Over eten: De week van de friet

Vijfde aflevering: Frietjes van de frituur nader bekeken

Het is ‘Week van de friet’. Over eten laat die gelegenheid niet zomaar voorbij gaan en duikt in een nieuwe aflevering het frietkot in. Kobe en Danira komen na analyse samen met experten het een en ander te weten over onze begeerde friet en frikandel.

Een keerzijde aan onze Belgische trots?

Frieten zijn het Belgisch symbool bij uitstek. Nergens ter wereld worden frieten gebakken zoals wij dat doen en nergens zijn ze uiteraard zo lekker als bij ons. Maar onze geliefde goudgele frietjes van de frituur komen gepaard met een probleem. Wetenschappers waarschuwen voor acrylamide, een stofje dat gevormd wordt tijdens het bakproces en dat mogelijk kankerverwekkend is. Europa heeft hiervoor een oplossing, maar daar zijn frituur-uitbaters niet mee gediend. “Dan smaken ze nergens meer naar”, klinkt het.

Zit dat stofje dan ook in de frieten die we thuis bakken? Kobe en Danira halen frieten op bij mensen thuis en laten ze analyseren. Professor voedingschemie Bruno De Meulenaer weet te vertellen hoe je frieten moet bakken zodat ze lekker zijn en weinig acrylamide bevatten.

Een frikandel onder de loep genomen

Geen friet uiteraard zonder ‘vlezeke’. Over het populairste stuk vlees van de frituur, de befaamde frikandel, gaan de wildste verhalen rond. Van varkensmagen en ingewanden tot koeienogen en karton: allemaal zou het deel uitmaken van het frituurvleesje dat toch zo goed smaakt. Danira mag op bezoek bij Beckers. Hier worden elke dag 1 miljoen frikandellen gemaakt. Wat zit er nu precies wel en niet in? 

Het dieet van een veldritkampioen

Wat eet veldrijder Mathieu van der Poel? Kobe volgt hem op een wedstrijddag. Zijn voeding blijkt op zo’n dag helemaal anders te zijn dan tijdens de week. Kobe ontmoet Mathieu ’s ochtends aan de ontbijttafel, en neemt afscheid ’s avonds… in de frituur. Want, ja hoor: ook een veldritkampioen mag (en moet) af en toe zondigen. En Mathieu doet dat het liefst met een Belgisch frietje.

Over eten: woensdag 28 november om 20.35 uur op Eén. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met