Nieuw seizoen Het Hoge Noorden: Annemie Struyf volgt 9 Vlaamse gezinnen in Noorwegen

Dinsdag 13 december 2022 - Na het grote succes van Het Hoge Noorden trekt Annemie Struyf opnieuw naar Noorwegen. Het resultaat is een gloednieuwe, hartverwarmende reeks, in een verbluffend decor van fjorden, sneeuw, ijs en noorderlicht. Annemie gaat op bezoek bij landgenoten die met hebben en houden verhuizen naar Noorwegen, om er een nieuw leven te beginnen. Al loopt dat niet altijd van een leien dakje. Want emigreren naar een wondermooi, maar heftig land als Noorwegen is sowieso geen makkelijke opdracht.

Het Hoge Noorden lijkt een idyllische plek. Na de doortocht van corona zijn thema’s als het klimaat, de oorlog in Oekraine, inflatie en energieprijzen bij ons het gespreksonderwerp van de dag. Je zou voor minder dromen van een nieuw leven op een ongerepte plek, waar de “gelukkigste mensen ter wereld” wonen. Een land met korte werkdagen, een uitstekend openbaar vervoer, kleine klasje met veel leerkrachten, een volledig jaar bevallingsverlof en, niet in het minst, weinig stress en een verbluffend mooie natuur.

Annemie ontmoet in Noorwegen dit seizoen vooral nieuwkomers, maar klopt ook aan bij enkele bekenden uit de eerste reeks. Een winterse must see met wonderlijk natuurschoon, spannende verhalen, fijne humor en wijze levenslessen voor iedereen met een droom.

Het Hoge Noorden: vanaf 27 december elke dinsdag te zien op Eén en via VRT MAX.

Wie ontmoet Annemie in Noorwegen?

Maarten en Cathy met hun kinderen Delphine, Josephine en Maurice

Maarten (50) en Cathy (50) verkopen hun bloeiende traiteurszaak in Aartselaar om met hun drie kinderen naar Noorwegen te verhuizen. Maar corona steekt stokken in de wielen: door het Noorse inreisverbod zien Maarten en Cathy zich verplicht om online een huis te kopen in een land dat ze nauwelijks kennen.

Waarom deze snelle en drastische beslissing? Twaalf jaar geleden verloren Maarten en Cathy hun zoontje Mathieu aan een longaandoening. Nu willen ze er alles aan doen om hun twee jongste kinderen gezond te houden. Om een nieuw drama te vermijden - de twee jongsten hebben astma - willen Maarten en Cathy absoluut verhuizen naar een land met zuivere lucht. Na lang wikken en wegen kiezen ze voor Noorwegen.

Begin juli 2021 gaat alles in de verhuiswagen. Dochter Delphine (20) wil dit gezinsavontuur absoluut meemaken, maar raakt in Noorwegen moeilijk van start. Ook Maarten en Cathy hebben moeite om hun plek te vinden. Ze spreken geen Noors en zijn van Delphine afhankelijk voor alle administratieve rompslomp.

Bart en Ellen met hun kinderen Ilena en Vidar

Karin en Benjamin met hun kinderen Liv en Mia

Bart (35) en Ellen (35) vertrekken in juli 2021 met hun twee kinderen naar het Rondane Nationaal Park, om daar samen met Karin en Benjamin (te zien in de eerste reeks van Het Hoge Noorden) een hotel-restaurant te gaan runnen. ​ Daarnaast popelt Bart om ook een activity center uit de grond stampen.

Beide koppels zien hun avontuur als een drietrapsraket. Verliefd beginnen ze aan dit spannende avontuur, met de maand juli als kennismakingsmaand. Daarna begint de verlovingsperiode: elkaar beter leren kennen in afwachting van de definitieve stap - trouwen en samen dit project runnen.

De cruciale vraag is: matchen beide koppels op persoonlijk en professioneel vlak? Beide vrouwen vinden elkaar alvast meteen in de keuken, maar zitten de mannen wel op dezelfde lijn?

Dorien en Arent

Dorien (26) en Arent (26) zijn een pril koppel. Dorien is psychologe en heeft een heel concrete, Noorse droom: ​ ze wil meewerken in de huskykennel van Evelyne (zie bio hieronder). Arent is schrijnwerker en verliefd als hij is, besluit hij om Dorien naar Noorwegen te volgen. Als schrijnwerker hoopt hij daar snel werk te vinden.

Annemie ontmoet het jonge koppel op een camping in Vlaanderen. Daar wonen zij enkele maanden om zich voor te bereiden op een leven in de wilde, Noorse natuur. Maar corona strooit roet in het eten. Dorien en Arent willen zich niet laten vaccineren en staan voor een moeilijke keuze: ofwel ongevaccineerd in België blijven, ofwel naar Noorwegen vertrekken en zich toch laten vaccineren.

Evelyne en PJ

Evelyne (33) trok jarenlang als backpacker de wereld rond, samen met haar Noorse vriend PJ. Sinds kort hebben ze een eigen huis in Noorwegen. Hier hoopt Evelyne haar nieuwe droom voor te bereiden: deelnemen aan een van de bekende huskyraces in het noorden van Noorwegen. Maar de verzorging en de trainingen van de huskyhonden vergt veel tijd en leidt tot spanningen in haar relatie met PJ.

Ze krijgt haar voltijdse job niet langer gecombineerd met de zorg voor de honden en hoopt nu op de komst van Arent en Dorien. Afspraak is dat Arent en Dorien in ruil voor kost en inwoon zullen meewerken in de hondenkennel van Evelyne. De vraag is of dit gaat lukken. Beantwoordt het werk met de huskies aan de Noorse droom van Arent en Dorien? Raken de spanningen tussen Evelien en JP opgelost? En raken Dorien en Arent wel in Noorwegen, nu corona stokken in de wielen steekt?

Dave en Bjordy

Dave (43) en zijn Noorse vriendin Elisabeth (41) wonen op een prachtige plek op Vesterålen, een eilandengroep vlak naast de Lofoten. In België was Dave technieker, dakwerker en metser. In Noorwegen is hij professioneel visser. De Limburgse Dave neemt geen blad voor de mond. Hij is een doener, een ondernemer die nooit stilzit. Door hard te werken heeft hij zijn Noorse droom waargemaakt: op de mooiste plek ter wereld is hij erin geslaagd om van zijn passie zijn beroep te maken.

Maar Dave heeft hulp nodig, want alleen kan hij het werk niet langer aan. Vol goede moed komen zijn Limburgse vrienden hem ter hulp. Ook Bjordy (33), die ervan droomt om zich, net als Dave, definitief in Noorwegen te vestigen. Maar Dave twijfelt. Kan Bjordy het keiharde leven op zee wel aan? En vooral, kan Bjordy zijn zeeziekte overwinnen?

Mark en Claudia

Mark (55) en zijn Duitse vrouw Claudia wonen al enkele jaren in Eidfjord, een prachtig dorpje aan de fjord waar vikinggraven gevonden werden. Een ideale plek voor Mark en Claudia die gefascineerd zijn door alles wat met Vikingen te maken heeft. In Eidfjord hebben Mark en Claudia zelfs hun eigen Vikingmuseum ingericht.

Tijdens de winter is Mark verkeersleider op Hardangervidda, de grootste hoogvlakte in Europa, berucht om de extreme weersomstandigheden. ​ Mark neemt Annemie mee naar Hardangervidda, waar een hevige sneeuwstorm woedt.

Soetkin

Soetkin is een bekende uit het eerste seizoen van Het Hoge Noorden. Haar dochtertje Adah is intussen vijf jaar, en Soetkin blijkt, tot grote verrassing van Annemie, in verwachting.

Soetkin heeft een Noorse man ontmoet en was meteen zwanger. De puzzel die Soetkin nu moet leggen wordt ingewikkeld. Lukt het haar om haar drukbezette leven als zangeres en muzikante te combineren met de opvang van Adah, het nieuwe leven met de baby en de relatie met haar nieuwe vriend?

Veerle en Eddy met hun dochters Emma en Katoo

Veerle (al te zien in het eerste seizoen van Het Hoge Noorden) heeft ook niet stilgezeten. In het oude schoolgebouw op haar eilandje wil ze nu workshops en cursussen voor vrouwen organiseren. Werkt haar nieuwe plan? En vooral, hoe gaat het met haar dochters? Welke meisjes zijn in Noorwegen gebleven en wie ging terug naar België? En Eddy, pendelt hij nog altijd tussen Noorwegen en België? Zijn Eddy en Veerle nog een koppel, of leiden ze elk hun eigen leven? Op hun eilandje Mindland staat Annemie vooral versteld van de verrassende wendingen in het leven van dochter-en-boerin Emma en dochter-en-kotstudent Katoo.

Een uniek duo

De samenwerking tussen Annemie Struyf en haar vaste regisseur-cameravrouw Kristel Waterloos leidt al vele jaren tot verrassende en spraakmakende reportagereeksen, zoals In godsnaam, La vie en rose en Eviva España. Het duo werkt klein en low profile en vormt samen met klankman Marijn Thijs een geoliede machine.

Korte inhouden

Aflevering 1

Maarten en Cathy hebben hun bloeiende traiteurszaak in Aartselaar verkocht om met hun drie kinderen naar Noorwegen te verhuizen. Door corona zagen ze zich gedwongen om online een huis te kopen.

Evelyne en haar Noorse vriend PJ hebben in hun tuin een roedel huskyhonden. Ze hopen op de komst van Arent en Dorien om mee te helpen met de verzorging van de honden. Intussen wonen Dorien en Arent op een camping in Berlare. En wat is er gebeurd met de alpaca’s van Kris en Marijke?

Aflevering 2

Emma (22) staat op het punt om de boerderij waar ze werkt, zelf over te nemen. Dorien en Arent zijn klaar om naar Noorwegen te vertrekken, maar corona gooit roet in het eten.

Delphine verloor haar broertje Mathieu op jonge leeftijd. Dat verlies speelt een grote rol in de beslissing van het gezin om naar Noorwegen te verhuizen. In het Rondane Nationaal Park verwelkomen Karin en Benjamin een nieuw gezin in hun hotel-restaurant.

Aflevering 3

In Rondane werken Karin en Ellen nu samen in de keuken. Voor Benjamin is het moeilijker aanpassen aan de nieuwe situatie.

Als hun jongste kinderen naar school zijn, trekken Maarten, Cathy en dochter Delphine eropuit om enkele dringende zaken te regelen. Evelyne zit vol ongeduld te wachten op de komst van Dorien en Arent, die haar komen helpen bij de verzorging van de huskyhonden.

Aflevering 4

Evelyne trekt samen met Dorien en Arent naar Hardangervidda om een sledetocht te maken met de huskyhonden bij -20 graden. Door het slechte weer kan visser Dave al zes weken niet uitvaren, wat hem behoorlijk ongedurig maakt. In Rondane beslissen Ellen en Bart dat ze definitief in Noorwegen willen blijven. In Bodø zoekt Annemie Soetkin opnieuw op. Ze woont nu samen met haar Noorse vriend en heeft een verrassing in petto.

Aflevering 5

Na een dagtocht met de huskies brengen Evelyne, Dorien en Arent bij -20 graden de nacht door op Hardangervidda. In Eidfjord ontmoet Annemie Mark en Claudia die gefascineerd zijn door alles wat met Vikingen te maken heeft. Nu Josephine ziek is, wijken Cathy en Delphine geen moment van haar zijde.

Aflevering 6

Met een sneeuwstorm op komst moet Mark op Hardangervidda de colonne voorbereiden. Dorien en Arent vertrekken vroeger dan gepland bij Evelyne. Arent wordt geplaagd door heimwee. Soetkin is nu zeven maanden zwanger en komt samen met Adah naar België voor een reeks concerten. Voor Ellen verloopt de aanpassing in Rondane niet altijd even makkelijk.

Aflevering 7

Benjamin en Karin hebben hun oog laten vallen op een stuk bouwgrond aan de voet van het Rondane Nationaal park. Soetkin is een maand te vroeg bevallen van haar dochtertje Frida. Om de eindjes aan elkaar te knopen combineren Mark en Claudia verschillende jobs. Ondanks een woelige zee neemt Dave Annemie mee uit vissen.

De volgende korte inhouden worden via de programmakolommen verspreid.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met