Skip to Content
Pano: Bomen gedwarsboomd

Pano: Bomen gedwarsboomd

Over pijnpunten in het Vlaamse bomenbeleid – woensdag 23 februari op Eén

22 februari 2022 - “Dit maakt me verschrikkelijk kwaad ... dit bos is onvervangbaar!” Emoties lopen vaak hoog op bij plaatselijke actiegroepen als het om Vlaamse bomen en bossen gaat. Nog al te makkelijk worden die gekapt. Voor Pano was dat het startpunt om de problemen in het Vlaamse bomenbeleid onder de loep te nemen. Worden onze Vlaamse bossen en bomen vandaag genoeg beschermd?

“Wat wij hebben gedaan, is onze verkavelingsdrang uitsmeren over heel Vlaanderen en dat moet absoluut stoppen.” Aldus Bert De Somviele van Bos+, een Vlaamse organisatie die zich inzet voor bosbehoud. Hij zag de voorbije twintig jaar honderden hectaren Vlaams bos verdwijnen, onder meer voor woningbouw. Ja, er worden ook veel nieuwe bomen geplant ter compensatie, maar Pano stelt vast dat het heraanplanten niet altijd een succesverhaal is.

Vlaanderen heeft stappen gezet in zijn beleid na een historische achterstand. Maar uit het onderzoek van Pano blijkt ook dat de Vlaamse overheid het merendeel van de ontbossingsvragen toch goedkeurt. Hoe komt dat? “Ik denk dat het zonneklaar is dat dat moet veranderen. Dit is één van de grote pijnpunten van ons Vlaamse bosbeleid”, zegt Bert De Somviele.

Reportage: Vincent Verelst en Laura Niclaes
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Een programma van VRT NWS voor Eén.

Pano – Bomen gedwarsboomd: woensdag 23 februari, om 21.20 u. op Eén

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos