Op stap met Arnout Hauben: van Lauwersoog naar De Panne

Gloednieuw seizoen Dwars door de Lage Landen

Dinsdag 24 september 2024 - Arnout Hauben trekt in het gloednieuwe seizoen van Dwars door de Lage Landen door Nederland en België, samen met zijn vaste wandelkompanen cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens. Ze gaan op zoek naar verhalen die onze streken kleur hebben gegeven. In het eerste seizoen wandelde het trio van Oostende door het oosten van Nederland naar Pieterburen. Dit keer wandelen ze in omgekeerde richting: vanuit het Nederlandse Lauwersoog diagonaal naar De Panne in Vlaanderen.

Onderweg maken Arnout, Philippe en Ruben onder andere kennis met de eigenzinnige inwoners van Friesland, komen ze terecht bij een leeuw in een bos in Drenthe, en ruilen ze in Geraardsbergen even hun wandelschoenen in voor een koersfiets. Het tweede seizoen van Dwars door de Lage Landen was dit voorjaar ook te zien in Nederland en haalde daar straffe cijfers: gemiddeld 1.315.000 kijkers per aflevering.

Dwars door de Lage Landen: vanaf 7 oktober elke maandag om 20.40 uur op VRT 1. De reeks (uitgezonderd de nieuwe aflevering 9) is vanaf 7 oktober al volledig te zien op VRT MAX.

Dwars door de Lage Landen is een programma van De chinezen.

Korte inhoud per aflevering

Aflevering 1 (7/10)

Arnout Hauben maakt zich klaar om nog één keer door Nederland en België te stappen, in dit tweede seizoen van Dwars door de Lage Landen. Vanuit Lauwersoog vertrekt hij in het gezelschap van cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens richting De Panne in België. Hun eerste etappes leiden hen door Friesland. Ze maken kennis met de eigenzinnige, maar sympathieke inwoners. In Dokkum gaat Arnout op zoek naar een stukje schedel van de Heilige Bonifatius, een missionaris die in de 8ste eeuw niet echt warm ontvangen werd door de Friezen. ​ 

Aflevering 2 (14/10)

Wanneer Arnout Friesland achter zich laat en Drenthe binnenstapt, hoort hij een leeuw brullen in het bos. Na wat zoeken komen Arnout en zijn vrienden terecht in een dierenasiel waar getraumatiseerde dieren van over de hele wereld een nieuwe thuis vinden. In Wilhelminaoord werden in de vorige eeuw geen dieren, maar arme families en zwervers opgevangen in de Kolonie van Weldadigheid. ​ De mensen konden zich hier letterlijk uit de armoede opwerken door het land te bewerken. Arnout spreekt met de allerlaatste zwerver van Wilhelminaoord, die maar moeilijk te temmen blijkt …

Aflevering 3 (21/10)

Arnout komt aan in de jongste provincie van Nederland: Flevoland. Wanneer Arnout en zijn vrienden de polders doorkruisen, breekt er een hittegolf uit. Er is nauwelijks schaduw om beschutting te zoeken. ​ Arnout gaat er op zoek naar de pioniers die dit nieuwe land bevolken en naar de imposante zeearend die een nest heeft gebouwd in het Ketelmeer. Het is een risicovolle onderneming want deze roofvogel laat zich niet elke dag zien. Maar Arnout heeft geluk: op het moment dat hij het nest nadert, wordt de zeearend aangevallen door een kiekendief. Een adembenemend spektakel. ​ 

Aflevering 4 (28/10)

Op zijn voettocht door de Lage Landen doorkruist Arnout het hart van het oude, rijke Holland. In Muiden passeert hij het prachtige kasteel van de beroemde graaf Floris V die van hieruit het scheepsverkeer over de Vecht controleerde. Wanneer Arnout de boot van Sinterklaas in de sluis ziet liggen, twijfelt hij niet en springt hij aan boord van dit varend stukje jeugdsentiment. In Woerden duikt Arnout in de kaastradities van de stad, maar dat is niet naar de zin van geluidsman Ruben die kampt met een kaasallergie … ​ 

Aflevering 5 (4/11)

Arnout doorkruist het Nationaal Park De Biesbosch en gaat er op zoek naar bevers. Maar die laten zich niet zo gemakkelijk filmen. Geluidsman Ruben laat een cameraval achter in het park en hoopt 's nacht meer geluk te hebben. In Willemstad spreekt Arnout met de allerlaatste getuigen van de ramp met de Rhenus 127. Dat was een schip vol Belgische krijgsgevangenen, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de stad ​ op een mijn voer.

Aflevering 6 (11/11)

Arnout laat Nederland achter zich en steekt de grens met België over ter hoogte van de Kalmthoutse Heide. Bij het militaire vliegveld van Brasschaat gaat hij op zoek naar de eigenaar van een oud legervliegtuig dat een bijzondere geschiedenis blijkt te hebben. ​ In de Sint-Pauluskerk, midden in de rosse buurt van Antwerpen, staart Arnout zich blind op de prachtige middeleeuwse schilderijen van Rubens, Van Dyck en Jordaens. Deze meesterwerken werden in 1969 door de prostituees en de studenten van de buurt gered toen de kerk dreigde af te branden. ​ 

Aflevering 7 (18/11)

Arnout doorkruist de vallei van de Dender en komt aan in de Vlaamse Ardennen: het decor van de Vlaamse wielerklassiekers. In Geraardsbergen ruilen Arnout en zijn vrienden hun stapschoenen in voor een koersfiets om de legendarische Muur te beklimmen, net zoals ontelbare wielrenners dat voor hen hebben gedaan. Langs de taalgrens gaat het verder naar Amougies. Dit kleine, landelijke dorpje is bekend als het Woodstock van de Lage Landen nadat het in 1969 overspoeld werd door 70.000 hippies. ​ 

Aflevering 8 (25/11)

Arnout doorkruist de Westhoek waar hard werd gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Niet enkel de begraafplaatsen herinneren aan die donkere periode, ook op het golfterrein van De Palingbeek zijn de sporen van de frontlijn nog duidelijk zichtbaar. In het laatste café op de route drinken Arnout en zijn vrienden een Picon en klinken ze op hun vriendschap. Na 1.000 lange kilometers komt het eindpunt van hun tocht door de Lage Landen eindelijk in zicht: de Noordzeekust van De Panne.

Aflevering 9 (2/12)

Voor wie niet genoeg krijgt van Dwars door de Lage Landen, is er goed nieuws: Arnout maakte een gloednieuwe, negende aflevering vol nooit eerder vertoonde ontmoetingen, onverwachte scènes en ontroerende momenten die nog niet in de vorige uitzendingen te zien waren.

Nieuw seizoen Dwars door de Lage Landen: vanaf 7 oktober elke maandag om 20.40 uur op VRT 1. De volledige reeks is vanaf 7 oktober al volledig te zien op VRT MAX.

Wandelinspiratie in het boek Dwars door de Lage Landen 2

Arnout Hauben gaat opnieuw op pad dwars door zijn zo geliefde Lage Landen. Samen met kompanen Ruben en Philippe wandelt hij deze keer 1.000 kilometer van Lauwersoog, in het uiterste noorden van Nederland, naar De Panne in West-Vlaanderen. Tijdens deze tocht doorklieven de drie vrienden het hart van Nederland langs het Diagonaalpad. Zo lopen ze het Friese Woudenpad, het Pionierspad en het Floris V-pad. In België vinden ze aansluiting op de GR-5A.

Deze trage wandelwegen leiden door prachtige natuurparken en komen langs historische steden. Onderweg spreekt Arnout in zijn gekende stijl met de mensen die hij tegenkomt en gaat hij op zoek naar verhalen die de Lage Landen kleur hebben gegeven. Deze wandelgids toont je de route in 50 verrassende etappes door polders en bossen, langs molens en meren, door kleine dorpen en grote steden. De handige wandelkaarten brengen je naar tal van bezienswaardigheden en verborgen parels. En route!

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel