Over eten: wat gebeurt er met de stukjes varken die we niet opeten?

En verder: een blik op het menu van wielrenner Jasper Stuyven en fermenteren is weer helemaal in

In de eerste aflevering van Over eten van de nieuwe reeks ontdekt Danira Boukhriss Terkessidis alles over fermenteren. Kobe Ilsen kookt met ‘slachtafval’ en volgt wielrenner Jasper Stuyven op de dag van een belangrijke wedstrijd. En klopt het dat wat langer dan 5 seconden op de grond heeft gelegen, niet meer eetbaar is? In de nieuwe rubriek mythe of waarheid gaan Kobe en Danira vanaf nu elke week op zoek naar de ware toedracht van een oude volkswijsheid over voeding.

Over eten, woensdag 5 april om 20.35 uur op Eén

Fermenteren is weer hip

Toen keukens nog niet uitgerust waren met koelkasten, was fermenteren één van de bewaartechnieken. En die techniek is nu weer helemaal in. Groenten versnijden, overgieten met zout water en in een bokaal bewaren. Heel gemakkelijk om zelf te doen en het zou nog gezond zijn ook, want gefermenteerde groenten zouden veel goede bacteriën bevatten. Danira gaat aan de slag met wortelen en tomaten uit haar koelkast. Lukken haar fermentaties en zijn die inderdaad rijk aan goede bacteriën?

Wat eet... wielrenner Jasper Stuyven?

Wat eet een wielrenner op een wedstrijddag? Kobe volgt klassiek renner Jasper Stuyven op de dag van Kuurne-Brussel-Kuurne. Van ’s ochtends bij het ontbijt tot ’s avonds na de finish. Sportvoedingsdeskundige Nicolas Paraskevopulos legt uit.

Het varken van kop tot teen?

In China zijn varkenspoten en –oren een delicatesse. Bij ons niet echt. En ook andere delen van het varken belanden hier niet op het bord. Zijn die dan slachtafval? Niet echt. Wat we niet opeten, komt in de meest verrassende producten terecht. Maar, zo vragen een aantal chefs zich af, moeten we niet meer delen van het varken zélf opeten, net als vroeger? Uit respect voor het dier en omdat het best lekker is. Kobe leert koken met hersenen en ballen.

De weg van … paling in het groen

Ook in het tweede seizoen van Over eten tonen Danira en Kobe hoe iets op uw bord terecht komt. In de eerste aflevering: de weg van paling in ’t groen.

De 5-seconden-regel: mythe of waarheid?

Nieuw dit seizoen: Kobe en Danira houden een volkswijsheid over voeding tegen het licht, en deze week is dat de zogenaamde 5-seconden-regel: iets dat langer dan 5 seconden op de grond heeft gelegen, mag je niet meer opeten. Klopt dit? Het antwoord komt van professor Tara Grauwet.

Over eten, woensdag 5 april om 20.35 uur op Eén

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen naar dit mailadres worden NIET beantwoord!)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met