Skip to Content
Nog sneller, actueler en spannender: psychologische dramareeks Over water is terug met nieuw seizoen

Nog sneller, actueler en spannender: psychologische dramareeks Over water is terug met nieuw seizoen

Vlaamse topfictie geschreven en geproduceerd door Tom Lenaerts, Paul Baeten Gronda en Kato Maes, in regie van Norman Bates en Deben Van Dam.

Dit voorjaar brengt Eén het tweede seizoen van de psychologische dramareeks Over water. De tiendelige reeks speelt zich opnieuw af tegen de achtergrond van de stad Antwerpen en de haven. De topcast uit het eerste seizoen, met onder andere Tom Dewispelaere, Natali Broods, Evgenia Brendes, Tom Van Dyck, Ruth Becquart en Jeroen Perceval is voor het tweede seizoen aangevuld met enkele grote namen zoals Stijn van Opstal, Tiny Bertels, Chris Nietvelt en Bruno Vanden Broecke. De regie is in handen van het duo Norman Bates (Inti Calfat en Dirk Verheye) en Deben Van Dam. Kato Maes en Tom Lenaerts produceerden de reeks voor het productiehuis Panenka, in coproductie met Telenet.

Wat heeft seizoen twee in petto?

John (Tom Dewispelaere) wordt na enkele maanden vrijgelaten uit de gevangenis en stapt buiten in een nieuwe wereld. Marjan (Natali Broods) is bij hem weg, Ella (Evgenia Brendes) werd zwanger en Barry (Jeroen Perceval) ontwaakte uit coma. In de gevangenis kickte John af van de drank, maar zijn nieuwe verslaving is minstens even sterk: macht.

Wanneer 'zakenadvocate' De Pelsmaecker (Ruth Becquaert) hem vraagt om de business van zijn voormalige concurrent Patrick De Beco te runnen, bijt hij zich vast in die opdracht. John stijgt hoger dan ooit in de criminele hiërarchie. Hij komt in een unieke machtspositie terecht, mede omdat De Pelsmaecker romantische gevoelens voor hem begint te ontwikkelen.

Die positie gaat stevig wankelen wanneer een doodzieke Carl Dockx (Tom Van Dyck) last krijgt van zijn geweten over de moord op De Beco. En dan blijkt het nieuwe lief van Marjan ook nog eens een ambitieuze havenschepen te zijn die kans wil maken op de burgemeesterssjerp door het handeltje van John op te ruimen.

Over water: vanaf 12 januari elke zondag om 20.50 uur op Eén.

Waar waren we gebleven?

In het eerste seizoen van Over water zagen we hoe gevallen tv-idool John Beckers zijn drank- en gokverslaving achter zich probeerde te laten door een eerlijke job aan te nemen in het havenbedrijf van zijn schoonvader, Freddy Michielsen. Na een spijtig ongeluk verloor John zijn schoonvader. Hij kwam daarna niet enkel in diens stoel terecht, maar ook stap voor stap in de Antwerpse drugshandel, gecontroleerd door 'zakenadvocate' De Pelsmaecker.

John begon weer te drinken en nam er meteen een aantal nieuwe verslavingen bij: macht, geld en adrenaline. Dat leverde hem veel op, maar kostte hem nog meer. Nadat hij zijn vrouw Marjan en twee kinderen Arno en Julie voor een laatste keer belogen en teleurgesteld had, en hij samen met havenrat Carl Dockx zijn concurrent Patrick De Beco liet verdwijnen, begon het net zich rond John te sluiten.

Aan het einde van het eerste seizoen wordt John opgepakt door de politie op verdenking van drugstrafiek. De ster is opnieuw gevallen, heel het plan is mislukt, het spel is uit. Of was dit slechts nog maar het begin van iets veel groters?

Over water 2: spannend plot en diepmenselijke emoties

Op het einde van het eerste seizoen liet de kijker John achter op de achterbank van een politiewagen. Hij werd door onder andere zijn vrouw en de politiecommissaris in de val gelokt en gearresteerd op verdenking van drugshandel op de site van Michielsen NV.

​Wanneer John vrijkomt, trekt hij in bij Ella, die zwanger is van hun kind. John en Marjan zijn tijdens Johns gevangenschap van elkaar gescheiden en Marjan woont nu met de kinderen in hun oude huis.

​John probeert meteen om via De Pelsmaecker weer aan een job te geraken. Wanneer zij John vraagt om ad interim de zaken van De Beco voor haar waar te nemen, grijpt hij die kans met beide handen. Barry wordt opnieuw Johns rechterhand, maar dan in de drughandel. Dat gaat met vallen en opstaan. Wanneer Barry verliefd wordt op Julie Beckers, Johns dochter, riskeren de twee voorgoed met elkaar te breken.

​Ook Marjan geeft een nieuwe kans aan de liefde, na een periode van zoeken naar antwoorden op de vele vragen die De Beco achterliet. De ambitieuze havenschepen Wim Van Cauwenberghe (Stijn Van Opstal) kruist haar pad en de twee vullen elkaar erg natuurlijk aan. Wim is een intelligente man die heel gewiekst met zijn politieke carrière bezig is. Dat de vrouw op wie hij smoorverliefd wordt nu net de ex is van een van de grote namen in zijn groots opgezet actieplan tegen de havencriminaliteit, is dan ook een probleem voor hem.

​John en De Pelsmaecker komen intussen steeds harder tegenover elkaar te staan. Er vloeit
​bloed in de strijd om de macht. Een grote inzet in dit spel is het fotobewijs dat De Pelsmaecker heeft van de moord op Patrick De Beco, gepleegd door John en Carl. John beseft dat zij hem in haar macht heeft. Tot hij een ultieme kans ziet om zijn handen in onschuld te wassen door de schuld af te schuiven op een doodzieke Carl Dockx.

​Carl heeft de liefde van Ella’s moeder Ritje (Chris Nietvelt) teruggevonden en heeft Ella verteld dat zij zijn dochter is. Maar hij vecht tegelijkertijd tegen een agressieve kanker. Hij beseft dat zijn dagen geteld zijn en wil alles doen om de toekomst van zijn dochter en zijn toekomstige kleinkind veilig te stellen. Ook als dat betekent dat hij alle schuld op zich moet nemen.

​John waant zich onoverwinnelijk. In zijn blinde ambitie heeft John echter veel stukgemaakt. Onder andere iets waarvan hij altijd dacht dat het onbreekbaar was, namelijk het hart van De Pelsmaecker. Eens zij beseft dat ze nooit zal hebben wat ze wil, namelijk zijn liefde, neemt ze extreme maatregelen die John zijn illusies van onaantastbaarheid en onoverwinnelijkheid in een vingerknip kunnen breken.

© Toon Aerts
© Toon Aerts

Sneller, politieker en actueler dan ooit, met nieuwe personages en verrassend einde

Het tweede seizoen van Over water is sneller, politieker en actueler dan het eerste. Waar het eerste seizoen vooral over John en zijn gezin ging, wordt die wereld nu volledig opengetrokken. Het gezin Beckers is versplinterd en zoekt nieuwe bestaansvormen. De stadspolitiek komt zich meer en meer met de haven moeien en de voorheen onwankelbare positie van De Pelsmaecker begint af te brokkelen. Meer dan over een gevallen tv-idool en zijn demonen gaat het tweede seizoen van Over water over de levensgevaarlijke mix van ambitie, liefde en wraak.

​De opengetrokken wereld van Over water verwelkomt een aantal nieuwe en meer prominente personages. Barry Snoeck (Jeroen Perceval) is weer onder de levenden en vormt een hecht maar ook intens duo met John. Havenschepen Wim Van Cauwenberghe (Stijn Van Opstal) en zijn rechterhand Didier Buelens (Bruno Vanden Broecke) schitteren als geslepen politieke tegenstanders van John, ook al is zelfs op het Stadhuis niets wat lijkt.

Afrekeningen, machtsstrijd, corruptie en drugsbeleid in een grootstad: Over water 2 lijkt bij momenten uit de krantenpagina's weggerukt. De diepmenselijke problemen van onder andere een zieke Carl, die met hulp van zijn therapeute (Tiny Bertels) zijn dochter Ella en haar teruggekeerde moeder Ritje (Chris Nietvelt) weer in zijn leven wil, maken van dit tweede seizoen van Over water een razend spannend en diep emotioneel verhaal met een verrassend einde.

Afleveringen

Aflevering 1: Vrij (zondag 12 januari)

Tijdens Johns voorlopige hechtenis staat de wereld niet stil. Marjan vraagt de scheiding aan, Barry ontwaakt uit zijn coma maar is niet meer de oude, en Ella werd zwanger van John. De Pelsmaecker zet intussen druk op haar netwerk om John zo snel mogelijk weer op vrije voeten te krijgen. Wanneer dat na twee maanden eindelijk lukt en John bij gebrek aan bewijs vrijgelaten wordt, verwacht zij een wederdienst. John moet voor haar de zaken van De Beco overnemen.

© Jo Voets
© Jo Voets

Aflevering 2: Nieuwe kans (zondag 19 januari)

Nadat John te gast is in een talkshow krijgt hij een voorstel om een nieuwe tv-quiz te presenteren, wat Barry erg aanspreekt. Het is echter ook Johns eerste werkdag bij De Pelsmaecker. John beseft al snel dat hij nu op een ander niveau meespeelt en dat de risico's en verwachtingen navenant zijn. Havenschepen Van Cauwenberghe krijgt dan weer kritiek op het lakse drugsbeleid. Samen met zijn rechterhand Didier Buelens vindt hij een zondebok in de vorm van de commissaris. Die ziet echter zijn kans om via een laatste strategisch spel met De Pelsmaecker zijn hachje en zijn pensioen te redden.

© Toon Aerts
© Toon Aerts

Aflevering 3: Uitbreiding (zondag 26 januari)

John zijn handeltje op de terreinen van De Beco draait volop en hij verdient bakken geld. Alles loopt volgens plan, tot Ella een afschrift van de bank vindt en John confronteert met zijn leugens: hij had haar beloofd nooit nog crimineel werk te doen. Barry beslist om samen te werken met John, wat John vleugels geeft, te meer omdat hij intussen ontdekt wat de zwakke plek van De Pelsmaecker is. Barry is ondertussen ook met andere dingen bezig: Julie Beckers.

© Jo Voets
© Jo Voets

Aflevering 4: Vertrouwen (zondag 2 februari)

De Pelsmaecker wil iets doen aan het probleem Van Cauwenberghe. Omdat ze voor haar zieke vader moet zorgen, laat ze dat aan De Chauffeur over. Daar krijgt ze echter al snel spijt van wanneer de havenschepen in het ziekenhuis en de journaals belandt. Van Cauwenberghe is in zijn nopjes, want hij heeft een afspraak met Marjan Michielsen. Minder goed vergaat het Carl, die met zijn therapeute tot een manier komt om Ella te vertellen hoe hij zich voelt en hoe hij haar mist.

© Toon Aerts
© Toon Aerts

Aflevering 5: Winnen en verliezen (zondag 9 februari)

De Pelsmaecker gaat naar Van Cauwenberghe met een aantrekkelijk voorstel dat hem de verkiezingen kan doen winnen, maar hij moet even goed nadenken of hij wel met haar in zee wil gaan. In ruil wil ze immers de belofte dat haar havenbedrijven aan zijn strenge doorlichting zullen ontsnappen. Ella verliest haar vader en laat Carl weer toe in haar leven. Ze is nog altijd boos op John, die voorlopig op hotel woont. Beter gaat het tussen Jullie en Barry, al durft die laatste nog altijd niets zeggen tegen John over zijn nieuwe relatie.

© Nick Claeskens
© Nick Claeskens

Aflevering 6: Ongepaste maatregelen (zondag 16 februari)

Nadat de commissaris in verwarde staat en zonder kleren wordt teruggevonden, weten zowel John als Van Cauwenberghe dat De Pelsmaecker erachter zit. Van Cauwenberghe schrikt van hoe de zaken er blijkbaar aan toegaan voor wie met haar in zee gaat. Hij heeft bedenkingen. Buelens probeert hem te kalmeren. Ella's moeder Ritje komt terug naar België, wat goed nieuws is voor Carl. Wanneer John de relatie tussen Julie en Barry ontdekt, slaan zijn stoppen door.

© Toon Aerts
© Toon Aerts

Aflevering 7: Overnames (zondag 23 februari)

De ruzie tussen John en Barry zorgt ervoor dat Julie niets meer van haar vader wil weten. De Pelsmaecker is daarentegen meer dan zakelijk geïnteresseerd in John, maar John is met andere dingen bezig: hij koopt een groot huis en hoopt Ella zo terug te winnen. Intussen begint hij alvast met het charmeren van Ritje. Dat probeert Carl ook, op zijn geheel eigen manier en met hulp van zijn therapeute. Maar net wanneer Ritje ingaat op zijn avances, slaat het noodlot toe.

© Toon Aerts
© Toon Aerts

Aflevering 8: Goede raad (zondag 1 maart)

Carl belandt met Ritje in het hospitaal en krijgt daar heel slecht nieuws te horen. Dat verbergt hij voorlopig voor Marjan, die nu zelf Michielsen NV probeert te leiden. Dat krijgt ze echter niet gecombineerd met haar galerij. Van Cauwenberghe is er om haar te steunen, al houdt hij haar liever weg van de haven, gezien de campagne die hij er voert. Wanneer John een list bedenkt om Michielsen NV van haar over te nemen, vecht ze terug. Intussen plannen Carl en Ritje een heel ingrijpend gesprek met Ella.

© Toon Aerts
© Toon Aerts

Aflevering 9: Benedicte (zondag 8 maart)

De Pelsmaecker ontdekt dat John achter haar rug een eigen imperium probeert uit te bouwen. Daarbij komt dat hij haar liefde niet kan beantwoorden. De wraak die ze plant is zelfs voor haar doen verregaand. John krijgt een tip en beseft dat hij uit de gratie is gevallen. Bij elke stap die hij neemt, moet hij drie keer nadenken. Barry krijgt last van zijn geweten en mist John. Hij beslist om terug mee te doen. De vraag is of hij op tijd komt.

© Nick Claeskens
© Nick Claeskens

Aflevering 10: Afscheid (zondag 15 maart)

Na de aanslag belandt Ella in het ziekenhuis. Barry en John worden door de politie ondervraagd. John gebruikt zijn bekendheid in de media om Van Cauwenberghe klem te rijden, maar ook hij is nog niet uitgespeeld. Carl wil voor het te laat is zijn geweten zuiveren en speelt zo een cruciale rol in het eindspel dat John Beckers absoluut moet winnen om te overleven.

© Toon Aerts
© Toon Aerts

Over water: vanaf 12 januari elke zondag om 20.50 uur op Eén.

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos