Welke vragen durf jij stellen aan dragqueens en ex-gedetineerden?

Nieuw seizoen van Durf te vragen vanaf 26 maart

Woensdag 13 maart 2024 - Zijn hoogbegaafde jongeren allemaal nerds? Worden fetisjisten seksueel opgewonden van hun fetisj? Hebben ex-gedetineerden ooit een plan gehad om te ontsnappen? Het zijn maar drie van de vele vragen in het vijfde seizoen van Durf te vragen. Vanaf 26 maart trekt Siska Schoeters elke dinsdag opnieuw haar stoutste schoenen aan.

De studio van Durf te vragen zet zijn deuren open en ontvangt elke week een straffe groep mensen waar we stiekem heel veel vragen voor hebben, maar die we niet altijd recht in hun gezicht durven te stellen. Onder anderen vrijmetselaars, dragqueens en brandwondenpatiënten antwoorden eerlijk op alle vragen. Hun openhartige antwoorden geven een unieke, verrassende en soms confronterende inkijk in de leef- en denkwereld van deze mensen. Siska trekt er met sommige getuigen ook een dagje op uit. Op haar eigen manier en met een stevige portie ongegeneerde nieuwsgierigheid graaft ze zo nog wat dieper in hun verhalen om hun wereld nog beter te begrijpen.

Durf te vragen: vanaf 26 maart elke dinsdag om 20.45 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Durf te vragen is een programma van Roses are blue voor VRT.

Korte inhoud per aflevering

Aflevering 1 (26/03) - Mensen met een dwangstoornis

Ongeveer 1,5 tot 2 procent van de algemene bevolking kampt in meer of mindere mate met een dwangstoornis, dat is 1 op 50. Mensen kennen het ook onder de afkorting OCS, een obsessief compulsieve stoornis of in het Engels OCD, obsessive compulsive disorder. In de studio van Durf te vragen praten zeven mensen openhartig over hun dwang: overgeeffobie, smetvrees, magische dwang, skin picking, poets- en symmetriedwang en H-OCD. Ze laten zich van hun moedigste maar ook kwetsbaarste kant zien. We krijgen eerlijke antwoorden op heel wat vragen: Schaam jij je? Ben je niet gewoon een controlefreak? Kan je genieten van een ongedwongen moment? Siska trekt eropuit met Nele en Annelies om meer inzicht te krijgen in de verschillende therapieën die hen geholpen hebben.

Aflevering 2 (2/04) - Vrijmetselaars

De vrijmetselarij, de maçons, of ook wel de loge genoemd is een internationale vrijdenkersbeweging. Ze zijn actief in meer dan 60 landen. België telt ongeveer 25.000 vrijmetselaars. Er hangt heel wat mystiek rond wat de loge nu precies is en doet. In Durf te vragen worden enkele ‘geheimen’ prijsgegeven en vooroordelen ontkracht. Zijn jullie een sekte? Dragen jullie lange zwarte gewaden tijdens bijeenkomsten? Hoe ziet een samenkomst bij jullie eruit? Doen jullie dingen die het daglicht niet mogen zien?

Siska bezoekt de tempels van de vrijmetselaars samen met Alain en Raymonda, beiden grootmeester in de loge. Met acteur Christophe Stienlet trekt ze door Brussel voor een maçonnieke stadswandeling waarbij ze de invloed ontdekken van de vrijmetselaars op de architectuur. Ook Karel De Gucht komt met trots vertellen over zijn lidmaatschap.

Aflevering 3 (9/04) - Ouders die een kind verloren

In 2022 stierven er in België 537 opgroeiende kinderen en jongeren tussen 1 en 24 jaar. Dat zijn 537 gezinnen en families die hun leven moeten vormgeven met een heel groot gemis en heel veel verdriet. In onze studio vertellen ouders openhartig over hun verdriet en het verlies van hun kinderen Mees*, Ties*, Tom* en Kathelijne*, Pepijn*, Chester*, Naomi* en Loes*.

Doet een kind verliezen fysiek pijn? Voel je je schuldig? Welke impact heeft het verlies van een kind op jullie als koppel? Ondanks alle pijn en verdriet, schuilt er ook heel wat veerkracht en positieve energie in de verschillende verhalen. Samen met Julie en Annelies bezoekt Siska het Berrefonds: een organisatie die houvast biedt aan ouders en families die een kind verloren hebben. Ze gaat ook langs bij de zorgboerderij LouTieJu die Esther en Robin hebben opgericht na de dood van hun zoontje Ties.

Aflevering 4 (16/04) - Fetisjisten

Bronnen beweren dat meer dan de helft van de Vlamingen een fetisj heeft: leer, latex, voeten, je verkleden in hond of pony, vastgeknoopt worden in touwen, naalden … Ze komen allemaal aan bod in deze aflevering.

Amanda, Andy, Tamara, Steven, latexvrouw, Vexx, Laura en Sam beantwoorden ongegeneerd heel wat vragen. Word je er seksueel opgewonden van? Waar ligt de grens voor jou? Kan je nog terug naar een leven zonder fetisj? Kan je niet gewoon normaal doen? Siska gaat shoppen met Mister Leather Andy in een fetishwinkel. Samen met Tamara verkent ze de sensuele loft SPNKD in Antwerpen waar mensen hun ultieme erotische fantasieën kunnen beleven en waar Tamara die van haar beleeft met shibari.

Afleveirng 5 (23/04) - Hoogbegaafde jongeren

Gemiddeld zit er in een klas van 25 leerlingen 1 leerling die hoogbegaafd is. In totaal telt Vlaanderen zo'n 20.000 tot 25.000 hoogbegaafde kinderen. Charlotte, Linn, Ruben, Jade, Sien, Tibo, Matteo, Wiebe en Joram hebben allemaal een IQ dat hoger is dan 130 en zijn daarom hoogbegaafd. Ze nemen plaats in de studio van Durf te vragen om te antwoorden op heel wat vragen. Zijn jullie allemaal nerds? Voel jij je soms een rare vogel? Wil je altijd de eerste van de klas zijn? Ervaar je veel druk van buitenaf? 

Siska trekt eropuit met Charlotte, Jade en Sien. Charlotte is 16 jaar en zit in haar eerste jaar psychologie aan de VUB. Sien is 10 en zit in de PI-klas, een speciale klas voor hoogbegaafden en Jade combineert haar studies geneeskunde met een topsportstatuut als wielrenster.

Aflevering 6 (30/04) - Dragqueens

Dragqueens zijn helemaal in. Ze verkopen zalen uit en maken bekroonde tv-series zoals de wereldberoemde Amerikaanse show RuPaul’s Drag Race, die ook een Belgische versie kreeg. La Tash, Mauve Lux, Vanessa van Cartier, Puki Harana, Dina Price, Selina Pearl en Faux Katya nemen allemaal plaats op de stoel van Durf te vragen om hun ongezouten antwoorden te geven op gedurfde vragen. Loop jij thuis ook zo rond? Wil je niet gewoon liever een vrouw zijn? Waar blijf je met je penis? 

Siska leert dansen op hoge hakken bij Mikael of Puki Harana. La Tash nodigt haar uit om te zetelen in de jury bij de voorrondes van de Miss Hessenhuis-verkiezing, een dragqueen-wedstrijd.

Aflevering 7 (14/05) - Brandwondenpatiënten

In België lopen jaarlijks ongeveer 120.000 mensen brandwonden op, 10.000 ervan moeten behandeld worden in een ziekenhuis en 800 komen terecht in gespecialiseerde brandwondencentra. Durf jij nog in de spiegel kijken? Had je niet gewoon wat voorzichtiger moeten zijn? Staren mensen je aan? Het zijn enkele van de vragen die worden voorgeschoteld aan brandwondenpatiënten André, Brecht, Elle, Evi, Michiel, Ragna, Michelle en Bruno.

Michelle liep als klein meisje zware brandwonden op in Rwanda en kwam terecht in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. Siska gaat er met haar opnieuw langs. Ragna neemt Siska mee naar het zwembad. Ze werd het slachtoffer van een zuuraanval en gaat wekelijks zwemmen met lotgenoten.

Aflevering 8 (21/05) - Ex-gedetineerden

België telt 37 gevangenissen waarvan 19 in Vlaanderen. Dat is goed voor een totaal van 11.199 gedetineerden. 99% van de gedetineerden komt ooit vrij. Durf te vragen ontvangt in de studio Jean, Wildi, Okan, Ilse, René, Patrick, Filip, Whesley en Christophe. Ze hebben allemaal een gevangenisstraf achter de rug. De ex-gedetineerden vertellen hun verhaal en geven een eerlijk antwoord op gedurfde vragen. Hoe voelt het als de deur achter jou dichtvalt? Heb je ooit in isolatie gezeten? Wat zegt je mama daarvan? Heb je ooit een plan gehad om te ontsnappen?

Whesley heeft in totaal 14 jaar achter de tralies doorgebracht en werkt nu hard aan zijn re-integratie. Siska gaat met hem naar de voetbalploeg van Hove Sport waar hij een contract heeft als jeugdvoetbaltrainer. Christophe zat een deel van zijn gevangenisstraf uit in het detentiehuis in Ruiselede. Siska keert samen met hem terug naar een detentiehuis waar hij zal spreken als ervaringsdeskundige voor de gedetineerden.

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met