Nieuwe docureeks Het gezin: volg acht families tijdens een bijzondere periode in hun leven

Herkenbaar en authentiek, vanaf 1 november op Eén

Wie is er niet benieuwd naar wat er zich achter de gevels van onze Vlaamse huizen afspeelt? Acht gezinnen geven de toestemming om voor de docureeks Het gezin hun doen en laten dag en nacht te volgen. Zo krijgen we een unieke inkijk in hun leven. Soms ontroerend en emotioneel, soms absurd en grappig, maar vooral authentiek, herkenbaar en respectvol.

Deze acht families zijn stuk voor stuk doorsnee gezinnen, maar voor elk van hen breekt er een bijzondere periode aan. Het gezin volgt hen tijdens die buitengewone maanden. Een speciaal ontwikkeld camerasysteem in hun woning en auto legt de kleine en grote momenten vast zonder dat hun dagelijkse leven erdoor beïnvloed wordt.

We kijken onder meer binnen bij Danielle en haar puberdochter Noémi, die samen vol overgave en met humor strijden tegen Noémi’s ongeneeslijke longziekte. We volgen Sanne en Tom, die na een lang traject van vruchtbaarheidsbehandelingen reikhalzend uitkijken naar de geboorte van hun tweeling. En we maken kennis met Jef, een 94-jarige ex-koloniale gezondheidswerker, die met de steun van zijn jonge dochters er alles aan doet om alleen te kunnen blijven wonen.

Ontdek alle gezinnen hieronder via "lees meer".

Het gezin: vanaf 1 november elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Echte reality

Hoe breng je het doen en laten van een gezin in beeld, zonder daarbij de normale gang van zaken te verstoren? Dat was een belangrijk vraagstuk bij Het gezin. Het programma kon niet door een klassieke cameraploeg worden gefilmd. De aanwezigheid van een cameraman zou aan de ene kant een te grote impact hebben op de gezinnen. Aan de andere kant was de periode waarin de opnames gebeurden, veel te lang: alle gezinnen werden twee tot vijf maanden lang gefilmd. Bovendien was het onmogelijk te voorspellen wanneer de belangrijke momenten in het leven van de gezinnen zich zouden voordoen.

Manu Vanderjeugd, creatief verantwoordelijke bij Geronimo en zelf jarenlang actief als cameraman:

Al tien jaar proberen we de realiteit op een zo authentiek mogelijke manier in beeld te vatten. Heel vaak zijn we daar op een heel goede manier in geslaagd met een klassieke cameraploeg. Maar bij dit project wisten we dat we op een totaal nieuwe manier moesten gaan nadenken. Als cameraploeg verander je altijd op een of andere manier de realiteit. Mensen gaan zich net een klein beetje anders gedragen. Om een echte blik in de huiskamer te werpen, moesten de gezinnen zich thuis op hun gemak voelen.

Unieke technologie

Daarom ontwikkelde het productiehuis Geronimo in samenwerking met de KU Leuven een uniek camerasysteem. In elke woning werden onbemande camera’s geïnstalleerd die verbonden zijn met een centrale server. Door middel van persoonsdetectie in de beelden, begonnen de camera’s met opnemen. Ingenieurs van Campus Denayer slaagden erin om de computer te laten voorspellen wanneer een persoon een kamer zou binnenlopen, zodat de camera’s in die kamer al begonnen met filmen nog voordat de persoon één voet binnen had gezet.  Zo werd er geen enkel belangrijk moment gemist.

Redacteurs van het programma kunnen live de beelden zien die worden opgenomen bij de gezinnen. Waar nodig kunnen ze de camera’s ook aansturen om de kaders aan te passen.

Tijdens het hele opnameproces, dat in totaal tien maanden duurde, werd de techniek samen met de KU Leuven verder ontwikkeld. Op dit moment is de persoonsdetectie zo ver gevorderd dat de camera’s binnenkort volledig autonoom zijn. Zonder menselijk ingrijpen zullen de camera’s dus zelf het beeldkader bepalen.

Camera’s in de wagens

De gezinnen werden niet alleen in hun woning gevolgd. De gezinswagen is vaak een verlengstuk van het huis waar belangrijke zaken worden besproken. Ook daar was een automatisch camerasysteem noodzakelijk. In de wagens werden twee camera’s en een compacte opname-eenheid geïnstalleerd. De gezinnen kregen een speciale sleutelhanger die ze aan hun autosleutel bevestigden. Via een bluetoothsignaal maakt de sleutelhanger verbinding met de camera’s, zodat die al beginnen opnemen nog voordat de gezinsleden in de wagen stappen.

Geïnspireerd door eigen familie

De programmamakers werden voor Het gezin geïnspireerd door hun eigen families. Daar zagen ze de kleine, herkenbare situaties die vaak onmogelijk te filmen zijn. Maar het waren ook de grote dingen des levens, zoals relaties en ouderdom, die de aanzet gaven om het programma te maken. Twee gezinnen komen uit de directe entourage van de productie, die daarmee voor een stuk in hun eigen ziel laten kijken.

Manu Vanderjeugd van Geronimo:

Het idee voor het programma is mede ontstaan door te zien hoe mijn vader onuitputtelijk zorg bleef dragen voor mijn zieke moeder. Dat verhaal wou ik in beeld brengen: onverwachte veranderingen in het leven maken helden van kleine mensen. Helaas is mijn moeder een jaar geleden plots overleden. Toch bleef het in mijn hoofd zitten: de uitdagingen in beeld brengen waar de mensen in mijn omgeving vaak op een fantastische manier mee omgaan.

Toen mijn ex-vriendin Katrien met onze twee kinderen ging samenwonen met haar nieuwe vriend en zijn twee kinderen, heb ik haar gevraagd of ze mee wilde doen aan Het gezin. Voor mij was dat behoorlijk confronterend, want je ziet je eigen kinderen plots samenleven met een andere man. Maar tegelijk is het zo’n universeel verhaal van mensen die uit elkaar gaan en aan een nieuw leven beginnen, dat ik het absoluut wou brengen. Zij zijn maar een van de duizenden gezinnen die zoiets meemaken, maar net daarom is het zo herkenbaar. Ik denk dat veel mensen zich aan dat soort verhalen zullen kunnen optrekken.

Producer Jasper Moeyaert vroeg de vader van zijn verloofde om mee te werken aan het programma:

Jef is een man van 94 jaar die nog volledig zelfstandig alleen woont. Dat is straf en op zich is het al heel boeiend om binnen te kijken in zijn dagelijks bestaan. Daarnaast was ik altijd erg ontroerd door de manier waarop de kinderen van Jef zich keihard inzetten om hem te bezoeken, boodschappen te doen, te koken voor hem… Dat doet je nadenken over hoe je zelf omgaat met je eigen familie. In ons jachtige bestaan maken we vaak te weinig tijd om onze ouders en grootouders te bezoeken en voor hen te zorgen.

Je leest elke dag over de toenemende eenzaamheid bij ouderen. Als we er met ons programma in kunnen slagen om mensen daarover te laten nadenken, dan is ons doel bereikt. Nadat ze een aantal scènes van Jef had gemonteerd, heeft een van onze monteurs een vlucht geboekt om haar vader in het buitenland te gaan bezoeken. Laat ons hopen dat het verhaal op de kijkers hetzelfde effect zal hebben.

 

Maak kennis met de gezinnen

Het gezin Vandenweghe (Loppem)

Jef (94) woont samen met zijn hond Beau en zijn kat Poes in zijn huis in Loppem. Hij bracht het grootste deel van zijn leven door in Afrika als gezondheidswerker. Hij leeft Spartaans: opstaan om zes uur, Grieks vertalen, zijn dochters bellen en sardienen met rijst eten. Jef heeft een zoon en dochter die in het buitenland wonen, en twee dochters die helpen waar ze kunnen, zodat hij alleen kan blijven wonen.

Jef werd voor het eerst vader op zijn zestigste, toen hij zijn Soedanese vrouw leerde kennen. Hij had er dus nooit van kunnen dromen om nog een kleinkind in zijn armen te houden. Een belangrijk moment breekt nu aan: dochter Mieke keert terug van Portugal, waar ze een B&B runt, met haar pasgeboren zoontje Pifte. Bovendien gaat Lieve, de jongste dochter, trouwen en heeft ze belangrijk nieuws.

Het gezin Verbrugghen (Destelbergen)

Danielle is een alleenstaande moeder. Haar dochter Noémi (16) lijdt aan een ernstige hart-longziekte, waardoor ze bijna niet naar school kan gaan. Om te genezen is er maar één mogelijkheid: een dubbele longtransplantatie. Noémi staat op de wachtlijst, maar het wachten kan lang duren.

Noémi is door haar ziekte al vroeg volwassen. Zo denkt ze al ernstig na over euthanasie, mocht de transplantatie mislukken. De band met haar moeder is ijzersterk. Maar voor Danielle is het loodzwaar om te dragen. Ziekenhuisfacturen stapelen zich op en Danielle blijft keihard doorwerken om alles rond te krijgen. Stilaan begint haar eigen gezondheid begint eronder te lijden.

Het gezin Rotsaert-Schotte (Hansbeke)

Katrien en Sam vormen een nieuw samengesteld gezin. Ze hebben beiden al twee kinderen uit een eerdere relatie. Quinten (12) en Matt (12) zijn intussen beste vrienden geworden en zitten samen in de klas. Jules (8) en Renée (6) vervolledigen het gezin.

We volgen dit gezin wanneer ze samen in een huis in Hansbeke gaan wonen, centraal gelegen tussen de woonplaatsen van hun familie en hun exen. Daar bouwen ze voorzichtig aan een nieuw evenwicht. Opvoeding, slaaptijden, eten, sport: voor alles moeten ze een oplossing en een ritme vinden.

Het gezin Namurois-Zoilé (Kapellen)

Na drie jaar van vruchtbaarheidsbehandelingen en onzekerheid zijn Sanne (30) en Tom (33) eindelijk zwanger geraakt, van een eeneiige tweeling dan nog wel. Omdat de tweeling nog erg klein is bij de geboorte, moeten ze nog een tijd op de neonatologie verblijven, wat het wachten voor Sanne en Tom nog erger maakt. Zelf komen ze thuis zonder hun langverwachte baby’s.

De zware nachten en de borstvoeding hakken er stevig in bij Sanne. Met vallen en opstaan, en met veel steun van haar familie en vrienden, kruipt ze weer uit het dal.

Het gezin Dolet (Kontich)

De roots van Mireille en Raphael liggen in Angola en Congo. Intussen wonen ze in Kontich met hun zes kinderen. Omdat Mireille nachtwerk doet in een rusthuis, neemt oudste dochter Nadège (25) vaak het huishouden van het gezin op zich. Ook haar jonge zussen Abigail (9) en Aaliya (5) en zelfs de stoere Weston (20) helpen zingend en dansend mee. Naast het managen van het gezin combineert Nadège haar studies rechten met haar grote droom: een succesvolle badpakkenlijn uit de grond stampen. Eind oktober organiseert ze haar eerste modeshow.

Zoon Chrisvie (12) is het mirakelkind van het gezin. Zes jaar geleden werd hij aangereden door een auto en liep hij een zwaar hersenletsel op. Zijn overstap naar het secundair onderwijs is voor het hele gezin een bijzondere gebeurtenis. Chrisvie hoopt binnenkort ook opnieuw wedstrijden te mogen voetballen, naar het voorbeeld van zijn grote broers Jossue en Weston. Jossue speelt bij de jeugd van KV Mechelen en heeft een mooie toekomst voor zich.

Het gezin Tynes (Antwerpen)

Toen Timothy (30) en Lynn (25) een restaurant te koop zagen staan in Antwerpen, twijfelden ze geen moment. Timothy werkt al meer dan tien jaar in de horeca en stond samen in de keuken met verschillende sterrenchefs. Hij droomt er al lang van om zijn eigen stijl, die sterk beïnvloed is door de Indonesische keuken, in een eigen restaurant te brengen. Lynn gaf haar job als schoonheidsspecialiste op en neemt de bediening voor haar rekening.

Voordat het restaurant opent, moet er nog veel gebeuren: Timothy en Lynn verhuizen naar het appartement boven de keuken en renoveren eerst het hele pand. Net voor de opening organiseren ze twee testdiners voor familie en collega-koks. Die tests zorgen voor zoveel stress dat Timothy soms tot drie uur ’s nachts doodmoe in de keuken staat om alles rond te krijgen.

Het gezin Verdonschot (Lommel)

Ten huize Verdonschot draait alles om de carrière van dochter Laura (19), die professioneel veldrijdster wordt bij Marlux-Napoleongames. Vader Paul (49) en moeder Ria (48) regelen hun hele leven in functie van de wedstrijdkalender van dochterlief. Waar Laura ook moet crossen, het hele gezin volgt met de mobilhome in haar spoor. Ook zus Melissa en haar vriend Maarten zijn er altijd bij.

Het gezin volgt Laura tijdens de voorbereiding op het Belgisch Kampioenschap, waar Laura een gooi doet naar de titel bij de beloften, en het Wereldkampioenschap.

Het gezin Vanalderweireldt-Decorte (Diksmuide)

Aileen en Joren vormen al zes jaar een onafscheidelijk stel. Een huis hebben ze al, en nu dromen ze van een gezin met kinderen. Midden in de zomer stappen ze in het huwelijksbootje, en daarvoor moet alles wijken. Hun hele leven staat momenteel in teken van de trouw.

Naar goede West-Vlaamse gewoonte organiseren ze een week voor het feest een zogenaamde schieting, waarbij de drank rijkelijk vloeit en bommetjes en een luchtdrukkanon worden afgeschoten. Het koppel wil op het feest uitpakken met een ingewikkelde openingsdans die ze zelf hebben samengesteld op basis van Youtube-video’s. Urenlang staan ze in de garage te oefenen voor een grote spiegel en vitten ze op elkaars misstappen en tenentrapperij.

Aflevering 1 (woensdag 1 november)

Katrien en Sam trekken de deur open van hun nieuwe huis. Ze gaan er wonen met hun nieuw-samengestelde gezin van vier kinderen. Alles is nieuw: van de slaapkamers en de toiletten, tot de loslopende schapen in de tuin tot de nagelnieuwe huisregels.

Noémi komt door haar longaandoening weinig het huis uit, waar ze samen woont met haar mama Danielle. Het bezoek van twee vriendinnen is dan ook een hoogtepunt waar ze al dagenlang naar uitkijkt. Noémi kan alleen genezen met een dubbele longtransplantatie. Een gesprek met haar transplantatiearts brengt plots schot in de zaak.

De 94-jarige Jef woont samen met zijn hond en kat in een huis in Loppem. Zijn 29-jarige dochter Julie helpt hem waar ze kan om ervoor te zorgen dat Jef alleen kan blijven wonen. Maar de hoogbejaarde oud-koloniale arts heeft in zijn leven ingebakken gewoontes opgedaan, dus de hulp van zijn dochters zorgt soms voor spanning. Lieve, de jongste dochter van Jef, komt op bezoek met verrassend nieuws.

 

Het gezin: vanaf 1 november elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Het gezin is een programma van Geronimo voor Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met