Op zoek naar antwoorden: Molenbeek
Actuele documentairereeks van Eric Goens, vanaf 22/02 op Eén
Sinds de aanslagen in Parijs woont en werkt reportagemaker Eric Goens in Molenbeek, voor de vierdelige actuele documentairereeks Molenbeek die vanaf maandag 22 februari te zien is op Eén. 100 dagen Molenbeek, een zoektocht naar antwoorden.
Het is het verhaal van Mohamed, de slager. Van Irene en Jean, de bejaarde conciërges. Van Mostafa, de overbezorgde vader. Maar ook van Cheikh Tojgani, de imam, en van Philippe en Françoise, de vorige en de huidige burgemeester. En van nog tientallen andere bewoners, die doorgaans ver weg van de camera’s leven.
Molenbeek: vanaf 22 februari elke maandag om 20.35 uur op Eén.
Genuanceerd portret van een intense gemeenschap
Olivier Goris, netmanager Eén:
Een paar dagen na de aanslagen In Parijs kreeg ik een telefoontje van Eric Goens om te zeggen dat hij in Molenbeek wilde gaan wonen. Het was een typisch Eric Goens-idee, poepsimpel maar ijzersterk: het leven in Molenbeek van binnenuit beleven en in beeld brengen.
Tijd nemen om het vertrouwen te winnen, door er elke dag te zijn, en dan te luisteren en honderden vragen te stellen. Het resultaat is een verbluffend, complex en genuanceerd portret van een intense gemeenschap.
Broeihaard voor jihadi’s
Het Molenbeek van Salah Abdeslam, van Bilal Hadfi of van Abdelhamid Abaaoud is de voorbije weken geen dag niet in het nieuws geweest. Broeihaard voor jihadi’s, hoofdstad van het terrorisme: geen krachtterm was sterk genoeg om het verval van Molenbeek in de verf te zetten.
Dit is Molenbeek bekeken door de bril van de bewoners, dit zijn hun antwoorden. Waar en wanneer is het fout gelopen in hun gemeente? Wat moet er gebeuren? Waar moet er ingegrepen worden?
“Waarom viseren jullie een hele gemeenschap?”
De reeks begint in een brasserie in Molenbeek. In de periode voor de aanslagen in Parijs werd er tot driemaal toe ingebroken. Driemaal heette de dader Brahim Abdeslam, de terrorist uit Molenbeek die begin november zichzelf opblies in Parijs door aan zijn bommengordel te prutsen. De bewakingsbeelden spreken boekdelen: “Ze hadden hem,” zegt de uitbater, “waarom hebben ze hem toen laten gaan?”
Door de opeenvolging aan huiszoekingen en gerechtelijke acties stijgt de temperatuur in Molenbeek zienderogen. Ouders maken zich zorgen over hun kinderen, de slager ziet de wijk leeglopen, de imam roept op tot rust. “Waarom viseren jullie een hele gemeenschap?” sakkert de slager:
Na de affaire Dutroux hebben wij toch ook niet tegen onze kinderen gezegd dat elke Belg een pedofiel is? Dat is exact wat jullie vandaag met ons doen omwille van die paar criminelen in Parijs.
“We zijn hier niet meer thuis,” zegt Irene, als ze voor het eerst in drie weken een voet buiten de deur zet. Ze vervloekt de dag dat ze in Molenbeek is komen wonen, intussen 40 jaar geleden.
De dag dat ik hier ben komen wonen, hadden ze beter mijn twee benen gebroken.
Molenbeek, van binnenuit. Vrank en vrij, zonder oogkleppen, zonder taboes.
Molenbeek: vanaf 22 februari elke maandag om 20.35 uur op Eén.
Molenbeek is een programma van Het NieuwsHuis voor Eén.