Ontdek alle programma's van het voorjaar 2022 bij Eén
Dinsdag 21 december 2022 - Eén brengt ook in 2022 de Vlaming samen rond verhalen: verhalen om mee te lachen, om samen bij te ontspannen, verhalen die verrassen of meeslepen. Ontdek hieronder alle programma's van dit voorjaar bij Eén.
Een selectie beelden van alle programma's vind je via deze link. Uitgebreide fotoreeksen vind je van de januariprogramma's op fotoportaal.vrt.be.
Hier geniet je al van in in januari
Factcheckers
Britt Van Marsenille, Thomas Vanderveken en Jan Van Looveren zijn terug met onthullende onderzoeken en spraakmakende tests, in het derde seizoen van Factcheckers. Ze gaan onverminderd door met hun missie: checken wat er klopt van de vele berichten, beweringen en weetjes die we dagelijks over ons heen krijgen. En daarvoor zetten ze alles op alles: ze gooien meer dan ooit hun eigen lichaam in de strijd als proefkonijn en voeren zelf de strafste tests uit. Het trio gaat ook nu weer undercover om feiten te checken en onderzoekt enkele van de meest gestelde vragen van de kijkers.
Worden lakens in hotels voor elke nieuwe klant ververst? Wordt soep echt zuur tijdens een onweer? Kan je gemakkelijk geld stelen met het systeem van contactloos betalen? Het zijn maar een paar van de vragen waarop ze dit seizoen een antwoord proberen te vinden.
- Factcheckers: vanaf 4 januari elke dinsdag om 20.35 uur op Eén.
Ontdek hier alles over het nieuwe seizoen van Factcheckers.
Dertigers
Eén zet het nieuwe jaar goed in met het vierde seizoen van het populaire Dertigers, dat ook het laatste seizoen van de reeks wordt. Hoe gaat het intussen met de vriendengroep? Het nieuwe seizoen pikt een jaar na het vorige in.
Alex en Elias vormen nu al een jaartje een gezin met hun pleegdochter Renée. Ze zijn intussen erg aan haar gehecht. Maar dan zoekt de mama van Renée hen op... Pieter en Saartje zijn nog steeds een koppel en ze lijken klaar voor een volgende stap. Ze zoeken een appartement om samen te kopen. Stiekem droomt Pieter ook van een kindje én een huwelijk, maar of Saartje daar klaar voor is? Nora is haar hart gevolgd en is bij Hans ingetrokken in Vosselaar. Blijft de band met de vriendengroep, ondanks de afstand, even sterk? Voor Bart breekt een nieuw hoofdstuk aan: hij gaat samenwonen met zijn vriendin Caroline en haar tienerzoon Thomas. Die lijkt echter niet van plan Bart zomaar te aanvaarden als pluspapa. Robbe en Louise dragen hun nieuwe plusmama wel op handen en dat steekt bij Tinne. Dat ook haar vrienden Barts nieuwe vriendin helemaal in de groep opnemen, zorgt ervoor dat ze zich wat verloren voelt. Onder druk van de vrienden waagt ze zich op de online datingmarkt.
- Dertigers: vanaf 10 januari elke maandag tot en met donderdag rond 22.10 uur net voor Laat op Eén. Het volledige seizoen is vanaf 10 januari te bekijken via VRT NU.
Lees hier alles over het nieuwe seizoen van Dertigers.
Delphine: mijn verhaal
In de driedelige reeks Delphine: mijn verhaal vertelt prinses Delphine van Saksen-Coburg voor het eerst op televisie haar eigen unieke levensverhaal. Ze getuigt exclusief over alle fasen en emoties in haar leven en stelt haar eigen fotoarchief en familiealbums ter beschikking. Ook haar partner, moeder, vrienden, maar ook haar advocaten, journalist Mario Danneels, paleismedewerkers en vrienden uit de kunstwereld krijgen het woord over deze koninklijke saga.
- Delphine: mijn verhaal: vanaf 12 januari elke woensdag om 20.40 uur op Eén. De reeks start diezelfde avond ook op RTL-TVI.
Ontdek hier alles over deze driedelige reeks.
#weetikveel
Wist je dat België niet alleen wereldberoemd is om zijn chocolade, bier en Manneken Pis, maar ook voor zijn springpaarden? En waarom is padel zo populair, het Albertkanaal zo belangrijk, het weer zo onvoorspelbaar en wat heeft een symfonisch orkest te maken met artificiële intelligentie? In het tweede seizoen van #weetikveel, gebaseerd op en geïnspireerd door het succesvolle gelijknamige Radio 1-programma en podcast, gaat Kobe Ilsen opnieuw op zoek naar toffe en verrassende weetjes over boeiende onderwerpen.
Want: er zijn veel zaken waar je iets over hoort, iets over leest, die je dagelijks gebruikt, ziet of doet… maar waar je eigenlijk heel weinig van afweet. In #weetikveel laat Kobe elke aflevering één onderwerp aan bod komen. Hij praat met een expert ter zake die duiding geeft, clichés weerlegt en nieuwe vragen opwerpt.
- #weetikveel: vanaf 13 januari elke donderdag om 21.30 uur op Eén.
Andermans zaken
Kamal Kharmach gaat in het tweede seizoen van Andermans zaken onverminderd door met zijn missie: ondernemingen in moeilijkheden helpen. Kamal begeleidt in totaal acht ondernemingen dit seizoen, gaande van eenmanszaken over kleine familiebedrijven tot één iets groter bedrijf met personeel. Daarvoor put hij niet alleen uit zijn persoonlijke kennis en ervaring als docent én ondernemer, maar zet hij ook een leger aan experten in.
Die nieuwe richting bepalen voor de acht ondernemingen blijkt lang niet altijd even makkelijk. De coronacrisis loert al anderhalf jaar om de hoek en sijpelt binnen in zo goed als alle sectoren. Maar daar blijft het niet bij: de problemen van de ondernemers komen daarnaast ook nog vaak uit onverwachte hoek. Een gevaarlijke cocktail. Kamal en zijn team moeten dus meer dan ooit alles uit de kast halen om het tij te doen keren, want is heel vaak erop of eronder. Zullen ze hier samen met de ondernemingen in slagen? Wie nog meer wil weten over ondernemen, kan dit voorjaar twee live webinars van Andermans zaken volgen, in samenwerking met Unizo. Kamal nodigt verschillende ondernemers en experten uit om hun ervaringen te delen. Meer info hierover wordt binnenkort bekend gemaakt.
- Andermans zaken: vanaf 24 januari elke maandag om 20.40 uur op Eén.
Baptiste
Dit voorjaar is het tweede seizoen van de Britse reeks Baptiste te zien op Eén. Julien Baptiste (Tchéky Karyo) is niet meer de man die we kennen. Nadat hij een persoonlijke tragedie meemaakte, is zijn vrouw Celia uit zijn leven en zoekt hij afleiding. Of dat nu de drank of een nieuwe zaak is…
Maar wanneer de hele familie van ambassadeur Emma Chambers (Fiona Shaw) verdwijnt in de bergen in Hongarije, wordt Julien door Emma ingehuurd. Daarvoor zal Julien nauw moeten samenwerken met de Hongaarse rechercheur Zsofia Arslan. Maar de zaak wordt steeds ingewikkelder door corruptie, vele geheimen en de bemoeienis van de media.
- Baptiste: vanaf 11 januari elke dinsdag om 21.25 uur op Eén en volledig in boxset op VRT NU.
Later dit voorjaar
NIEUW Twee zomers
Binnenkort is de nieuwe, psychologische thrillerreeks Twee zomers te zien op Eén. Het begon dertig jaar geleden: een groep levenslustige jonge twintigers wil nog één vakantie lang feesten voor het serieuze leven begint. Maar dat loopt helemaal fout wanneer een van hen om het leven komt bij een tragisch incident. Dertig zomers later nodigt het meest succesvolle koppel van de groep dezelfde groep vrienden van toen uit op een lang weekend op een eilandje voor de Franse Azurenkust.
Maar nog voor het feest echt kan losbarsten, is het al voorbij: er duikt een video op van de noodlottige avond tijdens die vakantie van dertig jaar geleden. Als die beelden openbaar zouden worden, dan ontploft het potje dat al die tijd gedekt bleef, in ieders gezicht en worden hun zorgvuldig opgebouwde levens volledig verwoest. Meteen is iedereen verdacht en het vertrouwen in de groep volledig zoek. Niemand kan het eiland verlaten voor de waarheid eindelijk aan het licht komt.... Twee zomers kan uitpakken met grote namen als Koen De Bouw, Kevin Janssens, Ruth Becquart, Inge Paulussen, Herwig Ilegems, An Miller, Sanne Samina Hanssen en Tom Vermeir. Hun jongere zelf in de jaren '90 wordt vertolkt door acht jonge talenten: Tijmen Govaerts, Tine Roggeman, Felix Meyer, Lukas Bulteel, Vincent Van Sande, Louise Bergez, Marieke Anthoni en Bjarne Devolder. Het scenario van Twee zomers werd geschreven door Paul Baeten en Tom Lenaerts. Die laatste regisseert de reeks ook, samen met Brecht Vanhoenacker.
- Twee zomers: vanaf 6 februari elke zondag op Eén.
NIEUW Restaurant Misverstand
Binnenkort opent Dieter Coppens de deuren van het nieuwe Restaurant Misverstand op Eén. Het eerste restaurant in België waar het voltallige personeel de diagnose jongdementie heeft. Door hun ziekte krijgen mensen met jongdementie vaak te maken met onbegrip. Daarnaast moeten ze vaak verplicht stoppen met werken, waardoor hun zelfvertrouwen een deuk krijgt. Daar wil Restaurant Misverstand verandering in brengen: door de buitenwereld te tonen wat ze wél nog kunnen.
Natuurlijk zal niet alles van een leien dakje lopen, want geen enkele medewerker heeft al ervaring in de horeca. Maar fouten maken kan in dit restaurant geen kwaad. Er is ook ruimte voor verdriet en bovenal vinden ze steun en begrip bij elkaar, bij Dieter, bij chef-kok Seppe Nobels en bij experte Anouck de Bruijn van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen.
Dieter Coppens: "Bij het woord 'dementie' denken we vaak aan oudere mensen die vergeetachtig zijn. Maar helaas worden ook mensen op jonge leeftijd met deze ziekte geconfronteerd. Opeens moet je stoppen met werken, verlies je een stuk onafhankelijkheid maar ook beetje bij beetje jezelf. Dat moet ontzettend zwaar zijn, ook voor hun omgeving. Mijn beide grootmoeders kregen Alzheimer op latere leeftijd. Ik heb dus van dichtbij meegemaakt wat dat met iemand doet. Met Restaurant misverstand willen we laten zien wat onze medewerkers wel nog kunnen. Ik kijk er ontzettend naar uit om met mijn acht collega's het restaurant in goede banen te leiden."
Ontdek hier alles over Restaurant Misverstand.
- Restaurant Misverstand: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW Meester Tijs
In het nieuwe Meester Tijs (werktitel) stort Tijs Vanneste zich opnieuw in de onderwijswereld. Want wie de laatste maanden de kranten leest, wordt overstelpt met sombere berichten over de huidige status én de toekomst van het onderwijs. Tijs stond zelf tien jaar lang in het onderwijs, en vandaag ziet hij met lede ogen aan dat er problemen zijn. Hij is bovendien vader van twee jonge kinderen, en uiterst bezorgd over hun toekomstig schoolleven. En dus wil hij, op zijn eigen manier, iets aan die situatie doen door zich - na zovele jaren - opnieuw in het onderwijs te begeven.
Maar voordat hij opnieuw voor de klas staat, gaat Tijs op onderzoek uit. Bij schooldirecties, om te vragen hoe groot de nood aan personeel is. Bij leerkrachten, om te polsen hoe moeilijk hun job is geworden (smartschool, afstandsonderwijs) en of ze nog wel aan lesgeven toekomen. Tijs informeert bij zijn oude leerkrachten of het vroeger niet allemaal beter was, en voert gesprekken met leerlingen: wat vinden zij van dit alles? Wat moet er voor hen veranderen? Worden zij voldoende uitgedaagd op school, en moet alles echt leuk en entertainend zijn? Om ten slotte de grote stap te zetten: met zijn gekoesterd onderwijsdiploma solliciteren bij een school in zijn buurt, en vragen welke lessen hij mag geven. Om daarna voor de klas te gaan staan, een trimester lang.
- Meester Tijs: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW SEIZOEN Reizen Waes: wereldsteden
De bekendste avonturier van het land, Tom Waes, trekt na enkele uitstappen in eigen land en buurland Nederland opnieuw over de grens voor nieuwe avonturen. In Reizen Waes: wereldsteden focust Tom exclusief op enkele van de boeiendste en belangrijkste steden ter wereld. Met meer dan vier miljard mensen woont ondertussen meer dan de helft van de wereldbevolking in een stad. Metropolen zoals Caïro (Egypte), Londen (Verenigd Koninkrijk), Los Angeles (Verenigde Staten) of Mexico City (Mexico) blijven maar groeien. Bovendien blijken ze de ideale speeltuin voor Tom Waes, altijd op zoek is naar inspirerende verhalen en unieke avonturen.
Zo ontdekt Tom hoe in Mexico City eeuwenoude Azteekse tradities nieuw leven ingeblazen worden. Met Caïro bezoekt Tom de belangrijkste metropool van het Midden-Oosten, die langzaam maar zeker uit haar voegen barst. En met Londen blijft Tom dan wel dichtbij huis; in de grootste stad van West-Europa is er heel wat verandering op til.
- Reizen Waes: wereldsteden: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW De jaren 80 voor tieners
Vraag een tiener wat die weet over de jaren 80, en het antwoord is: niets. En toch heeft de wereld waarin we vandaag leven, toen zijn kleur gekregen. Hoog tijd dus om aan de tieners van nu de wereld te laten zien waarin hun moeders zo raar hebben leren dansen, hun vaders trots nektapijten droegen en hun grootouders hebben geleerd dat de enige zekerheid in het leven je spaarboek is. In De jaren 80 voor tieners brengt Steven Van Herreweghe de jaren 80 tot leven voor elf tieners van vandaag, in hun eigen slaapkamer, met de beste verhalen en héél veel beeld.
De jongeren duiken mee in een wereld waarin alles larger than life werd - de popsterren, de kapsels, de bankrekeningen - maar waarin het dagelijkse leven niet altijd zo rooskleurig was. Ze reageren met verbazing, humor en ontwapenende inzichten wanneer Steven vertelt over hoe moeilijk het in de jaren 80 was om werk te vinden, om uit de kast te komen, hoe bang de mensen waren voor De Bom, waarom ze na halfacht niet meer naar de supermarkt durfden, hoe ze via advertenties in de Joepie naar een lief moesten zoeken en op letterlijk élk feest pêche-met-tonijn te eten kregen. Hoe beter Steven de jongeren leert kennen, hoe duidelijker het wordt dat er sinds de jaren 80 qua dromen en zorgen misschien niet eens zoveel veranderd is. Zo leren twee generaties elkaar beter begrijpen. Want wie wil begrijpen hoe de ander in elkaar zit, moet kijken naar de tijd waarin die jong is geweest.
- De jaren 80 voor tieners: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW Dwars door De Lage Landen
Na Dwars door de Middellandse Zee vertrekt Arnout Hauben op een nieuw avontuur, door België en Nederland: Dwars door de Lage Landen. Hij stapt van Oostende naar Pieterburen, in het uiterste noorden van Nederland, samen met zijn vrienden Philippe Niclaes (camera) en Ruben Callens (geluid/drone) die hem op de vorige avonturen vergezelden. De avontuurlijke voettocht is 900 kilometer lang en voert hen langs de geschiedenis van de Lage Landen. De tocht start op het strand van de koningin der badsteden: Oostende. Arnout en zijn team stappen via de GR-wandelpaden via Antwerpen richting Maastricht. Eenmaal de grens over volgen ze het legendarische Pieterpad dat hen 500 kilometer pal naar het noorden van de Lage Landen leidt.
Onderweg voert Arnout bevlogen gesprekken met de mensen die hij tegenkomt en gaat hij op zoek naar de verhalen die onze streken kleur hebben gegeven. Dwars door De Lage Landen wordt een avontuurlijk, optimistisch en historisch programma dat in het voorjaar van 2022 zowel in België als in Nederland te zien zal zijn.
- Dwars door de Lage Landen: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW Lost luggage
Dit voorjaar brengt Eén opnieuw topfictie van eigen bodem met het nieuwe Lost luggage. Wanneer de half-Marokkaanse agente Samira Laroussa in de nasleep van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem de achtergebleven koffers terugbrengt naar slachtoffers en nabestaanden, begint ze aan de grootste klus uit haar carrière. Hierbij botst ze op vooroordelen, trots en verdriet, maar Samira blijft volharden in haar missie om iedereen te helpen. In haar blinde onverzettelijkheid ziet ze echter één ding over het hoofd: zichzelf.
Lost luggage is een bitterzoet verhaal over hoe mensen in de zwaarste momenten toch solidariteit, liefde en hoop kunnen vinden, en werd geïnspireerd op de gebeurtenissen van 22 maart 2016. De hoofdrol wordt gespeeld door Lara Chedraoui, die we vooral kennen als zangeres van de Indie-band Intergalactic lovers. Zij maakt in Lost luggage haar acteerdebuut. Daarnaast zijn Jeroen Van der Ven, Oscar Van Rompay, Mattias Van de Vijver, Isabelle Van Hecke, Yassine Ouaich en Elias Vandenbroucke te zien. De regie is in handen van Nathalie Basteyns, Kaat Beels en Ibbe Daniëls. Lost luggage is een idee van Tiny Bertels, die de reeks samen met Nathalie Basteyns creërde.
- Lost luggage: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW Junior op zoek naar de liefde
Junior Planckaert groeide op in een van Vlaanderens bekendste gezinnen en staat op een punt in zijn leven dat voor vele leeftijdsgenoten herkenbaar is: hij is een sportieve kerel van negenentwintig jaar die nog thuis woont, maar ervan droomt zijn eigen leven op te bouwen. En dat liefst met iemand aan zijn zijde. In het nieuwe Junior op zoek naar de liefde volgen we zijn zoektocht naar de liefde en naar zichzelf.
Junior wordt daarbij bijgestaan door psychologe Sarah Van Pelt, die samen met hem op zoek gaat naar de juiste match - maar ook naar de (nog) betere versie van Junior in een relatie. Zij zal Junior helpen zijn gevoelens te benoemen en uitleggen hoe hij best bepaalde situaties aanpakt. Al is ook de rest van de familie nooit ver af met goede raad. Junior op zoek naar de liefde is een verhaal over volwassen worden en over hoe je anderen pas écht graag kan zien als je ook jezelf graag ziet.
- Junior op zoek naar de liefde: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW SEIZOEN De Kemping
Na het gesmaakte eerste seizoen opent De Kemping dit voorjaar opnieuw zijn deuren op Eén. Een nieuwe groep van negen langdurig werkzoekenden bouwt een tijdelijke camping op, onder begeleiding van Tijs Vanneste - tattoo-artiest, zanger en voormalig sociaal werker - en zijn rechterhand Lex. Het team, met dit jaar naast jongeren ook twee vijftigplussers, stelde in de zomer van 2021 zijn tenten op in een prachtig domein met een vijver in de Kempense gemeente Dessel, waar het drie weken lang een 600-tal gasten ontving.
De ploeg bouwt de camping vanaf nul op, organiseert activiteiten, poetst sanitair en staat van ’s morgens tot ’s avonds paraat voor de kampeerders. Alsof dat niet genoeg is, worden de deelnemers geconfronteerd met de natste zomer sinds mensenheugenis en heel wat fysieke en mentale uitdagingen. Elk van hen heeft ook zijn eigen bagage mee, zoals een moeilijke thuissituatie, de diagnose van autisme, een spierziekte, afkomst of een verleden van druggebruik. Desondanks werken ze met vallen en opstaan verder, op De Kemping wordt gelachen en gehuild, maar vooral hard gewerkt aan een nieuwe toekomst. Net als vorig jaar brengt Tijs dit voorjaar een album uit geïnspireerd op De Kemping en de verhalen van de geportetteerden.
- De Kemping: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW Luchthaven 24/7
Voor de documentairereeks Luchthaven 24/7 kregen de makers van Spoed 24/7 unieke toestemming om tijdens de COVID 19-periode een jaar lang achter de schermen van Brussels Airport te filmen. Met gemiddeld 600 vliegbewegingen per dag en meer dan 300 bedrijven op en rond de site, is Brussels Airport een van de bedrijvigste luchthavens van Europa. In normale omstandigheden … want in maart 2020 werd de wereld stilgelegd door COVID 19. De camera’s van Luchthaven 24/7 registreren een jaar lang hoe luchthaven, personeel en passagiers omgaan met de steeds strenger wordende veiligheidsmaatregelen en wijzigende omstandigheden. Soms met kleine, soms met grotere moeilijkheden tot gevolg.
Luchthaven 24/7 kreeg uitzonderlijk toegang tot heel wat diensten: de wereld van de luchtvaartpolitie en douane, de controletoren van skeyes en het APOC (het operationele zenuwcentrum van Brussels Airport), de vrachtafdeling Brucargo, maar ook het splinternieuwe Animal Care & Inspection center, de medische hulpdiensten van de luchthaven en de luchthavenbrandweer. Luchthaven 24/7 brengt een nooit gezien verhaal van een luchthaven die stil viel en beetje bij beetje terug tot leven komt. Een verhaal over personeelsleden die gebeten zijn door de unieke luchtvaartmicrobe, en zich dag na dag inzetten om passagiers en goederen van over de hele wereld vlot en veilig op hun bestemming te brengen.
Luchthaven 24/7: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW SEIZOEN Château Planckaert
Dit voorjaar brengt Eén nieuwe afleveringen van Château Planckaert, waarin we de familie verder volgen tijdens hun avontuur in Frankrijk. Ze werken naarstig aan het kasteel, want hun château is helaas nog niet klaar voor de grote opening. De renovatiewerken gaan dan ook vlijtig verder. De hele familie wordt gemobiliseerd om de opgelopen vertraging in te halen. Groot en klein helpen een handje mee. De kinderen drukken hun eigen stempel met het bouwen van de twee kleine torens, al verloopt dat niet van een leien dakje. Niet enkel het kasteel wordt onder handen genomen, maar ook op en rond het domein wordt het een en ander aangepakt. Zo krijgt het landgoed een grote metamorfose met een eigen kanaal.
Junior wordt nog steeds gemist tijdens de verbouwingswerken. Hij revalideert verder na zijn ernstig motorongeval en krijgt daarenboven nog zwaar nieuws te verteren. Hij geeft de moed echter niet op en blijft zijn eeuwige kinderdroom najagen: rally rijden.
- Château Planckaert: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW We are family
Vorig jaar kreeg Lidewij Nuitten na Waar is Mark? talloze berichten van kijkers die geraakt waren door de reeks en de verhalen van geadopteerde mensen die erin aan bod kwamen. Het deed haar beseffen hoe belangrijk het kennen van je roots is voor je identiteit. In het nieuwe We are family gaat Lidewij dit voorjaar op onderzoek naar haar eigen roots en die van anderen.
Lidewij kreeg onder andere een bericht van de zussen Noëmi en Anéline Plateau. Ze zijn in de twintig en werden door de één-kind-politiek in China als baby afgestaan voor adoptie. Na het zien van Waar is Mark? besloten ze resoluut om de zoektocht naar hun roots te starten. Via DNA-tests, een oproepfilmpje en de Chinese media probeert Lidewij samen met de zussen hun ouders terug te vinden. Lidewij wil ook meer te weten komen over haar eigen voorouders. Waar komt ze eigenlijk vandaan? En hoe ver kan ze teruggaan in de tijd, om haar voorouders te vinden? Het wordt een emotionele en wervelende tocht die haar ook terugbrengt naar haar prille kindertijd.
We are family: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW SEIZOEN Campus cup
Otto-Jan Ham opent dit voorjaar de deuren van zijn aula voor een nieuw seizoen van Campus cup, nog steeds dé quiz voor studenten uit het hoger onderwijs. 34 ploegen van Vlaamse hogescholen en universiteiten nemen het tegen elkaar op. Elke aflevering ontvangt Otto-Jan acht slimme studenten - twee teams van vier studenten uit eenzelfde richting - die strijden voor de grootste onderscheiding van het academiejaar.
Momenteel staat de felbegeerde cup nog te blinken op de faculteit Rechten van UAntwerpen. Maar de trofee zoekt een nieuwe eigenaar. Welke opleiding zal er tegen het einde van dit academiejaar mee kunnen pronken?
Campus cup: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW Zij aan zij – vrouwen in de sport
Het nieuwe Zij aan zij duikt in het leven van zeven vrouwelijke topsporters. Hoe ziet hun leefwereld eruit, welke opofferingen maken ze voor hun sport, en welke obstakels komen op hun pad? Gymnaste en Olympisch kampioene Nina Derwael, basketbalspeelster Emma Meesseman, atlete Rani Rosius, tennister Elise Mertens, wielrenster Jolien D’hoore, voetbalster Janice Cayman, en paralympisch atlete Gitte Haenen behoren allemaal tot de wereldtop in hun discipline of zijn ernaar onderweg. Zij lieten een cameraploeg toe in hun dagelijks leven en tijdens trainingen en wedstrijden.
In interviews met sportjournalist Ruben Van Gucht vertellen de zeven topatletes over hun drijfveren en carrièreplannen, over de tol van de sport op hun lichaam en hun gezinsleven. Over sportief succes en al dan niet veel geld verdienen, maar ook over frustraties en bezorgdheden. Interviews met ex-topsportsters, coaches, begeleiders en experts geven extra duiding bij hoe vrouwensport de voorbije decennia is geëvolueerd en welke grote uitdagingen zij zien voor vrouwen in de sport in de toekomst, zoals mentale gezondheid en een fair loon.
- Zij aan zij: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW Niets gaat over
Op 13 maart 2022 is het 10 jaar geleden dat ons land ontwaakte met vreselijk nieuws: bij een ongeval met een Belgische bus, op de terugweg van sneeuwklassen in Zwitserland, kwamen 28 mensen om het leven. 6 volwassenen en 22 kinderen uit twee scholen: basisschool Het Stekske in Lommel en de Sint-Lambertusschool in Heverlee.
Voor actrice Katrien De Ruysscher en VRT NWS-journalist Lieven Van Gils werd de gebeurtenis een onderdeel van hun leven. Voor Katrien omdat ze in 2013 in Lommel Kolonie is komen wonen. Voor Lieven omdat een van de slachtoffers, meester Frank uit Heverlee, een heel goede vriend was. Zij zoeken voor deze intieme reeks ouders, zussen, broers en gekwetste kinderen in Heverlee en Lommel opnieuw op. Met de getuigenissen willen de betrokkenen, Katrien en Lieven een eerbetoon brengen aan de overleden kinderen en volwassenen. Katrien en Lieven staan niet enkel stil bij het immense verdriet, maar ook bij de verhalen van hoop en troost. Want alles gaat voorbij, maar niets gaat over.
- Niets gaat over: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW De notaris
De notaris: iedereen komt er op een gegeven moment wel mee in aanraking. Meer zelfs: een notaris is erbij op bijna elk belangrijk moment in een mensenleven. Een nakend huwelijk, de aankoop van een huis, een erfenis of testament: op sleutelmomenten gaan mensen naar de notaris. Gebeurtenissen die vaak gepaard gaan met veel emoties en die komen ook wel eens in de aktezaal naar boven. In het gloednieuwe De notaris volgt Phara de Aguirre actieve notarissen en hun cliënten. In intieme gesprekken vertellen ze over wat ze tijdens hun loopbaan meemaken. Welke zaken zullen hen altijd bijblijven? Hoe zien zij de samenleving veranderen? Hoe gaan ze om met familieruzies of met moeilijke echtscheidingen?
Phara volgt daarnaast enkele lopende cases, zoals een nieuw samengesteld gezin met vijf kinderen; twee zussen die de helft van een appartement erven van hun overleden vader; en een grootmoeder die haar vermogen schenkt aan haar dochter en kleinzoon om de hoge successierechten te vermijden. En ze praat met notarissen op pensioen, die vertellen wat zij hebben meegemaakt en hoe het beroep geëvolueerd is.
- De notaris: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW SEIZOEN Zorgen voor mama
In het tweede seizoen van Zorgen voor mama praat Kristel Verbeke met moeders die laten zien en voelen wat het betekent om in armoede te leven. Want armoede is zoveel meer dan enkel een tekort aan geld. Dat weet Kristel als geen ander, want ze groeide zelf in armoede op. Zes maanden lang volgt Zorgen voor mama de mama’s tijdens hun dagelijkse strijd. Experten Joost en Claudia gaan op zoek naar oplossingen in het kluwen van administratie en regelgeving. Samen met de mama’s bekijken ze welke stappen vooruit er kunnen genomen worden.
In dit tweede seizoen belicht Kristel nog andere aspecten van armoede. Zoals armoede in de stad, waar mensen in deze situatie vaak onzichtbaar blijven. Enkele ouders vertellen over generatiearmoede.
- Zorgen voor mama: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW SEIZOEN Buurman, wat doet u nu?
Voor het zesde seizoen van Buurman, wat doet u nu? trekt Cath Luyten naar zes boeiende, bekende Belgen in het buitenland. Ze logeert bij zes fascinerende landgenoten die hun Belgische bestaan – tijdelijk of definitief - omruilden voor een nieuw leven in het buitenland. Buurman, wat doet u nu? staat dit zesde seizoen dus meer dan ooit voor hoe gaat het nog met u? Een vraag waarmee Cath Luyten internationaal mag aankloppen bij onder andere voormalig zanger en interviewer Ivan Heylen op de Canarische eilanden, wereldbasketbalster Emma Meesseman in Rusland en zanger Sam Bettens in Palm Springs (Verenigde Staten).
Elk van hen ontvangt Cath om haar twee dagen lang onder te dompelen in hun buitenlandse bestaan. Zo krijgt ze een unieke inkijk in het internationale leven van haar gasten. Ze werpt samen met hen een blik op hun verleden, kijkt naar het heden en de toekomst, en ontdekt waarom ze hun hart verloren in het buitenland.
- Buurman, wat doet u nu?: later dit voorjaar op Eén.
NIEUW SEIZOEN Loslopend wild
De witte wijntjes staan koud en de Vlaamse topcast staat paraat: Loslopend wild is terug met een gloednieuw seizoen. Want ook in 2022 blijft het in het dagelijks leven gigantisch mislopen, zelfs in de meest eenvoudige situaties. Het zesde seizoen zit vol nieuwe sketches die inspelen op de hectische tijden, zoals de 'vergadermannen' die alle opdrachten zoals afstemmen, opbouwen en zich bloot geven letterlijk nemen. Ook geliefde klassiekers als 'wit wijntje' keren terug dit seizoen.
Naast Loslopend wild-waarden als Alejandra Theus, Ben Segers, Ini Massez en Lucas Van den Eynde Inge Paulussen, Steve Geerts, Maarten Bosmans, Jeroen Van Dyck, Camilia Blereau, Katelijne Verbeke, Reinhilde Decleir, Dirk Van Dijck en Jaak Van Assche zie je ook Joke Emmers, Jennifer Heylen, Rania Gaalul, Alix Konadu, George Adindu, David Dermez, Sofie Uwala Bulckes, Erhan Demirci, Eva Binon, Bünjamin Yuruk, Sachli Gomalizad, Vincent van Sande, Robbert Vervloet en Thomas Van Caneghem.
- Loslopend wild: later dit voorjaar op Eén.
FILM Ferry
Wie maar niet genoeg krijgt van de Undercover-wereld, geniet dit voorjaar bij Eén van de film Ferry. Deze misdaadthriller is een prequel van het eerste seizoen van Undercover en gaat over de jongere jaren van drugscrimineel Ferry Bouman (Frank Lammers). Nadat de bende van Ralph Brink (Huub Stapel), een machtige hasjbaron, wordt overvallen en Brinks zoon levensgevaarlijk gewond raakt, stuurt Brink Ferry eropuit. Hij moet de mensen opsporen die hen overvallen hebben.
Tijdens zijn zoektocht belandt Ferry in zijn geboortestreek. Hij neemt er intrek op een camping net over de grens, in het Belgische Lommel. Ferry’s loyaliteit aan Brink wordt serieus op de proef gesteld wanneer hij zijn nieuwe buurvrouw Daniëlle (Elise Schaap) ontmoet…
- Ferry: later dit voorjaar op Eén.
SHOW De MIA’s
Na een jaartje pauze is het weer zover: op donderdag 3 februari worden de Music Industry Awards – kortweg de MIA’s – uitgereikt. Het wordt een dubbele editie om muziek uit zowel 2020 als 2021 te eren. Kan Angèle dit jaar haar zes MIA’s-nominaties verzilveren? Of wordt Regi of Metejoor de grote winnaar? En wat met de vele nieuwkomers zoals Camille en Meskerem Mees: kapen zij een mooie prijs weg? We ontdekken het op 3 februari tijdens een live muziekshow vanuit Paleis 12.
- De MIA’s: op donderdag 3 februari op Eén.
SHOW Eurovisiesongfestival
In 2022 vertegenwoordigt Jérémie Makiese, gekozen door de Franstalige omroep RTBF, ons land op het Eurovisiesongfestival. Deze zanger met Vlaamse roots – geboren in Antwerpen – is tweetalig en kijkt vol enthousiasme uit naar mei. Met welk nummer en tegen welke andere songs hij het zal moeten opnemen, kunnen we binnenkort ontdekken. Peter Van de Veire verzorgt opnieuw vakkundig het commentaar bij de shows. Met z’n allen supporteren kan tijdens de halve finales op dinsdag 10 en donderdag 12 mei, en tijdens de finale op zaterdag 14 mei.
- Eurovisiesongfestival: op dinsdag 10, donderdag 12 en zaterdag 14 mei op Eén.
SPORT Vive le vélo, leve de Ronde
Eind maart is Karl Vannieuwkerke er opnieuw met de lente-editie van Vive le vélo. Want op 3 april wordt voor de 106de keer de Ronde van Vlaanderen gereden en weten we wie Kasper Asgreen en Annemiek van Vleuten opvolgen op de rijke erelijst. Reden genoeg voor Karl om met zijn tafel door Vlaanderen te trekken en met drie fijne gasten vooruit te blikken op Vlaanderens Mooiste.
- Vive le vélo, leve de Ronde: van maandag 28 tot en met donderdag 31 maart op Eén.