Skip to Content
Op de man af (17/9): Highline met Otto-Jan Ham en coach Bram Boelens

Op de man af (17/9): Highline met Otto-Jan Ham en coach Bram Boelens

In de derde aflevering wordt Saartje uitgedaagd door presentator Otto-Jan Ham. Hij legt de lat letterlijk en figuurlijk hoog; Otto-Jan wil namelijk zijn eigen angsten overwinnen en kiest daarom voor highline als sportieve en vooral spectaculaire uitdaging. Bram Boelens, een van de beste highliners van België, neemt Saartje en Otto-Jan onder zijn hoede.

Het principe van highline klinkt eenvoudig: wandelen over een strak gespannen band op grote hoogte, in het geval van Saartje en Otto-Jan boven de grootste canyon van West-Europa, de Gorges du Verdon. Toch komt er heel wat bij kijken. De sport is een kwestie van balanceren, maar zet de beoefenaars vooral voor een gigantisch mentaal struikelblok. Het zal dus niet zozeer de vraag zijn wie het beste evenwichtsgevoel heeft, maar wel wie z’n geest en demonen het best onder controle krijgt en zich over z’n angsten kan tillen.

Bram Boelens: "Je geest speelt een gemeen spelletje met je tijdens het highlinen. De techniek van over een lijn lopen is niet anders op de begane grond dan in de hoogte, maar toch is het ineens heel andere koek. Als ze die horde kunnen overwinnen, staan hen prachtige highlinetijden te wachten."
Otto-Jan Ham: “Ik ben over het algemeen een verschrikkelijke schrikschijter, maar het was bijzonder lang geleden dat ik echt nog eens doodsangsten heb beleefd. Bij de highline-trainingen was het iedere keer weer hetzelfde. Ik heb de hele sport verschrikkelijk onderschat. Ik werd er vreselijk ambetant van dat ik geen controle kreeg over mijn geest. Ik kijk er nu al tegen op om de beelden terug te zien. Ik vrees dat ik het dan allemaal opnieuw zal beleven.”
Saartje Vandendriessche:Highlinen was met grote voorsprong het ergste wat ik heb moeten doen. Ik heb tijdens de opnames van die uitdaging het héle scala van emoties doorgemaakt. Van bittere frustratie, over pure hysterie tot uitzinnige euforie. Het was zo heftig om te doen, dat kan ik echt met niets vergelijken." 

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos