Niks te zien, maar van alles te beleven

Niks te zien, maar van alles te beleven

"Niks te zien nodigt uit om de wereld te ervaren op een andere manier, met je oren wijd open"

Dinsdag 16 april 2024 - In het nieuwe Niks te zien trekt Karl Meesters vanaf donderdag 2 mei op reis met muzikanten. Een reis die ze niet per se beleven met hun ogen, maar vooral met hun oren op scherp. Want tijdens de reizen staan geluid en muziek centraal.

Tijs Vanneste, Pommelien Thijs, Coely, Selah Sue, Raymond van het Groenewoud en Niels Destadsbader gaan op stap met Karl, die slechtziend is. Samen werpen ze een andere blik op de wereld en ontdekken ze de kracht van geluid: in muziek, in de natuur en soms zelfs op plekken waar je het niet verwacht, zoals in een ondergrondse olietank. Daarnaast leert Karl zijn reisgezel telkens beter kennen aan de hand van – hoe kan het ook anders – muziek. Met zijn draagbare platenspeler legt hij, waar en wanneer hij maar wil, een favoriete plaat van de muzikant op als aanleiding voor een goed gesprek.

Elke reis wordt muzikaal afgesloten met een nummer dat tijdens de reis werd gemaakt, geïnspireerd door wat hen overkwam: plezier, verwondering, emotie. Kortom: hier is niks te zien, maar van alles te beleven.

Karl Meesters: "Niks te zien nodigt uit om de wereld te ervaren op een andere manier, met je oren wijd open. Een avontuur waarbij elke noot en elk geluid een verhaal vertelt. Dit is mijn uitnodiging aan mijn gast en de kijker om de rijkdom van auditieve schoonheid te ontdekken en te vieren.”

Niks te zien: vanaf 2 mei elke donderdag om 20.35 uur te zien op VRT 1 en VRT MAX (opgelet: op donderdag 9 mei uitzonderlijk geen uitzending wegens het Songfestival).

Niks te zien wordt aangeboden met audiodescriptie. Op VRT MAX is elke week de nieuwe aflevering op donderdagavond te vinden met audiodescriptie, vanaf 2 mei (op donderdag 9 mei uitzonderlijk niet wegens het Songfestival). De wekelijkse aflevering is ook telkens op zondag te zien op het Ketnet-kanaal, rond 22.00 uur vanaf 5 mei.

Niks te zien is een programma van Roses are blue voor VRT 1.

Wie is Karl Meesters?

Voor de 44-jarige Karl Meesters is Niks te zien zijn eerste televisieprogramma. In het dagelijkse leven is Karl concertorganisator met zijn eigen organisatie rien à voir, en lifecoach. Karl verloor tijdens zijn twintiger jaren langzaamaan zijn zicht. Hierdoor ging hij op een andere manier op zoek naar schoonheid. Voor hem zit die schoonheid vervat in muziek en geluid, waar hij al van kleins af aan door gebeten is. Het idee voor Niks te zien werd samen met Karl vormgegeven vanuit zijn passie voor muziek.

Wist je dat ...?

  • Karl speelde vroeger jarenlang saxofoon;
  • Hij houdt van uitdagingen en liep al zes marathons;
  • Zijn eerste cassette was 'Hoezo' van Clouseau;
  • Karl heeft de slechte gewoonte om zijn witte stok te verliezen, vooral dan in zijn wilde jaren. Soms kocht hij daarom bij de Brailleliga uit voorzorg ineens drie nieuwe stokken tegelijk. De organisatie dacht daardoor zelfs even dat hij ze online doorverkocht...
  • Karl ontdekte pas op zijn dertigste, dankzij zijn visuele beperking, dat hij linkshandig is.
© Shana Listes
© Shana Listes

Ik ga op reis en ik neem mee...

Aflevering 1: Met Tijs Vanneste in Zwitserland

2 mei op VRT 1 en met audiodescriptie op VRT MAX; 5 mei met audiodescriptie op het kanaal van Ketnet

Karl trekt met zanger Tijs Vanneste naar Zwitserland, niet met hun ogen maar met hun oren op scherp. Ze gaan op zoek naar de verborgen klank van zogenaamde ‘zingende gletsjers’, brengen een ode aan hun muzikale held Freddie Mercury en leren alpenhoorn spelen tot het geluid door de bergen vliegt.

Tijs: “Ik ben een heel gelukkige mens. Ik heb ooit op een gegeven moment besloten om gelukkig te zijn. Niets is 100% wit, niets is 100% zwart, maar ik heb wel ergens heel resoluut besloten om gelukkig te zijn.”

Aflevering 2: Met Coely in Schotland

16 mei op VRT 1 en met audiodescriptie op VRT MAX; 19 mei met audiodescriptie op het kanaal van Ketnet

Karl trekt met hiphopfenomeen Coely naar Schotland. Ze gaan op zoek naar ‘s werelds de langste echo, ontdekken de ‘klank van het onbekende’ in een van de meest mysterieuze meren van de wereld en duiken samen het Schotse nachtleven in.

Coely: “Als ik nu mijn ogen opendoe, dan gaan de tranen er gewoon uitvallen. Ik vind muziek zoiets mooi. Dat is voor mij iets ongezien. Dat is zoiets kleins maar o zo groot. Het is heel moeilijk om dat te beschrijven.”

Aflevering 3: Met Pommelien Tijs in Chefchaouen (Marokko)

23 mei op VRT 1 en met audiodescriptie op VRT MAX; 26 mei met audiodescriptie op het kanaal van Ketnet

Karl trekt met zangeres Pommelien Thijs naar Chefchaouen in Marokko. Ze maken kennis met het oudste snaarinstrument uit de Arabische geschiedenis, ontdekken de klank van Marokkaanse girlpower en leren hun eigen tapijt weven met behulp van een blinde wever.

Pommelien: “Dit nummer doet mij denken aan mijn mama. Dat brengt mij altijd terug naar cd’tjes met mijn moeder in de auto opzetten.”

Aflevering 4: Met Selah Sue in IJsland

30 mei op VRT 1 en met audiodescriptie op VRT MAX; 2 juni met audiodescriptie op het kanaal van Ketnet

Karl trekt met soulzangeres Selah Sue naar het donkere IJsland. Ze maken kennis met griezelige IJslandse slaapliedjes, gaan op zoek naar het geluid van een actieve vulkaan en vinden zichzelf tijdens een klankmeditatie op de oudste zeilboot van IJsland.

Selah Sue: "Al die geluiden en die gevoelens en die indrukken die we hebben gehad, gaven mij een stroom van inspiratie.”

Met Raymond van het Groenewoud in Kaapverdië

6 juni op VRT 1 en met audiodescriptie op VRT MAX; 9 juni met audiodescriptie op het kanaal van Ketnet

Karl trekt met de legendarische Raymond van het Groenewoud naar Kaapverdië. Ze laten zich onderdompelen in de klank van de gastvrijheid, gaan op zoek naar Raymonds grote idool Césaria Évora en ontdekken dat iedereen – zelfs de zee - er muzikant is.

Raymond: 'Ik vind het zo mooi dat een land, in de plaats van een generaal, een keer zo’n belangrijke zangeres als symbool stelt. Ik vind dat dat de wereld beter maakt.”

Met Niels Destadsbader in Californië

13 juni op VRT 1 en met audiodescriptie op VRT MAX; 16 juni met audiodescriptie op het kanaal van Ketnet

Karl trekt met zanger Niels Destadsbader naar Californië. Ze ontdekken dat de klank van Hollywood fake is, nemen deel aan een baseballtraining voor blinden en slechtzienden en ondervinden de kracht van de oorverdovende stilte op een plek waar niet alleen ‘niks te zien’, maar ook ‘niks te horen’ is.

Niks te zien: vanaf 2 mei elke donderdag om 20.35 uur te zien op VRT 1 en VRT MAX (opgelet: op donderdag 9 mei uitzonderlijk geen uitzending wegens het Songfestival).

Niks te zien wordt aangeboden met audiodescriptie. Op VRT MAX is elke week de nieuwe aflevering op donderdagavond te vinden met audiodescriptie, vanaf 2 mei. De wekelijkse aflevering is ook telkens op zondag te zien op het Ketnet-kanaal, rond 22.00 uur vanaf 5 mei.


Binnenkort nieuw op VRT MAX: automatisch afspelen met audiodescriptie

Voor de gebruikers van audiodescriptie komt VRT met een belangrijke vernieuwing op VRT MAX: video’s die automatisch afgespeeld worden met audiodescriptie. Binnenkort kan elke Vlaming in zijn VRT-profiel aangeven of hij de video’s op VRT MAX graag bekijkt met audiodescriptie. Door dit aan te geven, krijgt hij in de toekomst automatisch audiodescriptie te horen bij programma’s waarbij dit beschikbaar is. De gebruiker kan dan ook zelf bepalen of hij de audiodescriptie alsnog wil afzetten. Daarnaast wordt later dit voorjaar het audiodescriptie-aanbod apart uitgelicht op de startpagina van VRT MAX, waardoor het nog beter vindbaar is.

PRAKTISCH:

Vanaf 25 april kan iedereen in zijn VRT-profiel al aangeven of hij graag video’s met audiodescriptie aangeboden wil krijgen. Enkele weken later gaat de innovatie van start op VRT MAX en hoort de gebruiker dan automatisch audiodescriptie bij de video’s.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos