Skip to Content
Op de man af (3/9): Mountainbike met Bill Barberis en coach Filip Meirhaeghe

Op de man af (3/9): Mountainbike met Bill Barberis en coach Filip Meirhaeghe

Saartje is een duursporter. Doorbijten en blijven gaan is haar ding, ook al is ze al uren aan een wedstrijd bezig. Maar kan ze dat dagenlang volhouden? Dat wilde acteur Bill Barberis graag weten. Is Saartje te verslaan in een duursport die niet alleen fysiek alles van een mens vraagt, maar die drie dagen duurt en dus ook een mentale strijd met zich meebrengt? Voormalig wereldkampioen mountainbike en winnaar van Olympisch zilver Filip Meirhaeghe neemt de taak op zich om Saartje en Bill klaar te stomen voor de Titan Desert Race.

Filip Meirhaeghe: “Toen ze mij belden om Saartje en Bill hiervoor klaar te stomen, wist ik meteen hoe zwaar die voorbereiding zou worden. De Titan Desert Race is eigenlijk gekkenwerk. Twee weliswaar sportieve maar toch onervaren mensen hierop voorbereiden was geweldig tof, maar tegelijk ook bijna onbegonnen werk. Ik heb m’n hart vastgehouden tijdens de racedagen. Ze hebben een waanzinnige prestatie neergezet.”

In de Titan Desert Race komt het erop aan om te blijven fietsen, zo snel en zo lang mogelijk, honderden kilometers lang, in de loodzware zon, en door het mulle zand van de Marokkaanse woestijn aan de voet van het Atlasgebergte. De deelnemers moeten zich een weg banen met niets anders dan een fiets, een gps en enkele bevoorradingsposten onderweg. Halen onze titanen überhaupt de finish en verschijnen ze ’s anderendaags weer aan de start?

Bill Barberis: “Ik ben wel iemand die goed alleen kan zijn, dus dagenlang in de woestijn een gevecht leveren met jezelf en de elementen sprak me enorm aan. Ik had alleen op voorhand niet correct ingeschat hoe diep ik zou moeten gaan. Er is zelfs een moment geweest dat ik letterlijk en figuurlijk de pedalen verloor. Hoe dat afloopt, verklap ik nog niet.”
Saartje Vandendriessche: “Fietsen doe ik graag, zolang ik maar soepel en vlot vooruit vlieg. Maar dat klimmen, dat ploeteren door los zand, dat eentonige van uren en uren doorbijten... Dat vond ik afschuwelijk. Ik herinner me nog goed dat ik met lood in mijn schoenen naar Marokko ben vertrokken. Ik had het gevoel dat ik naar de slachtbank zou worden gebracht. Het was letterlijk en figuurlijk een berg waar ik voor stond en over moest zien te geraken.”

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos