Pano: De Perfecte Storm

'Ik denk dat er veel niet geweten is', zegt Kim. 'Ik denk van niet', antwoordt haar stiefpapa. Het is opvallend hoe corona de online twijfel én desinformatie voedt, als nooit te voren. Wat is online waar en wat niet? In het gezin van Caitlin is dit dé vraag vandaag. Voor corona waren Caitlin en haar grootmoeder heel close, vandaag duwen de complottheorieën een serieuze wig tussen beiden.

VRT NWS-expert Tim Verheyden onderzoekt voor Pano hoe er vandaag online en via sociale media volop verwarring wordt gezaaid. Ons onderzoek brengt ons bij een belangrijke Vlaamse Facebookgroep die ‘hun waarheid’ actief verspreidt op sociale media. Feiten worden soms verdraaid én voor duizenden volgers verspreid. Pano brengt in kaart hoe die ene groep wordt aangestuurd. ​ 

Wat kunnen daarvan de gevolgen zijn? Volgens Geert Meyfroidt, de bekende intensivist van de KU Leuven is het goed dat veel mensen bezorgd zijn, maar ze mogen zich niet baseren op manifest foute informatie. Filosoof Maarten Boudry en onderzoekster naar online subculturen Nathalie Van Raemdonck waarschuwen voor een ‘infodemic’ en houden een pleidooi voor ’echt’ kritisch denken.

Pano: De Perfecte Storm, woensdag om 21u30 op Eén. Een reportage van Tim Verheyden, Filip Lenaerts en Victor Van Driessche. Eindredactie: Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met