Skip to Content
Pano: Bouwbedrog

Pano: Bouwbedrog

Over aanhoudende fraude in bouwsector – woensdag 2 februari op Eén

1 februari 2022 - Drie jaar geleden maakte Pano een reportage over frauduleuze faillissementen van aannemers. De reacties op die reportage bleven komen. Dé vraag die de redactie zich anno 2022 stelt: is er intussen eigenlijk iets veranderd? Kunnen aannemers nog altijd zo makkelijk failliet gaan en zich aan hun verantwoordelijkheid onttrekken? Wordt er nu strenger opgetreden, zoals na de vorige reportage werd beloofd? Het antwoord is kort: neen.

Uit het onderzoek blijkt dat het zelfs nog erger is geworden. Pano stelt vast dat aannemers die het niet nauw nemen met de regels, zich nu richten op de meest kwetsbaren. Zo werd de ‘zorgwoning’ van Ingrid, die in een rolstoel zit, letterlijk een woning vol zorgen. “Ik weet niet hoe het verder moet”, vertelt Ingrid. “Ik werd gelokt met mooie praatjes en de hemel, maar wat ik gekregen heb is de hel."

Hoe komt het dat dit kan blijven duren? Justitie gaat traag, heeft andere prioriteiten. Pano vond een zaak waar een aannemer meer dan 20 (!) keer failliet kon gaan. Steven De Winter, hoofd fraudebestrijding van het Antwerpse parket, wijst onder meer op een gebrek aan mankracht: “We hebben te kampen met een chronisch gebrek aan capabele rechercheurs. Elke fraudebestrijder die je aanwerft, betaalt zichzelf nochtans dubbel en dik terug.”

Reportage: Helen Goedgebeur en Mieke Fauconnier
Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

Een programma van VRT NWS voor Eén.

Pano – Bouwbedrog: woensdag 2 februari om 21.20 u. op Eén

 

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos