Nieuw seizoen Zorgen voor mama vanaf 12 december op VRT 1 en VRT MAX

Nieuw seizoen Zorgen voor mama vanaf 12 december op VRT 1 en VRT MAX

De Warmste Week: ook alleenstaande jongvolwassenen in (kans)armoede komen aan bod.

Maandag 4 december 2023 - In het nieuwe seizoen van Zorgen voor mama praat Kristel Verbeke met mama’s en gezinnen over wat het betekent om in armoede te leven. Zes maanden lang volgt Kristel hun dagelijkse strijd. De problemen oplossen lukt niet op één, twee, drie. Maar er wordt naar hen geluisterd en ze krijgen net dat extra duwtje in de rug. ​ Vaste coaches Joost en Claudia zijn weer op post en gaan op zoek te naar oplossingen in het kluwen van administratie en regelgeving.

In dit derde seizoen schijnt het licht ook op een nieuwe leeftijdsgroep: jongvolwassenen in armoede. Nieuwe jongerencoach Fatih gaat samen met Kristel een traject met hen aan. Wat doet het met hen om in (kans)armoede op te groeien? Om er, zonder financiële of emotionele steun, alleen voor te staan in onze maatschappij? Dit past helemaal in het thema van De Warmste Week dit jaar: ‘opgroeien zonder zorgen’.

Kristel Verbeke: "De jongeren in Zorgen voor mama hebben niet het geluk om op te groeien zonder zorgen, integendeel. De constante stress van een jong leven in armoede weegt heel zwaar op hen. Eenzaamheid bij Marine, schaamte om andere jongeren thuis uit te nodigen bij Alysee en het gemis van mama bij Robin ... Het zijn een paar thema’s die tonen hoe kwetsbaar onze jongeren zijn. En toch blijven ze hoopvol. Robin vertelde me: Als mijn nachtmerries kunnen uitkomen, waarom dan niet mijn dromen?"

Zorgen voor mama: vanaf 12 december elke dinsdag om 20.40 uur op VRT1 en VRT MAX.

Zorgen voor mama is een programma van Warner Bros ITVP België.

De mama’s en de jongeren

Natasja (40), kinderen Faith (16), Aaron (15) en Collin (7) ​ – Moorslede

Natasja is een alleenstaande mama van drie kinderen die al heel wat tegenslagen kende in haar leven. Haar kinderen zijn alles voor haar en ze werkt heel hard om hen een stabiele thuis te geven, maar heeft moeite met het budgetbeheer dat daarbij komt kijken. Ze doet haar job als winkelbediende erg graag, maar de uren zijn eigenlijk niet haalbaar in combinatie met de fulltime zorg voor haar kroost. Bovendien wegen de schulden als een zware last op haar schouders. Ze doet heel hard haar best, maar geraakt er ondanks alles toch niet uit.

Rebecca (29) & Pirre (39), kinderen Dylano (10), Dealey (8), Dysandro (6), Djesslyne (6 maanden) en twee sterrenkindjes Xanta en Dyvano – Lebbeke

De zorgzame Rebecca leerde haar partner Pirre 9 jaar geleden kennen. Het was liefde op het eerste gezicht en ondertussen heeft het koppel zich ook verloofd. Na de geboorte van hun jongste kindje Djesslyne kreeg Rebecca gezondheidsproblemen. Werken werd moeilijk want ze voelt zich fysiek niet sterk genoeg. Ook emotioneel heeft ze het zwaar te verduren. Vier jonge kinderen opvoeden, maar ook twee miskramen en het verlies van twee kindjes hebben er zwaar ingehakt. Door schulden in hun jongere jaren zitten ze nu ook in collectieve schuldenregeling, maar ze kunnen niet meer voldoen aan de voorwaarden. Ze dreigen uit de Collectieve gezet te worden. Ze wonen in een sociale woning en er was al geen geld voor hobby’s, vakantie of ontspanning, maar nu lopen ze het gevaar dat alle schulden terugvallen op Rebecca en Pirre. ​

Robin (22) - Willebroek

De 22-jarige Robin wil echt iets van zijn leven maken. Hij heeft een hobbelig parcours achter de rug waardoor hij het soms moeilijk heeft om de nodige discipline aan de dag te leggen. Na het overlijden van zijn mama besloot hij om terug naar school te gaan. Hij volgt een opleiding tot interculturele medewerker en wil als ervaringsdeskundige graag aan de slag in de sociale sector om anderen te helpen. Samen met zijn broer Arno (24) woont hij in een sociaal appartement waar hij niet echt gelukkig is. Het appartement is verouderd en hij droomt van zijn eigen stekje.

Veronique (44) & Bart (40) en kinderen Elisa (21), Alysee (16), Shawn (9), Chelsea (7) en Ayden (5) - Houtem

Aan de buitenkant zie je het zeker niet, want de 44-jarige Veronique is een immer vrolijke en goedlachse dame. Samen met Bart vormt ze een hecht koppel. Het gezin van zeven woont in een sociale woning die te wensen over laat. Het huis heeft maar drie slaapkamers en er zit overal vocht. Met alle gevolgen van dien want de jongste kinderen zijn vaak ziek. Veronique en Bart krijgen steeds te horen dat er geen andere huizen beschikbaar zijn en hebben al helemaal geen financiële middelen voor een eigen woning. Als ze er niet komen met hun geld, slaan Veronique en Bart soms dagenlang hun maaltijden over om de kinderen te kunnen voeden. Kleren zijn altijd tweedehands, hun inboedel hebben ze ook volledig gekregen en uitstapjes met het gezin zijn gewoonweg te duur.

Marine (24) Schaarbeek

Marine woont zelfstandig en heeft weinig contact met haar ouders en familie. Ze groeide op in een onstabiele thuissituatie, wat maakt dat ze het niet breed heeft. Tijdens haar tienerjaren werd ze door haar school geholpen en kwam ze terecht in een instelling. Een verademing voor Marine, die plots in aanraking kwam met structuur, veiligheid en zorg. Haar financiën worden beheerd door haar begeleidster bij het JAC, want werk vinden en houden is altijd moeilijk geweest. Marine heeft grote dromen, houdt ervan om creatief bezig te zijn met tekenen, zingen en juwelen ontwerpen. Het zou haar zo gelukkig maken om een plek te vinden waar ze zich eindelijk thuis en veilig voelt.

Naomi (24) & Kevin (27), kindjes Jake (3) en Damon (1) – Tienen

Naomi en Kevin zijn al een hele tijd samen en verloofd. Maar geld voor een huwelijksfeest is er niet. Naomi wil vooral voor de wet trouwen zodat ze Kevin zijn achternaam krijgt en om alles goed te regelen voor de kinderen voor het geval zij er niet meer is. Naomi heeft een erg zwakke gezondheid en gaat al jaren ziekenhuis in en ziekenhuis uit. Dat maakt het voor haar niet makkelijk om haar gezin draaiende te houden. Door haar zeldzame aandoening, die er al voor gezorgd heeft dat ze volledig blind is aan één oog, kan Naomi niet werken. De kans dat ze dat ooit zal kunnen doen, is klein. Verloofde Kevin krabbelt na een zwaar arbeidsongeval weer recht, maar zal nooit meer fysiek werk kunnen doen. Hij is hard op zoek naar een job. Ze leefden altijd al met schulden boven hun hoofd, maar het ongeval van Kevin en de hoge medische kosten van Naomi hebben snel een grote put gecreëerd waar ze met behulp van de coaches proberen uit te geraken.

Oude bekenden en een nieuwe jongerencoach

Joost Bonte was coördinator van het straathoekwerk in West- en Oost Vlaanderen. Hij wordt gezien als de pionier van het straathoekwerk en een expert in sociaal beleid. Hij is de bezieler en trekker van uiteenlopende projecten die de situatie van mensen in de meest kwetsbare posities ondersteunen.

Claudia Di Vaio werkt al 18 jaar met maatschappelijk kwetsbare gezinnen: mensen die leven in armoede, vluchtelingen en anderstaligen. Samen met de gezinnen gaat ze op zoek naar mogelijke oplossingen voor uiteenlopende problemen: financieel, administratief, opvoedkundig. Ze wijst hen de weg naar de juiste diensten en houdt van een individuele aanpak. Elk verhaal is uniek, dus ook elke oplossing is uniek. Claudia groeide op in een arbeidersgezin met Italiaanse vader en Belgische moeder, ze ontdekt al heel vroeg dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Vanuit die onrechtvaardigheid startte ze de opleiding maatschappelijk werk en staat ze ten dienste van mensen in kwetsbare situaties.

Dit seizoen maken we ook kennis met een nieuwe jongerencoach. Fatih De Vos is altijd bezig met en voor de meest kwetsbare mensen. Fatih kende zelf als kind van 2 werelden een moeilijke thuissituatie. Door die ervaringen besloot hij om zich toe te leggen op de jongerenwerking. Fatih heeft enorm hard gewerkt op school, op de universiteit, steeds gestimuleerd door zijn mama die in zijn studies een uitweg zag uit de miserie. Vandaag de dag zet hij zich in voor begeleiding van creatieve workshops. Hij/zij/hun, wit of met roots, uit de stad of “het grootste boerenhol”, nieuwkomers, jongeren in de gevangenis ... Hij kan met alles en iedereen om.

Fatih: “Jongeren moeten leren falen. Winnen, dat is makkelijk. Falen, slikken en weer doorgaan, dat is moeilijk, dat is een kunst. Op je bek gaan, dat vergeet je niet snel, dat blijft plakken, en als je niet oppast dan haalt het je zelfvertrouwen onderuit. Veel jongeren slagen er niet goed in zich te herpakken. Of ze hebben de ruimte niet, want ook op dit vlak heb je geluk nodig. Niet elk gezin kan het zich veroorloven om je twee keer een jaar te laten overdoen. Niet iedereen heeft vrienden die je stimuleren. Toch kun je geluk ook pushen. En ja, dikwijls betekent het dat je drie keer zo hard je best moet doen als een ander om hetzelfde te bereiken. Maar wat is het alternatief?”

Korte inhouden

Aflevering 1

Kristel maakt kennis met het gezin van Rebecca en Pirre in Lebbeke. Samen met hun vier jonge kinderen wonen ze in een sociale woning. Medische kosten en begrafeniskosten van de sterrenkindjes hebben voor een grote financiële put gezorgd. Claudia weet niet meteen waar te beginnen want er leeft veel frustratie en boosheid bij Rebecca en Pirre.

In Moorslede ontdekt Kristel dat er achter de eeuwige lach van alleenstaande mama Natasja veel verdriet schuilt. Ze leeft al jaren in dezelfde ellende en zit nu voor de tweede keer in Collectieve Schuldenregeling. Joost kan er ook geen touw aan vastknopen, maar is vastbesloten om Natasja nieuw perspectief te bieden.

De 22-jarige Robin leert de nieuwe jongerencoach Fatih kennen. Robin geeft aan iemand nodig te hebben die hem structuur kan bieden. Hij woont in de ‘blokken van Willebroek’, afgeleefde sociale appartementen uit de jaren 70. Twee jaar geleden verloor hij heel onverwacht zijn mama. Hij wil nu een deftige toekomst uitbouwen als eerbetoon aan zijn mama en als voorbeeld voor zijn zusje Emma.

Aflevering 2

Kristel ontmoet Veronique in de sociale woonwijk van Houtem. In het huis waar ze met haar gezin van zeven woont is een enorm ruimtetekort. Maar dat is niet het enige probleem. De sociale woning is compleet rot en coach Joost noemt het huis zonder meer onbewoonbaar. Hij zal de Sociale Huisvestigingsmaatschappij contacteren om de kwestie aan te kaarten.

Claudia trekt met Rebecca naar het OCMW om steun aan te vragen, maar die aanvraag wordt geweigerd. Daarbovenop zijn er onvoldoende inkomsten om hun bestaande schulden volgens plan af te betalen. De boosheid is groot want het lukt Pirre maar niet om aan werk te komen. Kristel praat met Rebecca over iets positiefs: hun aankomende trouw.

Gewapend met tools als ‘structuurbruur’ probeert Fatih orde te scheppen in de chaos van Robin’s leven. Robin gaat aan de slag met de weekplanning die hem uitdaagt om dingen aan te pakken en vol te houden. Kristel helpt hem orde op zaken te stellen in het huis en in het huishouden.

Aflevering 3

Joost gaat na waarom de schuldenregeling van Natasja zolang duurt, omdat hij weet dat dit niet zomaar kan. Hij ontdekt dat ze zich in de luren heeft laten leggen door haar ex-partners. Ondertussen doet Natasja heel hard haar best om alles rond te krijgen. Kristel ziet hoe ze haar zoontje heel vroeg naar haar zus brengt, zodat ze zelf tijdig aan haar vroege shift kan beginnen en haar job kan houden.

Kristel en Fatih ontdekken dat Robin heel wat in zijn mars heeft. Fatih helpt Robin met solliciteren en regelt ook een online sollicitatietraining waar Robin heel sterk uit komt. Ze trekken ook samen naar de Huurdersbond om te informeren over Robin zijn rechten in verband met de povere staat van het sociaal appartement waar hij verblijft.

Voor Rebecca en Pirre is de grote dag aangebroken: ze gaan trouwen. Kristel arriveert al vroeg in Lebbeke want zij zorgt voor de styling van de bruid. Kristel en Rebecca hebben een goed gesprek. Over trouwen en de nakende rechtszaak over hun Collectieve schuldenregeling.

Aflevering 4

Rebecca en Pirre verschijnen voor de arbeidsrechtbank in verband met hun collectieve schuldenregeling. Claudia staat hen bij. De voorzitter is duidelijk: het is kwart na twaalf. Maar zij ziet in dat dankzij de hulp van Claudia er nu wel dingen in beweging kunnen komen en geeft hen uitstel. Kristel neemt Rebecca ook nog mee om babykledij te gaan shoppen bij Baby Nest. Ze krijgt er voor een jaar kledij mee voor baby Djesslyne. Ze wordt er helemaal vrolijk van.

Na tussenkomst van Joost is het dossier rond de huurwoning van Veronique en Bart in een stroomversnelling geraakt. Ze krijgen een andere, gerenoveerde woning aangeboden die Kristel mee gaat prospecteren. Kristel leert ook Alysee kennen, de tienerdochter van Veronique. Ze vertelt over de impact van de armoede op haar leven.

Robin heeft een spannende dag voor de boeg. Hij heeft een kennismakingsgesprek gescoord bij Youth For Understanding. Fatih bereidt hem voor op de sollicitatie. Na een halfjaar nemen Fatih en Kristel afscheid van Robin en lossen ze een belofte in. Samen nemen ze een rapsong op voor zijn overleden mama. Robin kruipt achter de micro met de zelfgeschreven lyrics over en voor zijn mama. Het refrein zingen ze met zijn drieën in.

De volgende korte inhouden worden via de programmakolommen verspreid.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

 

 

 

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos