Pano: De Grote Maskerade

Mondmaskers, vandaag zijn ze ingeburgerd en draagt nagenoeg iedereen ze, maar bij het begin van de pandemie waren er té weinig en dat had zware gevolgen.

Er kwamen alarmerende tekorten in ziekenhuizen, woonzorgcentra en bij de hulpdiensten. Zeldzame maskers werden gerantsoeneerd. Zorgwerkers getuigen over de chaos. “Ik werd in maart bekeken als een dramaqueen omdat ik een mondmasker durfde te dragen in mijn wzc. Ik werkte verder zonder, tegen beter weten in. Zo had ik het gevoel dat er met levens werd gespeeld, ook met het mijne want ik raakte besmet. En toen ik het aanklaagde, verloor ik mijn job.”

Ons land was totaal niet voorbereid op deze pandemie. Nochtans was dat ooit anders. Pano kijkt terug tot 2006. Toen had de Belgische regering een volwaardig pandemieplan en een strategische stock met tientallen miljoenen maskers op voorraad.

De militair die de stock beheerde, vertelt: “Begin 2018 was de kazerne bijna volledig verkocht. De Minister van Volksgezondheid moest een oplossing vinden om ze opnieuw te stockeren. En jammer genoeg werd er blijkbaar besloten om ze te vernietigen.”

Pano onderzoekt of er nog sporen zijn van die strategische stock. Waren de vernietigde maskers echt allemaal slecht? De resultaten van onze tests leggen we voor aan de belangrijkste hoofdrolspelers.

“Ik wil gerust mijn politieke verantwoordelijkheid nemen, maar niet over het operationele. Niet over alle fouten en cours de route. Mocht ik dat met drie departementen moeten doen, dan zou ik ook de kazernes kunnen gaan dweilen”, legt oud-Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) uit. Pano reconstrueert: hoe is het zo fout kunnen lopen? En wie neemt hiervoor verantwoordelijkheid?

Pano: De Grote Maskerade, woensdag 7 oktober om 21.25u op Eén. Dit is een reportage van Tom Van de Weghe en Luc Pauwels. Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met