpen met bijzondere verhalen krijgen een tweede leven

Dinsdag 10 oktober 2023 - In het tweede seizoen van De repair shop ontdekt gastvrouw Danira Boukhriss Terkessidis samen met de kijkers opnieuw de persoonlijke verhalen achter gekoesterde voorwerpen. Een team van repairders neemt met veel liefde en vakkennis een brede waaier aan familiestukken, zolderschatten en geliefde hebbedingen onder handen, en probeert ze te restaureren naar hun vroegere glorie. Niet altijd een makkelijke opdracht, maar de repairders gaan elke uitdaging met veel liefde aan. Zij bundelen hun krachten en kennis om hopelijk van elk voorwerp opnieuw een pareltje te maken. Gaande van een unieke vooroorlogse cello die bespeeld werd door een van de laatste muzikanten in het orkest van de stomme film, een mysterieus schilderij dat geschonken werd aan het dienstmeisje, een kleurrijke grammofoon met een Belgisch tintje, of een gehavende lederen vest met enorme emotionele waarde…

De repair shop neemt je mee in de warme en emotionele verhalen over de betekenis die deze objecten hebben voor hun eigenaars. Zij zien hun voorwerp pas terug wanneer de repairders het, in hun atelier in Bokrijk, onder handen genomen hebben, en hopelijk de laatste sporen van schade weggewerkt zijn. Een spannend en emotioneel moment. De repair shop blaast zo oude herinneringen nieuw leven in en geeft een nieuwe toekomst aan het voorwerp dat deze herinnering meedraagt.  

Naast het duurzame opzet van De repair shop - voorwerpen herstellen, zeker in tijden van massaproductie en wegwerpcultuur - was ook de rest van de productie duurzaam. De repair shop werd namelijk volledig op groene stroom geproduceerd. In plaats van de gebruikelijke dieselgenerator - die vervuilend is en veel CO2 en fijnstof uitstoot - werkte het team uitsluitend op hernieuwbare energie door gebruik te maken van een solar generator en zonnepanelen. Hiervoor werkte het productiehuis Warner Bros ITVP België samen met het bedrijf Bolt, het eerste platform voor duurzame stroom in België. Maar liefst 72 zonnepanelen voorzagen, samen met een solar generator om de overtollige opgewerkte stroom op te slaan, de volledige productie van groene stroom.

De repair shop: vanaf 23 oktober elke maandag om 21.50 uur te zien op VRT 1 en 's ochtends al via VRT MAX.

De repair shop is een programma van Warner Bros. International Television Production België voor VRT 1.

Wie zijn de repairders?

Melissa (40 jaar, uit Kasterlee) - Keramiek

Melissa studeerde conservatie en restauratie aan de Universiteit Antwerpen. Ze zit al dertien jaar in het vak, heeft haar eigen atelier en was ook zélf een tijdje docente conservatie-restauratie aan de UA. Ze heeft een grote passie voor oude spullen en kunst. De transformatie van een object, iets weer mooi maken en zien groeien, maakt haar nog steeds heel blij.

John (56 jaar, uit Wolvertem) - Lederbewerking

John zit al twintig jaar in het vak. Zijn passie voor leder kwam voort uit zijn liefde voor motors en oldtimers. Al doende leerde hij alles. Hij werkt met veel plezier aan meubels, tassen, kleding, motorzadels … John werkt veel en zegt zelden nee tegen een opdracht, het is namelijk wat hij het liefste doet. Van elke herstelling wil hij een uniek stuk maken.

Elke (45 jaar, uit Mechelen) - Horlogerie en mechaniek

Als zestienjarige hielp Elke in het atelier van haar vader. Die was al jaren met antieke klokken en uurwerken bezig. Na haar studies deed ze twee jaar stage in haar vaders atelier om zich voor te bereiden op een examen uurwerkmaker. In 2003 startte ze als zelfstandig uurwerkmaker-restaurateur.

Julie (37 jaar, uit Ternat) - Stoffering

Julie woonde en werkte in China als communicatie-specialiste, en leerde daar haar Deense echtgenoot kennen. Ze kwam terug naar België en kreeg van haar schoonmoeder zes oude stoelen. Het herstellen van die stoelen vond ze zo leuk, dat ze een cursus volgde. Zo rolde ze van een nieuwe passie in een nieuwe job. Ze doet het nu al zeven jaar en wordt nog altijd even gelukkig van het herstelproces: de voortgang, iets beter en mooier maken.

Nathalie (51 jaar, uit Antwerpen) - Houtbewerking

Nathalie behaalde in 1998 haar diploma als meubelrestaurateur aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, en startte meteen haar eigen zaak.

​Sinds 2003 geeft ze zelf ambachtelijke meubeltechnieken en hout- en meubelrestauratie en conservatie aan haar alma mater en sinds 2017 doceert ze ook ook materialenleer aan hoGent, in de afdeling instrumentenbouw. Ze koos haar vak omwille van de combinatie praktijk en atelierwerk, en de waaier aan ondersteunende wetenschappen en theoretische vakken, met haar persoonlijke favoriet: kunstgeschiedenis.

Wolfgang (43 jaar, uit Heusden-Zolder) - Audio en mechaniek

Wolfgang herstelt al vijftien jaar lang oude radio’s. Als kleine jongen was hij gefascineerd door elektronica en alles wat er mee te maken heeft. Toen hij voor het eerst een lampenradio zag, wilde hij weten hoe er uit een ‘lamp’ muziek kon komen.

​Zo'n vijftien jaar geleden werd hij lid van het Olens Radiomuseum en leerde daar de kneepjes van het vak. Zijn passie voor oude radio’s kwam helemaal tot leven. Dat met eenvoudige onderdelen en dankzij enkele natuurwetten, onzichtbare signalen hoorbaar worden, vindt Wolfgang nog steeds wonderlijk. Ook de combinatie van mechanica en elektronica in sommige oude radio’s is fantastisch. Zo goed zelfs, dat na tachtig jaar en de nodige zorg, deze toestellen nog steeds werken.

Bart (56 jaar, uit Westerlo) - Schilderijen en beelden

Bart studeerde af als woondecorateur, maar verzeilde na zijn studies eerst vijf jaar bij Defensie, en werkte daarna vijftien jaar bij De Lijn. Maar de ambacht-microbe liet hem niet los en hij startte zijn eigen restauratiebedrijf. De laatste zeventien jaar is hij enkel nog met schilderkunst en restauraties bezig. In zijn eigen atelier restaureert hij schilderijen, beelden en lijsten. Hij is altijd aan het werk en vindt het mooi dat hij via zijn werk veel mensen leert kennen en vaak unieke dingen ontdekt.

Deze vaste kern van repairders wordt bijgestaan door verschillende vakmensen met specifieke kennis. Bij bepaalde voorwerpen met specifieke problemen roepen de repairders hulp in van andere ambachtslieden die gespecialiseerd zijn in onder andere boekbinden, blaasinstrumenten, knuffels, en oude volksspelen.

Inhoud per aflevering

Aflevering 1 (23/10)

Evi’s overgrootvader begeleidde stomme films op zijn cello. Een tijdloos stukje geschiedenis dat expert Ruben niet verloren wil laten gaan. Bart staat voor een grote uitdaging bij de restauratie van een imposant gipsen beeld en Wolfgang probeert opnieuw klank te toveren uit een nostalgische transistorradio.

Aflevering 2 (30/10)

Sofies broer vertrok in 1974 op zijn allerlaatste motortocht. Een gehavende lederen vest is een van de weinige tastbare dingen die zijn herinnering nog in leven houdt. Een herstelling die lederexpert John nauw aan het hart ligt. Elke heeft haar handen vol met een zieke koekoek en Sam worstelt met een hardnekkige 100 jaar oude tuba.

Aflevering 3 (06/11)

Tijdens een overenthousiaste afstofbeurt liet Dana een grafsteentje met het portret van haar overgrootmoeder op de grond vallen. Melissa en Bart moeten de handen in elkaar slaan om de schade te herstellen. Geertje maakt zich ernstig zorgen wanneer ze de tot op de draad versleten geboorteknuffel van Luca te zien krijgt en expert Bert breekt zijn hoofd over een ingewikkelde machinale rekenmachine.  

Aflevering 4 (13/11)

Elke en Nathalie ontrafelen het mysterie achter de bijzondere klok van Jorg en Ines. Valerie zou graag de geboortebeer van haar mama hersteld zien. Een moeilijke opdracht voor poppendokter Geertje want Valeries moeder en haar beer zijn onafscheidelijk. Danira verrast Christiane met een privéconcert op een eeuwenoude viool.

Aflevering 5 (20/11)

De grootouders van Luc verhuisden in 1913 naar Detroit op de legendarische Red Star Line. Wat ze daar precies zijn gaan doen, is een enigma. Een prachtige reiskoffer is de enige getuige van hun raadselachtige expeditie. Expert Bart staat versteld wanneer hij twee unieke kunstwerkjes te zien krijgt en Patrick herstelt een antieke grammofoon met een zeldzaam Belgisch tintje.

Aflevering 6 (27/11)

Een spijtig ongeluk met haar schilderij brak Sofie zuur op. Expert Bart haalt zijn trukendoos boven om de schade weg te werken. Inoti kreeg op veertienjarige leeftijd een fraai maar kapot zakhorloge van zijn vader. Na het verlies van zijn vader is het een van de weinige tastbare herinneringen die hij heeft. Horlogerie-expert Elke gaat zorgvuldig te werk om het kleinood terug in ere te herstellen. De blauwe fauteuil van Stan en Gudrun loopt op zijn laatste pootjes. Een geknipte klus voor stoffeerder Julie en houtbewerker Nathalie.

De repair shop: vanaf 23 oktober elke maandag rond 21.50 uur te zien op VRT 1 en 's ochtends al via VRT MAX.

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos