Eenmalige documentaire op VRT 1: Filip, een jaar met de koning der Belgen

Maandag 11 december 2023 - Op maandag 18 december zendt VRT 1 de documentaire Filip, een jaar met de koning der Belgen uit, een coproductie met RTBF (uitzending op 15 december). Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van zijn koningschap dompelt deze unieke documentaire de kijkers onder in het professionele leven van de Belgische koning Filip. Maker Nicolas Delvaulx volgde de koning een jaar lang, tijdens zijn ontmoetingen en zijn reizen. Maar hij is er ook bij tijdens de zeldzame en vertrouwelijke momenten waar camera's meestal niet komen, om te ontdekken wie onze koning echt is.

Wat is de rol van de koning, buiten consultaties? Hoe ziet hij zijn missie? Hoe beïnvloedt hij werkelijk het lot van het land en van de Belgen? De documentaire toont wat koning Filip echt doet en vooral wie hij echt is.

Regisseur Nicolas Delvaulx wilde met deze documentaire ook de man achter de functie tonen. Zo had hij de kans om onze koning een jaar lang van dichtbij te volgen. Dankzij één-op-één gesprekken met de koning is de documentaire een bijzonder document geworden. Nooit eerder heeft koning Filip zich op deze manier, met zoveel openhartigheid, spontaniteit en diepgang, getoond.

Na de documentaire Paola, coté jardin in 2022, over koningin Paola, werken VRT 1 en RTBF zo opnieuw samen met maker Nicolas Delvaulx om achter de schermen te kijken van het Belgische koningshuis. Dankzij zijn eerdere ervaringen met de leden van het koningshuis kon de maker het vertrouwen van koning Filip krijgen om zichzelf bloot te geven in deze nieuwe documentaire, en achter de schermen te laten kijken. De koning vertelt voor het eerst zelf over zijn ambt, waardoor je als kijker een beter inzicht in zijn werk krijgt, maar ook op de impact ervan op de koning zelf. Het is een authentiek document geworden over het werk en leven van onze koning.

Filip, een jaar met de koning der Belgen: op maandag 18 december om 20.55 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Filip, een jaar met de koning der Belgen is een coproductie van Alizé Production,Tempo Allegro, RTBF en VRT.

Begeleidende informatie bij fragmenten uit de documentaire

Enkele fragmenten uit deze documentaire zijn geselecteerd ter visie, om een beter beeld van de documentaire te krijgen. Interesse om deze fragmenten te bekijken voor een artikel? Mail dan naar robin.deveen@vrt.be.

Fragment 1 - Een jaar met de koning. Waar het allemaal begon

Dit fragment is een goede illustratie van het jaar dat regisseur Nicolas Delvaulx koning Filip volgde. Het maken van deze documentaire duurde twee jaar, vanaf de dag dat Nicolas Delvaulx de koning vroeg om hem te volgen tot de laatste dag van het filmen. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van zijn koningschap realiseerde Nicolas zich dat koning Philippe, bekend bij alle Belgen, een gevoeligheid en facetten had die onbekend waren bij het grote publiek. Het doel van de documentaire? Het werk van het staatshoofd onthullen en vooral de mens achter het ambt van staatshoofd.

Fragment 2

Dit fragment toont een "klassieke" shoot met de koning en de koningin. Aan het begin van het project was het moeilijk om andere invalshoeken en een ander beeld te krijgen van wat koning Filip aan het doen was, dan de andere pers die het koningspaar volgt. Nicolas Delvaulx en koning Filip spraken toen zo'n tien keer, gedurende ongeveer twee uur, tijdens persoonlijke ontmoetingen. Deze uitwisselingen vormen de rode draad in deze unieke en historische docu. Ze geven een diepgaand inzicht in hoe de koning der Belgen zijn ambt ziet, zijn rol en de manier waarop hij zijn functie uitoefent in moeilijke tijden. Zijn getuigenis is doordacht, maar ook heel spontaan. Alles wat je te zien krijgt in de documentaire zijn echte momenten, verkregen dankzij de uitzonderlijke toestemming om de koning van zo dichtbij mogelijk te volgen. Het is belangrijk voor Nicolas Delvaulx om duidelijk te maken dat niets in scène werd gezet, hij kreeg geen verzoeken van het Paleis.

Fragment 3 - Ontmoeting met president Zelensky 09-02-2023

Dit fragment illustreert een van de hoogtepunten van het jaar 2023, de handelingen van de koning in zijn rol als staatshoofd. Het illustreert ook het feit dat het tijdens het hele filmjaar nodig was om in te spelen op actuele gebeurtenissen en kansen. Nicolas Delvaulx en zijn team waren de dag ervoor ingelicht over het bezoek van president Zelensky, zonder enige garantie dat het bezoek door zou gaan gezien de bijzondere context en de vereiste veiligheid. Slechts een handvol fotografen en journalisten waren op de hoogte. De dag van het bezoek was de spanning voelbaar: het hele gebied rond het Koninklijk Paleis was volledig afgesloten en stond onder strenge beveiliging. Toen president Zelensky verscheen, hadden alle aanwezigen sterk het gevoel de geschiedenis "aan te raken". President Zelensky ontmoette de koning en de eerste minister gedurende ongeveer één uur. Toen hij vertrok, leek koning Filip oprecht ontroerd. Hij vertrouwde Nicolas toe hoe onder de indruk hij was om deze man te hebben ontmoet, die bereid was zijn leven te geven om zijn volk te redden.

Fragment 4 - Eén/twee/drie

Dit fragment, geselecteerd door Nicolas Delvaulx, is volgens hem een van de sterkste uit de documentaire. Het is gebaseerd op een schat aan archiefmateriaal en brengt een getuigenis van de man die zich heel snel bewust werd van de erfenis die hij op zich zou moeten nemen. Vooral in dit fragment kunnen we beter begrijpen wat koning Filip kan hebben ervaren en gevoeld, omdat hij met oprechtheid spreekt over dit lot dat hij niet heeft gekozen, maar dat hij met kracht en overtuiging heeft gedragen. Het is een van de meest menselijke momenten van de documentaire.

Fragment 5 - Bilzen 22-06-2022

Voordat Nicolas dit fragment in het Limburgse Bilzen opnam, had hij niet gedacht dat het een plaats in de documentaire zou krijgen. Hij koos het fragment omdat het in zijn ogen de intensiteit van het bijzonder warme welkom van het publiek goed illustreert. De Grote Markt zat vol met mensen in dit kleine stadje. Nicolas besefte op dat moment wat de echte impact is van een koninklijk bezoek en van de tijd die besteed wordt aan het praten met degenen die gekomen zijn om hun vorsten te begroeten, zoals de dame die een portret van de koning had meegebracht dat ze met veel geduld had gemaakt. Koning Filip bedankt haar met een bescheiden omhelzing. Het is in dit fragment dat koning Filip spreekt over de gevoeligheid en de kwetsbaarheid van mensen. We ontdekken een echte empathie die ook kenmerkend is voor de manier waarop hij zijn rol ziet, en wat hij kan bijdragen in een tijd waar er vaak ontmenselijkt wordt.

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met