Skip to Content
Ongezien: boze Helmut Lotti in Van algemeen nut

Ongezien: boze Helmut Lotti in Van algemeen nut

Verder in Van algemeen nut: Hier spreekt men Nederlands en Het Veenmysterie

Precies 30 jaar geleden werd de carrière van Helmut Lotti gelanceerd. Van glitter en glamour was toen nog geen sprake, wel van tochtige, koude kelders. Daar wordt een mens al eens boos van. Steven Van Herreweghe toont in Van algemeen nut een Helmut Lotti die we niet vaak zien: kwaad!

“Ik had toen soms vier optredens per avond. Ik ben blij dat het nu anders is en dat Helmut goes classic er gekomen is. Want dat had ik geen 5 jaar meer volgehouden,” blikt Helmut Lotti terug.

 Wat als Helmut Lotti Kevin Leach was gebleven?

In april 1989 imiteerde Helmut Lotti z’n grote idool Elvis Presley in de Soundmixshow op de Nederlandse televisie. Een maand later is hij bekend in heel België. Nog niet als Helmut Lotti, maar als Kevin Leach. Steven vraagt zich af hoe het archief eruit had gezien als hij met die artiestennaam was blijven rondlopen.

Hier spreekt men Nederlands

Tussen 1964 en 1972 kwam er drie keer per week een programma over taal op de BRT: Hier spreekt men Nederlands. Het doel? Iedereen het Algemeen Beschaafd Nederlands leren praten. De presentatie was in handen van professor Joos Florquin en zijn zes kinderen. Steven organiseert in de studio van Van algemeen nut een gezellige familiereünie, inclusief tomatensoep met balletjes.

Het Veenmysterie: een echt mysterie

Steven botste in het archief op de meest raadselachtige reeks uit de tv-geschiedenis. Het Veenmysterie was een Vlaamse sciencefictionserie die de BRT in 1982 op de kijker los liet. Samen met hoofdrolspelers Werther Vander Sarren en Jakob Beks probeert Steven te achterhalen waarover Het Veenmysterie gaat.

“Ik heb alle 13 afleveringen bekeken. En hoe meer ik zag, hoe minder ik begreep waar die reeks eigenlijk over ging,” zegt Steven Van Herreweghe verward.
“We wisten zelf ook niet zo goed wat we speelden. Onder elkaar noemden we het ook het veenmiserie,” grapt hoofdrolspeler Jakob Beks.

Van algemeen nut: donderdag 14 maart om 20.35 uur op Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos